Mes turime 246 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:75
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18619
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65945
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dienos pietums – kenkėjai!

2015 m. birželio 3 d. trečiadienis, Nr.52 (1476)

Meksikietiško skonio lervos, traškūs skrudinti skėriai, kokosiniai vabzdžiai, aplieti šokoladu, – skanėstai, kuriuos birželio 3 d. ragauja visas pasaulis. Globalinis renginys „Pestaurant“ šiais metais organizuotas Vilniuje, Lukiškių aikštėje, kur Vilnius ir jo svečiai buvo kviečiami  nemokamai vaišintis dienos pietumis.

Koks šio projekto tikslas? Tai puiki galimybė pabendrauti su žmonėmis, juos edukuoti, atsakyti į rūpimus klausimus ir į kenkėjus pažvelgti iš teigiamos pusės.

„Vienose šalyse žmonės drąsesni – jie ne tik ragauja jau specialiai užaugintus ir apdorotos vabzdžius, bet ir mielai užkandžiauja mėsainiais su lervomis ar balandžiais“, – kalba „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė. Ji tikina, kad Lietuvoje kepti balandžius dar nedrįsta.

„Dezinfa“ šiame projekte dalyvavo jau trečią kartą. Savo restorano lankytojams ji patiekė įvairaus skonio lervų, svirplių, skėrių, ledinukų su skorpionais, skruzdėlėmis ir kt. Žmonės įveikia savo baimes, perlipa per psichologinius barjerus ir su malonumu mėgaujasi gardėsiais.

Biologas Liutauras Grigaliūnas pabrėžia, kad daugiau nei 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje savo maisto racioną jau papildė vabzdžiais. Vabzdžiuose yra gausu baltymų, vitamino B, geležies ir cinko. Be to, juose yra mažai riebalų. Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje įprasta maitintis specialiu būdu apdorotais skėriais. Jie labai maistingi – 100 g šių vabzdžių yra per 20 g baltymų, per 35 mg kalcio ir 5 mg geležies. 100 g svirplių turi tik 121 kcal, kai toks pat kiekis jautienos turi 288 kcal. Be to, naminis svirplys turi keturis kartus daugiau baltymų nei toks pat kiekis vištienos. Valgant vabzdžius yra praturtinama mityba ir sumažinamas suvartojamų angliavandenių kiekis.