Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4733
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20934
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96964
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ar gali gydytojai dirbti po tris paras be poilsio?

2015 m. gegžės 6 d. trečiadienis, Nr.44 (1468)

Jau ne kartą visuomenėje buvo svarstoma kiek valandų per savaitę, keliose darbo vietose gali dirbti gydytojas, kad jo teikiamos paslaugos būtų kokybiškos, pacientas galėtų tikėtis gydytojo dėmesio ir tinkamo gydymo. Tačiau situacija nesikeičia – rajonuose vis dar atsiranda gydytojų, dirbančių 5 ir daugiau darbo vietų, po 72 valandas be poilsio.

Remdamasi Švenčionių bendruomenės, su kuria bendrauju jau kelerius metus, skundais dėl VšĮ Švenčionių rajono ligoninės darbo, noriu pasvarstyti, ko galima tikėtis iš pervargusio gydytojo ir kas turi kontroliuoti regioninių ligoninių vadovų veiklą. Kai kurie iš jų nuskambėjo ir rajono žiniasklaidos priemonėse. Apibendrinusi nusiskundimus parengiau paklausimus LR valstybinei darbo inspekcijai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Valstybinei ligonių kasai prie Sveikatos apsaugos ministerijos dėl Švenčionių rajono ligoninės direktorės I. Politienės darbo ir poilsio režimo, jos teisės teikti echoskopuotojo paslaugas ir gauti už jas apmokėjimą iš Vilniaus teritorinės ligonių kasos bei daugelio smulkesnių pažeidimų. Nereikėtų galvoti, kad gydytojas aukojasi žmonių labui dirbdamas be poilsio valandų. Aš kalbu apie bendražmogiškus dalykus, tokius kaip fizinės ir dvasinės alinančios nepertraukiamos darbinės veiklos sukurtos pasekmės. Žinoma, negalima pamiršti ir teisės aktų reikalavimų, kurie privalomi visiems, juo labiau medikams, kurių klaidos yra pačios brangiausios.

Irena Politienė nuo 2013 m. balandžio 11 d. Švenčionių rajono savivaldybės rajono tarybos sprendimu nuo tų pat metų liepos 1 d. buvo paskirta Švenčionių rajono ligoninės direktore penkeriems metams. Po LR Valstybinės darbo inspekcijos atlikto patikrinimo išaiškėjo, kad Irena Politienė pirmaeilėse pareigose dirba kaip daugiafunkcis aparatas: VšĮ „Švenčionių rajono ligoninė (toliau – ligoninė)“ – direktore, tos pat ligoninės ginekologijos-nėštumo patologijos skyriuje – gydytoja akušere ginekologe, funkcinės diagnostikos skyriuje – echoskopotuoja, VšĮ „Švenčionių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre (toliau – poliklinika)“ dirba antraeilėse pareigose. Pasitaikė atvejų, kad nuo 7.00 iki 12.00 val. I.Politienė dirbo ligoninėje, nuo 13.00 iki 17.00 – poliklinikoje, nuo 17.00 iki 19.00 val.- vėl ligoninėje. Kai kuriais atvejais I.Politienės darbo laikas per parą būna ilgesnis nei 12 valandų dirbant keliose darbovietėse. Pažymoje, kurią ji pristatė į savo antraeilę darbovietę – polikliniką – nurodytas tik jos, kaip įstaigos vadovės darbo laikas. Nereikia būti dideliu ekspertu, kad suvoktum, jog dirbant tokiu ritmu nepasiilsima, sutrinka pateis gydytojo mitybos režimas, o ligoniai yra priversti laukti už durų, kol geriamos kavutės, tikėtinas ir išsiblaškymas atliekant diagnostikos darbus.

