Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2433
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12620
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88650
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šūkio „Už permainas“ pergalė ir jo kelionės pradžia Švenčionių žemėje

2015 m. balandžio 29 d. trečiadienis, Nr.43 (1467)

Daugiau kaip 18 metų rajoną valdžiusį darbietį Vytautą Vigelį keičia naujas meras (liberalas zuokininkas) Rimantas Klipčius. Tiesioginiai merų rinkimai ir didelės gyventojų viltys, lūkesčiai užkrauna ant pečių nemažą naštą kiekvienam tiesiogiai išrinktam Lietuvos merui. Piliečiai tikisi, kad kažkas pasikeis rajone, bus geriau žmogui, bus linksmiau, aktyviau, daugės žmonių, jaunimo, gerės gyvenimas, bus daugiau investicijų, darbo vietų, nebebus stagnacijos, vyks progresas, žmonės bus laimingesni, bus gera. Skamba labai paprastai šie teiginiai, tačiau būtent juos žmonės naudoja savo kalboje ieškodami „permainų“. Kaip sakė vienas pirmojo Švenčionių rajono tarybos posėdžio stebėtojas: „Na, dabar lauksime pokyčių, gerų pasikeitimų rajone, kad kiekvienas žmogus pajustų“. Absoliučiai pritariu šiai minčiai, kad kiekvienas iš mūsų matytumėme rajone tas permainas, ir jos tiesiogiai mus liestų, mes jaustumėmės laimingesni, darydami ir kitus aplink save tokiais.

Visgi naujieji merai turi nuo kažko pradėti darbus. O darbai prasideda nuo randamų prieš tai valdžiusių, dirbusių rajono vadovų, valdžiusių koalicijų tęstinių darbų. Ir kaip svarbu tokioje situacijoje nubrėžti tą ribą, tą brūkšnį, kada galėtumėme sakyti, kad, va, šie darbai yra seno mero ir jo komandos pradėti, o šiuos darbus pradėjo ir inicijavo naujas meras ir jo komanda.

Rinkimuose dalyvavusių kandidatų į merus rinkiminiai pažadai labai daug kur sutampa, daug kur siejasi su 2011-2014 metų kadencijos tarybos pradėtais darbais, žadant rinkėjams tų darbų tęstinumą. Kokius gi darbus galima priskirti buvusiai valdžiai, kuri pradėjo arba suplanavo juos ir garantavo šiems darbams finansinį palaikymą iš centrinės valdžios. Taigi senos valdžios darbai, pradėti projektai (čia – tik dalis, visi užfiksuoti įvairiuose dokumentuose), kurių tęstinumą turės užtikrinti naujas meras ir valdantieji:

- Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės miestų daugiabučių namų renovacija ir jų teritorijų kompleksinis tvarkymas (privažiavimų, apšvietimo tinklų, pėsčiųjų takų, automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimo aikštelių, šunų vedžiojimo aikštelių įrengimas).

- Švenčionių cerkvės restauracijos darbai.

- Prasidedanti mokyklų renovacija: Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos pastato modernizavimas, Švenčionių vidurinės mokyklos pastato rekonstravimas, Pabradės „Ryto“ gimnazijos senojo pastato remontas.

- Atnaujinamas Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos sporto aikštynas.

- Naujos programos (taip vadinamos Mazuronio) 12-kos daugiabučių namų renovacijos darbų užbaigimas ir Švenčionių Rymo g. kvartalo (prieš „Beržuvio“ restoraną) teritorijos kompleksinio tvarkymo darbų užbaigimas.

- Baigiama tvarkyti Bėlio ežero pakrantė, sukuriant patrauklią viešąją poilsio erdvę rajono gyventojams ir svečiams.

- Kartu su Vidaus reikalų ministerija suplanuotos lėšos Pabradės užsieniečių registracijos centro, o taip pat Pabradės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos bei policijos nuovados naujų objektų statymui.

- Baigiami rekonstruoti Švenčionių socialinių paslaugų centro senų ir neįgalių žmonių globos namai ir globos namų viešosios aplinkos pritaikymas neįgaliesiems Šventos kaime.

