Mes turime 255 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1452
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19996
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67322
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Muziejų nakties renginiai Nalšios muziejuje prasidėjo 3 parodų atidarymu

2015 m. gegužės 20 d. trečiadienis, Nr.48 (1472)

Nuo 2005 metų Europoje kasmet vyksta tarptautinė Muziejų bendruomenės akcija „Europos muziejų naktis“. Į šią akciją kartu su kitais Lietuvos muziejais sėkmingai įsijungė ir Nalšios muziejus.

Europos muziejų naktis 2015 Nalšios muziejuje vyko gegužės 18 d., kai minima Tarptautinė muziejų diena, o prasidėjo Europos muziejų naktis 2015 renginiai Nalšios muziejuje net trijų parodų atidarymu. Iš Nalšios muziejaus fondų eksponuojama keramikos paroda „Molis prabilo“. Iš Lietuvos liaudies kultūros centro atvežta Lietuvos regionų: Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo paroda, kuri prieš tai buvo eksponuojama Prezidentūroje, o Nalšios muziejuje ji bus eksponuojama gana ilgai. Beje, šalia Lietuvos regionų valstiečių moterų išeiginio tautinio kostiumo bus galima pamatyti ir Nalšios muziejaus įsigytą Švenčionių krašto valstiečių moterų tautinį kostiumą. Trečioji paroda – Švenčionių Zigmo žemaičio gimnazijos etnokultūros būrelio „Atgaja“ narių piešinių paroda „Variacijos baltiškųjų simbolių tema“.

Renginys prasidėjo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos jaunimo folkloro ansamblio „Aušrelė“ (vad. Kazimieras Pranskus) daina. Po to Nalšios muziejaus direktorė Alytė Šiekštelienė pasveikino muziejininkus su profesine švente ir pristatė į renginį atvykusius svečius: vicemerą Kęstutį Trapiką, Švenčionių dekanato dekaną Medardą Čeponį, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vyriausiąją specialistę Rūtą Baliukonienę.

Vicemeras Kęstutis Trapikas, pasveikinęs muziejininkus su profesine švente, palinkėjo, kad į viešumą iš fondų būtų keliama ir eksponuojama kuo daugiau eksponatų, o jų fonduose apie 54 tūkstančius. Panašiai kalbėjo ir dekanas Medardas Čeponis, atkreipdamas dėmesį į tai, kad kur kas didesnę įtaigą turi eksponatai, kuriuos galima pamatyti gyvai, o ne virtualioje erdvėje ir kad muziejai būtų ne saugyklos, o vieta, kur daug ką galima pamatyti akimis. Nalšios muziejaus direktorė Alytė Šiekštelienė patikino, kad eksponatai fonduose tikrai neužsiguli, o eksponuojami keičiamose parodose.

Piešinių parodą pristačiusi Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos etnokultūros būrelio „Atgaja“ vadovė Jūratė Vitkauskienė sakė, kad įkvėpimo savo piešiniams moksleiviai ieškojo Nalšios muziejuje ir etnologų Liberto Klimkos ir Jono Vaiškūno knygose.

- Besidomėdami kitų kultūrų filosofija, ieškodami ten įkvėpimo dažnai pamirštame čia pat esančius lobius, - sakė gerb. Jūratė Vitkauskienė.

Tautinius kostiumus pristatė Nalšios muziejaus Etnokultūros skyriaus vedėja Violeta Balčiūnienė, kuri labai smulkiai papasakojo apie kiekvieno Lietuvos regiono tautinį kostiumą – valstiečių moterų išeiginį rūbą, kurie buvo nešiojami 19 amžiaus pabaigoje – 20 amžiaus pradžioje.

Susirinkę į renginį klausėsi ne tik Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos folkloro ansamblio „Aušrelė“ ir šios gimnazijos etnokultūros būrelio „Atgaja“ ansamblio, o po oficialios dalies buvo galima iš arčiau pasižiūrėti piešinių parodą „variacijos baltiškųjų simbolių tema“, o vakarop Europos muziejų naktis 2015 renginiai tęsėsi. Vyko jaunimo „Protų mūšis“, koncertas ir ekskursijos po muziejų.

Algis JAKŠTAS