Atkreiptinas dėmesys, kad ligoninės direktorė pati tvirtina darbuotojų darbo grafikus, pati organizuoja savo darbo režimą, pažeisdama norminių teisės aktų reikalavimus. Dar įdomiau, kuomet labai žmogiškai užduodi sau klausimą - ar gali įstaigos vadovas administracinį darbą dirbti nepilną darbo dieną? Ar administraciniai derinimai nevyksta kitose darbo vietose? Lygiai taip pat sunkiai suvoktume ir tai, kad kokios nors gamyklos vadovas pusę dienos strateguoja, koordinuoja, intensyvina įmonės darbą, o kitą pusę dienos eina dirbti prie staklių...  Kažin ar tokios įmonės darbas ir ekonominiai rezultatai būtų efektyvūs? Akivaizdus to pavyzdys – I.Breslavskio darbo organizavimas Švenčionyse derinant darbo ir poilsio laiką pagrindinėje ir antraeilėse darbovietėse. Neatidumas derinant ar sąmoningas veiksmas buvo tai, kad gydytojas nepertraukiamai dirbo 72 valandas? Ar norėtumėte, kad jūsų sveikata rūpintųsi be poilsio tiek laiko dirbantis žmogus? Jau anksčiau esu spaudoje teigusi, kad ligoninės vadovas Švenčionyse nesirūpina jaunų specialistų paieška ir pritraukimu dirbti į rajoną. Juo labiau, kad Švenčionių rajono gyventojų dauguma – vyresnio amžiaus žmonės, o tai, suprantama, ir didesnis negalių skaičius ir spektras. Tokia pažeidimų gausa VDI Vilniaus ir Utenos padaliniuose dirbančius atsakingus asmenis paskatino surašyti pastebėtų pažeidimų protokolą ir ieškoti administracinio poveikio priemonių.

Dar išsamesnė situacijos analizė mane pasiekė iš Valstybinės ligonių kasos. Be jau paminėtų pažeidimų dėl darbo ir poilsio režimo, kurie įtakoja teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir saugumą, nuo 2007 m. I.Politienė neturėjo teisės verstis siaura medicinos praktika – echoskopija. Neteisėtai buvo suteiktos 4689 tokios paslaugos, kurios buvo pateiktos ir apmokėtos iš PSDF lėšų ir sudaro 64 501,32 Eur (222 709,74 Lt) sumą! Taip ne tik nukentėjo mokesčių mokėtojai, PSDF biudžetas, bet ir buvo pažeista viena svarbiausių gydytojo profesinių pareigų nuolat tobulinti savo kvalifikaciją. Nei I.Politienės, nei gydytojo I.Breslavskio darbo apskaitos žiniaraščiuose nurodytas darbo laikas nesutampa su viešai gyventojams pateiktuose darbo grafikuose nurodytu darbu laiku arba jis pateikiamas skirtingai, neįmanoma direktorės I.Politienės darbo krūvio palyginti su kitų gydytojų darbo krūviais.

Asmenys, pagal naujausias metodikas vykdę patikrinimą Švenčionių ligoninėje, teikė pasiūlymą, kad rasti pažeidimai traktuotini, kaip žala PSDF biudžetui ir įstaiga privalo atlyginti nuostolius. Pagal pateiktus dokumentus, ligoninei teks atsakyti už neatsakingą vadovės elgesį, nukentės ir ten dirbantys, ir ten besigydantys. Keista, kad steigėjo – savivaldybės - audito tarnyba nesugebėjo pastebėti tokių akivaizdžių pažeidimų. Patikrinimo akte Švenčionių rajono savivaldybei, kaip ligoninės steigėjai, siūloma I.Politienės echoskopijos paslaugų teikimą laikyti šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu, o vertinant jos veiklą atsižvelgti į tai, kad gydytojo profesijos specifika reikalauja griežtesnio atidumo, atsargumo, rūpestingumo, o teisė verstis medicinos praktika yra griežtai reglamentuojama. Ligonių kasų darbuotojai informavo ir Valstybinę darbo inspekciją apie patikrinimo rezultatus, darbo laiko ir poilsio režimo reikalavimų pažeidimus. Sprendimą turi priimti rajono savivaldybės taryba.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė

 
Reklaminis skydelis