Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3132
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13319
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89349
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

2015 m. gegužis: mažiau gimusių, mažiau ir mirusių

2015 m. birželio 6 d. šeštadienis, Nr.53 (1477)

Su paskutine gegužio diena baigėsi kalendorinis pavasaris. Gamtoje tai žydėjimo metas, bet jis praeina labai greitai. Džiaugiamės pirmais vyšnių, slyvų žiedais, pražydusiais sodais, bet tas žydėjimas toks trumpas. Tik alyvų žydėjimą lyg estafetę gegužis perdavė birželiui. Žmogaus gyvenime pavasaris – taip pat gražus žydėjimo metas. Tai gimimas, vaikystė, jaunystė. Būdami jauni mes dažnai nemokame įvertinti to, ką turime, gyvenimas atrodo beribis. Deja, taip nėra. Žmogaus gimimą ir išėjimą į amžinybę skiria ne toks ir didelis laiko tarpas. „Mirtis gali būti čia pat – kiekviena akimirka brangi“, – tai mintis iš kinų Dao filosofijos, ir su šia mintimi negali nesutikti. Gaila, kad tą pajuntame jau brandžiame amžiuje. Išmokime branginti laiką, tai aktualu kiekvienam žmogui.

O dabar apie tai, ką mums, Švenčionių rajono žmonėms, padovanojo gegužis demografinėje plotmėje. 2015 m. gegužį įregistruota 16 gimusių vaikų, 38 žmonės mirė, 6 poros susituokė ir 3 išsiskyrė. Prieš metus gegužį įregistruoti 24 gimę vaikai (8 daugiau nei šiemet), mirusių buvo 47 (9 daugiau nei šiemet), 6 poros susituokė, o ištuokų pernai buvo 2 daugiau – 5.

Štai tokie skaičiai, kurie tarsi apibrėžia žmogaus gyvenimą. Jei žiūrėsime procentaliai lygindami gimimus ir mirtis, tai tiek šių metų gegužis, tiek pernykštis kažkuo panašūs. Nors šiemet gimusių vaikų mažiau, lyginant su praėjusiais metais, bet ir mirčių mažiau. Natūralus gyventojų sumažėjimas šiemet gegužį 22, o pernai buvo 23. Labai artimi skaičiai. Mažėjant gyventojų, mažėja ir gimstančių vaikų, jaunimas ieškoti laimės išvažiuoja į didmiesčius ar užsienį, o mirtis, tai ji kaip tose A.Diurerio graviūrose – čia įsismarkauja, čia nutaria pailsėti. Kol gyvi branginkime svarbiausia, ką turime – laiką.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis