Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5238
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23782
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71108
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Naujas įrašas Švenčionių rajono sporto istorijoje

2015 m. balandžio 18 d. šeštadienis, Nr.40 (1464)

Kai daugiau nei prieš 5 metus Švenčionėliuose Donato Šalnos iniciatyva prasidėjo Fidokan karatė treniruotės, matyt, net ir patys didžiausi optimistai nesitikėjo, kad po kelerių metų į Švenčionių rajoną atkeliaus Europos čempionate iškovoti medaliai. O juos Italijoje kovo 27-29 dienomis vykusio 22-ojo Europos Fudokan karatė čempionate iškovojo Donatas Šalna (vieną aukso ir vieną bronzos) ir jo auklėtinis, jauniausias Lietuvos rinktinės talentas, Švenčionėlių progimnazijos moksleivis Rolandas Vaiškūnas, iškovojęs bronzos medalį.

Rolandui teko varžytis vienoje iš didžiausių grupių, kurioje buvo 75 sportininkai. Rolandas Vaiškūnas 3 vietą iškovojo Jiyu-ippon kumite rungtyje. Šioje rungtyje kovotojai iš anksto žino nustatytus puolimo techninius veiksmus, tačiau patys pasirenka jų atlikimo laiką. Kovotojai puola palietus, gynybos veiksmai yra laisvai pasirenkami. Nugalėtoju skelbiamas daugiausia taškų surinkęs kovotojas.

Iš viso čempionate dalyvavo virš 740 dalyvių iš 20 šalių. Lietuvos rinktinė iškovojo gausiausią Lietuvos Fudokan karatė istorijoje medalių kraitį – 17 (8 aukso, 3 sidabro ir 6 bronzos), o švenčionėliškiams gerai pažįstamam, Fudokan karatė pradininkui Lietuvoje Ryčiui Bublevičiui šio karatė stiliaus įkūrėjas prof. Ilija Jorga suteikė 6 Dano meistriškumo laipsnį.

O dabar apie pačias kovas.

- Varžybos vyko Italijoje, Neapolio mieste. Lietuvos rinktinei vadovavo Rytis Bublevičius. Į rinktinę iš Švenčionėlių klubo buvome pakviesti dviese – aš ir mano auklėtinis Rolandas Vaiškūnas. Rolandas dalyvavo 3 rungtyse. Geriausiai jam pasisekė Kumite rungtyje, kur iškovojo bronzos medalį. Rolando iškovotas medalis čempionate pirmas, kurį iškovojo Lietuvos Fudokan rinktinė. Paskui buvo ir daugiau tų medalių, 2 iš jų iškovojau ir aš. Dalyvavau senjorų grupėje nuo 35 iki 49 metų. Varžiausi 4 rungtyse, geriausiai sekėsi Kumite rungtyje virš 90 kg, kur iškovojau bronzos medalį, ir komandinėje Kumite rungtyje, čia iškovojau aukso medalį, - apie 22-ojo Fudokan karatė Europos čempionato kovas pasakoja Donatas Šalna.

Su medaliais iš Europos čempionato sugrįžusius sportininkus pasveikino ir už Švenčionių rajono garsinimą Europoje padėkojo kadenciją baigiantis rajono meras Vytautas Vigelis.

- Džiaugiuosi, kad Švenčionių rajono sporto istorijoje įrašytas naujas puslapis, - sveikindamas sportininkus sakė gerbiamas meras.

Kai po priėmimo savivaldybėje paklausiau Rolando Vaiškūno, kuri kova buvo sunkiausia čempionate, jis atsakė, kad paskutinė – 12 – kai buvo kovojama dėl medalio. Iš viso jis turėjo 14 kovų. Pats jaunasis sportininkas džiaugėsi iškovotu medaliu ir nuoširdžiai sakė, kad karatė jam patinka. Treniruodamasis išmoko geriau susikaupti, o tai ir mokykloje praverčia. Jaunojo sportininko mama Jelena Vaiškūnienė sakė, kad anksčiau galvojo leisti Rolandą į meno mokyklą, bet atsiradus Švenčionėliuose karatė, nutarė pabandyti, o kai pamatė, kad jam patinka, visokeriopai sūnų palaikė ir palaiko.

- Net ne iškovoti medaliai, pasiektos pergalės svarbu, o tai, kad Rolandas turi mėgstamą užsiėmimą, - sakė jaunojo sportininko mama, kuriai, kaip ir visai šeimai, teko patirti nemažai išgyvenimų, nes sūnus pirmą kartą be jų vyko taip toli. Bet dabar visi labai džiaugiasi iškovotu Rolando medaliu.

- Šiandieną aš džiaugiuosi, kad taip yra, kad yra rezultatas, iškovoti Europos čempionato medaliai. Ateityje gali būti jų ir daugiau. Laikas parodys. Žinoma, gali būti ir nuosmukių, nes sportas yra sportas. O karatė sportininkas į kiekvieną kovą turi eiti kaip į lemiamą. O tai, kad yra pasiekimai, dar kartą patvirtina paprastą tiesą, kad sprendimas pradėti Švenčionėliuose kultivuoti karatė buvo teisingas, - baigdamas mūsų pokalbį sakė treneris, kuris prikalbino Rytį Bublevičių Švenčionėliuose pradėti karatė treniruotes. Džiaugdamiesi pirmais Furokan karatė Europos čempionate iškovotais medaliais klubo „Karate Akademija Švenčionėliai“ sportininkams palinkėkime sėkmės ir tolesnėse kovose.

Algis JAKŠTAS