Mes turime 411 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2960
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19161
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95191
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sekminės Reškutėnuose

2015 m. birželio 3 d. trečiadienis, Nr.52 (1476)

Gegužės 22 d. Reškutėnuose vyko Etnografinių regionų metams skirtas renginys, - Sekminės, pagal senuosius šio krašto papročius. Tai didžioji piemenų šventė, kurios metu vainikuojamos karvės, puošiasi pastyrius ir piemenėliai. Rytų Lietuvoje ganymo papročiai išliko ilgiausiai, o mūsų krašte šis paprotys ilgai gyvavo Vaiciukiškėje.

Šventė prasidėjo eisena iš bibliotekos, kur piemenėliai ir senasis pastyrius bei vyriausias piemuo pasuko pas kaimo gaspadorius vainikuoti karvučių. Apvainikavome Kazimiero Pranskaus, Irenos Nemeikienės, Birutės Palikšienės bei Rimanto Daubaro gyvulius. Piemenys dainavo senąsias raliavimo dainas, kurių mokėsi bibliotekoje iš senųjų etnografinių leidinių, juos mokino Milda Sivickienė. Vyriausias piemuo pūtė triūbą, kuri piemenavimo laikais buvo naudojama šiame krašte, ją pasiskolinome iš Reškutėnų muziejaus ekspozicijos, į išgautus, atgijusius garsus atsiliepė karvės, tai liudija, kad senoliai mokėjo gaminti instrumentus, kurie buvo naudojami, buityje pagal paskirtį. Gaspadinės apdovanojo piemenėlius sūriais, saldumynais, kiaušiniais.

Grįžtančius iš vainikavimo ceremonijos piemenėlius Reškutėnų amatų centre pasitiko vadovė Janė Petkūnienė su bendruomenės nariais bei suneštinėmis vaišėmis ir amatų centro duonkepėje krosnyje keptu pyragu. Su dainomis pasitiko etnografinis ansamblis (vadovas Valdemaras Prunskus).

Prasidėjus programai senasis pastyrius kreipėsi į gaspadorius ir gaspadines šio krašto tarme dėkodamas ir savo pareigas bei triūbą perduodamas vyriausiam piemeniui, piemenėliai dainavo raliavimo dainas, pamėgdžiojo paukščių balsus. Prisiminimus apie sunkią piemenėlio dalią papasakojo Ona Kazakiūnienė, Genovaitė Maldžiuvienė, Eleonora Daubarienė, Valdemaras Prunskus.

Piemenėliai visus apdovanojo pačių surištomis Sekminių vantomis iš jaunų beržo šakų. Beržas simbolizuoja Visatos amžinumą, gimimą, mirtį ir atgimimą. Piemenėliai palinkėjo, kad išdžiovinus beržines vantas panaudotų pagal paskirtį, mat jos turinčios gydomųjų galių.

Apie Sekminių papročius, beržo stebuklingas galias, papročius, bei apeigas plačiai pasakojo muziejininkė Viktorija Lapėnienė.

Šventė baigėsi vakarone amatų centre. Pagal senuosius papročius piemenėliai rinkdavosi į gaspadoriaus trobą, vaišindavosi vaišėmis, kurias gaudavo už apvainikuotas karves. Vaišinomės pyragu, suneštinėmis vaišėmis, kepėme kiaušinienę, kuri laikoma tradiciniu šventiniu Sekminių patiekalu.

Dangira LAPĖNAITĖ

 
Reklaminis skydelis