- Pradėta Pabradės miesto kultūros centro ir viešosios bibliotekos pastato rekonstrukcija.

- Šiais metais bus visiškai baigta kelių etapų – tęstinių projektų – Švenčionių miesto kultūros centro ir viešosios bibliotekos pastato rekonstrukcija. Bus baigtas interjero tvarkymas ir nupirkti baldai.

- Pradėta Švenčionių rajono ligoninės pastato renovacija ir penkto aukšto patalpų pritaikymas gerontologijos ir reabilitacijos paslaugų teikimui.

- Ilgalaikio projekto, pradėto 2012 m., - vietinės reikšmės kelio Švenčionėliai-Januliškis-Labanoras kapitalinio remonto užbaigimas. Jis numatomas 2015 m. pabaigoje.

- Parengti Švenčionėlių sporto komplekso detalusis planas ir techninis projektas.

- Pramoninės zonos kūrimas.

- Inicijuotas santykių užmezgimas su Gruzijos Respublikos Ozurgeti rajonu, siekiant keistis gerąja savivaldos patirtimi bei kaimo bendruomenių bendradarbiavimu.

 

Naujai išrinktas meras ir susiformavusi koalicija pradės savo įsipareigojimų vykdymą rinkėjams. Naujo mero ir valdančiąją koaliciją sudarančių partijų rinkiminėse programose numatyti darbai rajonui 2015-2019 metų kadencijoje:

- Investicijų ir verslo skatinimo programos įgyvendinimas: rajono strateginio investuotojo statusas, palankių investicijų zonų nustatymas, smulkaus verslo rėmimo fondo didinimas, naujų darbo vietų kūrimas, kryptingas ES lėšų panaudojimas gerinant verslo aplinką rajone.

- Galiojančių komunalinių atliekų tvarkymo nuostatų atšaukimas ir teisingų rinkliavos dydžių nustatymas. Sumažinti mokėjimus už komunalinių paslaugų įkainius, mokėjimų principą pakeičiant ne nuo esamo ploto, o nuo žmonių skaičiaus.

- Sumažinti žemės mokestį verslui ir gyventojams.

- Išasfaltuoti 3 km žvyruotų miesto ir gyvenviečių gatvių, šaligatvių, aikštelių įrengimas, sisteminga kelių priežiūra tarp kaimų.

- Finansinės paramos tradicinėms religinėms bendruomenėms padidinimas.

- Švenčionių ir Švenčionėlių pirčių remontas.

- Tarptautinio muitinės posto atidarymas rajone.

- Švenčionėlių profesinės mokyklos atgaivinimas.

- Pabradės m. sporto, poilsio ir kultūros komplekso projekto įgyvendinimas.

- Stanislavavo dvaro restauracija ir jo pritaikymas bendruomenės poreikiams. 

- Mokesčių lengvatų taikymas Švenčionių ir Švenčionėlių pramonės zonų investuotojams, investuotojo pritraukimas.

- Parama gyventojams gauti asbestinių stogų keitimo programos finansavimą.

- Keleivių vežimo maršrutų pritaikymas prie gyventojų poreikių, o ne vieno vežėjo interesų.

- Stadiono įrengimas Švenčionėliuose ir Švenčionių sveikatingumo komplekso (baseino) statyba.

- Kelio Švenčionėliai-Sariai išasfaltavimas.

 

Taigi laukiame žadėtų permainų. Nors ne viską, kas čia išvardinta, galima permainomis vadinti. Pavyzdžiui, Adutiškio tarptautinio pasienio perėjimo punkto  (ne muitinės!) atidarymas rengiamas jau keleri metai ir yra tik šalies valdžios sprendimas. Kitoms permainoms reikia maišo pinigų...

Belieka visiems palinkėti sėkmės, gerų idėjų, susitelkimo ir mokėjimo išgirsti vieniems kitus bendruose darbuose.

Darius VELIČKA

Nepartinis Švenčionių rajono tarybos narys

 
Reklaminis skydelis