Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2903
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19104
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95134
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šeštadienį Švenčionėliuose vyks karatė varžybos

2011 m. spalio 12 d., trečiadienis Nr.75 (1122)

Vis dažniau ir dažniau Švenčionėliuose girdime žodį „karatė“. To priežastis – antrus metus Švenčionėliuose vykstančios karatė treniruotės. Prisimenu, kaip nedrąsiai salės slenkstį peržengė pirmieji vaikai, ne mažiau tada jaudinosi ir juos į pirmąją treniruotę atvedę suaugusieji. Norėčiau priminti, kad į Švenčionėlius Vilniaus sporto klubo „Karate Akademija“ įkūrėją ir trenerį, žinomą sportininką Rytį Bublevičių atviliojo gerąja to žodžio prasme Donatas Šalna, kuris pats lanko treniruotes šiame sporto klube. Dabar tas pirmasis jaudulys ir pirmosios treniruotės jau praeityje, o rugsėjo mėnesį keli karatė treniruotes lankantys vaikai sporto klubo „Karate Akademija“ sudėtyje dalyvavo tarptautinėse karatė varžybose Lenkijoje. Apie šią išvyką ir paprašiau papasakoti trenerį Rytį Bublevičių.

- Turnyras vyko Lenkijos mieste Liubline, tad ir vaikai, ir juos lydintys tėvai galėjo pasižvalgyti po Lenkijos kraštovaizdį. Pats turnyras buvo puikiai organizuotas. Vien pabuvimas tokioje šventėje, skirtoje karatė, kelia nuostabą, o galimybė parungtyniauti dar duoda ir didžiulę patirtį. Kadangi varžybos vyko treniruočių ciklo pradžioje, gal ne visi vaikai spėjo gerai pasiruošti dalyvauti Europos vaikų ir jaunimo taurės varžyboms. Tas tarptautinis turnyras Liubline buvo organizuotas pirmą kartą, ir, ko gero, taps tradiciniu. Iš mūsų klubo važiavo 19 sportininkų iš Vilniaus ir Švenčionėlių, o su treneriais ir tėveliais iš viso buvome 37 žmonės. Įdomiausia, kad tėvai daugiau jaudinosi nei vaikai. Turnyre dalyvavo sporto klubai iš Lenkijos, Armėnijos, Čekijos, Vokietijos, Ukrainos, Rusijos ir Lietuvos. Sportininkų buvo apie 400, ir varžybos vyko dvi dienas. Ir nors skambių pergalių šiame turnyre nepasiekėme, bet įgyta patirtis ateityje gali būti vertingesnė už iškovotą medalį. Mano kaip trenerio tikslas yra ne vienadienės pergalės, kaip sakoma, svarbu ne laimėti mūšį, o iškovoti pergalę. Aš žiūriu į ateitį, į perspektyvą, nes šios varžybos daugeliui mūsų sportininkų buvo pirmas toks išbandymas, o tai buvo ir psichologinis krūvis. Reikėjo labai labai pasitempti, kovojome pagirtinai, ir vieną medalį sporto klubo atstovas iškovojo, - pasakojo apie varžybas Rytis Bublevičius.

- O kaip jautėsi patys jaunieji sportininkai?

- Manau, kad jie gavo puikią pamoką ir patirtį, nes galėjo pamatyti, kaip vieną ar kitą veiksmą atlieka jų bendraamžiai, ir galėjo palyginti su tuo, kaip tą veiksmą daro pats. Patys jauniausi dalyvavo tik kato rungtyje, kur reikia tiksliai atlikti judesius, o tai ugdo koordinaciją, vysto vestibiuliarinį aparatą, o vyresni jau ir kovojo. Kiekvienos varžybos – tai patirtis, kuri moko įveikti save, savo jaudulį. Džiugu, kad Švenčionėliuose spalio 15 d. vėl bus organizuojamos varžybos, kurios vyks pagrindinės mokyklos salėje. Ir čia jau daugiau jaunųjų sportininkų turės galimybę ir galės išbandyti save ir parodyti tai, ko išmoko. Juk treniruotės yra viena, o varžybos – visai kas kita. Čia jau yra ir atsakomybė, ir noras laimėti.

- Ryti, ar pačiam ir teisėjauti teko Lenkijoje?

- Norėčiau būti tik treneriu vaikams, savo auklėtiniams varžybų metu, bet, deja, tenka ir teisėjauti. Taip jau yra. Džiaugiuosi, kad klube atsiranda tokių kaip Donatas Šalna, kurie gali padėti, patarti vaikams, o man teko teisėjauti. Tai irgi patirtis, patirtis man kaip treneriui ir teisėjui. Patikėkite, nėra taip lengva teisėjauti, kaip gali atrodyti iš šalies, ypač kai vaikai beveik vienodo meistriškumo.

- Ar ateina naujų vaikų į treniruotes Švenčionėliuose?

- Taip, ateina, ir ateina be didelės agitacijos. Prie to prisideda ir jūsų laikraštis „Švenčionių kraštas“, nuolat informuojantis apie mūsų renginius, varžybas. Žmonės perskaito, sužino ir atveda pabandyti savo vaikus. Reikia labai nedaug, tik pabandyti, o jei patiks – yra visos galimybės užsiiminėti karatė, juolab, kad karatė viskas vyksta palaipsniui, puoselėjant vaikų sveikatą. Juk karatė pagrindinis principas – minimaliom pastangom pasiekti geriausią efektą. Ateina laikas, ir atsiranda kontaktinės kovos, o kol kas mokantis judesių, veiksmų ugdomas jaunas organizmas, charakteris. O baigdamas mūsų pokalbį, dar kartą norėčiau visus pakviesti spalio 15 d. į Švenčionėlių pagrindinės mokyklos salę, kur vyks karatė turnyras. Ateikite, pasižiūrėkite, kiek žavesio ne tik kontaktinėje kovoje, bet ir pratimų atlikimo sinchronizacijoje, dinamikoje. Pradžia 11 valandą, - atsisveikindamas sako sporto klubo „Karate Akademija“ įkūrėjas ir treneris Rytis Bublevičius ir išskuba pas jo jau laukiančius ir treniruotei pasiruošusius vaikus.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis