Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2598
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18799
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94829
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savanoriška pagalba puoselėjant saugomas teritorijas

2015 m. gegužės 16 d. šeštadienis, Nr.47 (1471)

Savanorystės reiškinys vis giliau leidžia šaknis į įvairių šiandieninio pasaulio veiklos sričių erdves. Atsiranda vis daugiau organizacijų, pavienių žmonių, kurie įsitraukia į savanorystės veiklą, nes nori geriau pažinti save, įgyvendinti idėjas dirbdami prasmingus ir džiaugsmą teikiančius darbus, padėti kitiems, tačiau už tai negauna jokio piniginio atlygio. Daug jaunų žmonių, kurie baigia mokslus ir negali rasti darbo, turi puikią galimybę pasirinkti mėgstamą veiklą ir įgyti trūkstamų praktinių žinių, įgūdžių ir patirties savanoriaudami.

Tinkamai veikiančios švietimo sistemos ir jaunimo politikos priemonės gali padėti žmonėms išsiugdyti įgūdžius, kurie reikalingi darbo rinkai ir ekonomikai ir suteikti jiems galimybę aktyviai veikti visuomenėje ir siekti asmeninio tobulėjimo. Tam skirta Europos Sąjungos švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto programa Erasmus+. Šia programa remiami Tarptautinės savanorystės projektai, kuriais siekiama ugdyti jaunų žmonių pilietiškumą, solidarumo jausmą, skatinti kitų kultūrų pažinimą, stiprinti tarpusavio supratimą ir toleranciją.

Kasmet Lietuvos valstybinių parkų direkcijos sulaukia saugomomis teritorijomis, mažai žmogaus paliesta gamta, kultūros palikimu bei tradicijomis susidomėjusių savanorių iš įvairių pasaulio šalių. Sirvėtos regioninio parko direkcijos darbuotojai praėjusiais metais išlydėję du jaunuolius iš Rusijos ir Italijos, šiais metais vėl sulaukė darbščių, kupinų idėjų pagalbininkų, atvykusių iš Italijos ir Ispanijos pasisemti patirties ir aštuoniems mėnesiams tapti direkcijos komandos dalimi.

Nuo kovo mėnesio regioniniame parke aktyviai savanoriauja Lorenzo iš Bergamo miestelio, esančio Šiaurės Italijoje ir Jordi iš Katalonijos – istorinės srities Ispanijos šiaurės rytuose.

Iki lapkričio mėnesio jie padės Sirvėtos regioninio parko darbuotojams vykdyti įvairią veiklą: tvarkys aplinką, padės prižiūrėti poilsiavietes ir stovyklavietes, pažintinius takus, gamtos ir kultūros paveldo objektus, atvykusiems lankytojams anglų kalba pasakos apie Sirvėtos regioninio parko vertybes ir jų pažinimo galimybes, dalyvaus švietėjiškoje veikloje ir stropiai mokysis lietuvių kalbos.

Kartu su regioninio parko darbuotojais jaunuoliai lankėsi Švenčionių vidurinėje mokykloje, kur pristatė savanorystės programą, papasakojo apie kraštus, iš kurių atvyko, ir pasidalino pirmaisiais įspūdžiais apie darbą saugomoje teritorijoje ir gyvenimą Lietuvoje. Jordi, turintis bendravimo su vaikais ir aktorystės patirties, su moksleiviais rengia vaidinimą pagal sakmę „Akmuo su pėda“, atskleidžiančią Vaikūčių kaimo pavadinimo kilmę, o Lorenzo, turintis gamtos mokslų magistro laipsnį ir labiau besidomintis gamta, noriai padeda vykdyti retų gyvūnų rūšių stebėseną.

Apie savanorystę jie sako: „Tai yra puiki patirtis todėl, kad mes galime pažinti kitą kultūrą ir kitokį gyvenimo būdą, mokytis sudėtingos kalbos, padėti įvairioje veikloje ir sutikti naujų įdomių žmonių“.

Sirvėtos regioninio parko darbuotojai džiaugiasi sulaukę savanorių iš Europos, kurie noriai padeda, bendradarbiauja ir stengiasi puoselėti Lietuvos gamtą. Juk savanoriškas darbas – tai neatlygintina veikla, kurią žmogus atlieka, skirdamas savo laiką ir turėdamas tikslą gražinti aplinką, dalintis naudingomis idėjomis, suteikti kitiems ir sau gerų emocijų.

Tatjana IVANOVA

 
Reklaminis skydelis