Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1880
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18081
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94111
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuo šiol leista sužvejoti tik 3 lydekas

2015 m. balandžio 18 d. šeštadienis, Nr.40 (1464)

Artėja didžioji žvejybos sezono pradžia. Nuo balandžio 20 jau ir lydekas bus galima žvejoti. Žvejai iš nekantrumo trina rankas, o kokios naujovės laukia jų, ko gero, ne visi ir žino. Apie jas ir kalbuosi su Švenčionių rajono aplinkos apsaugos agentūros vyriausiuoju specialistu Vytautu VEIKUČIU.

- Kaip dažnai paskutiniu metu būna, naujovių yra ir gana reikšmingų. Viena pagrindinių – žvejui mėgėjui sumažintas leistų pagauti žuvų skaičius. Vienos žvejybos metu galima sugauti 1 šamą, 2 vienetus salačių, vietoj anksčiau buvusių 5 dabar galima sugauti tik 3 lydekas, ungurių ir upėtakių – ne daugiau kaip 5, vėgėlė, šapalas, meknė – po 5 vienetus, vėžių ne daugiau 50, bet šis apribojimas liečia tik mūsų tradicinius vėžius, o žymėtųjų ir rainuotųjų, kurie yra laikomi intervenciniais ir išstumia mūsų tradicinius vėžius, šie apribojimai neliečia. Kai kurių žuvų apribotas ne leistinas kiekis, o svoris. Karšių galima sugauti 5 kilogramus, lynų ir ešerių taip pat po 5 kilogramus, - sako mano pašnekovas.

- Bet dar yra vienas apribojimas – ilgis?

- Taip, yra. Šamas turi būti ne mažesnis kaip 75 cm, vėgėlė – 45 cm, lydeka – 45 cm, upėtakis – 30 cm, šapalas, meknė – 30 cm, lynas – 25 c,. Anksčiau nebuvo karpių apribojimų, o dabar leidžiama gaudyti ne mažesnius nei 40 cm.

- Ar žvejybos leidimų išdavimo tvarka lieka ta pati?

- Taip, ta pati. Leidimą galima įsigyti ne tik terminaluose, bet ir internetu, prisijungus prie ALIS sistemos. Tiesa, dar yra šiokios tokios painiavos su išnuomotais vandens telkiniais, bet ir čia jau baigiama sutvarkyti sistemą. Tiesa, norėčiau priminti, kad žvejui mėgėjui uždrausta parduoti žuvį ir žuvies produktus. Ir dar, be leidimų gali žvejoti senatvės pensinio amžiaus žmonės, vaikai iki 16 metų ir neįgalieji.

- Kas dar naujesnio mėgėjiškos žvejybos padangėje?

- Išliko tie patys 4 mėgėjiški įrankiai. Tarkim meškerė ir 4 plūdurai. Įvestas kabliukų skaičius – 4. Dabar jei šios mano paminėtos normos viršijamos 2 kartus, tai jau priskiriama prie šiurkščių pažeidimų. Tai šiek tiek apramins kai kuriuos žvejus, nes bauda bus virš 100 eurų. Žvejojant iš neinkaruotos valties galima tik 2 meškerėmis, jei valtis užstabdyta – 4 mėgėjiški įrankiai. Dar vienas pastebėjimas, jei neturi leidimo žvejoti, su žvejybos įrankiais negalima būti arčiau vandens nei 25 metrai, tas pats liečia ir povandeninę žūklę.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis