Mes turime 404 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3957
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14144
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90174
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žemės mokesčio deklaracijos pateiktos jos savininkams

2011 m. spalio 5 d., trečiadienis Nr.73 (1120)

Žemės mokesčio deklaracijos gyventojams jau pateiktos Elektroninėje deklaravimo sistemoje (toliau – EDS), o ne EDS vartotojams išsiųstos paštu.

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad žemės mokestį jos savininkai turi sumokėti iki šių metų lapkričio 2 dienos. Informacija apie mokesčių mokėtojų valdomus žemės sklypus, mokėtiną žemės mokestį jau yra patalpinta VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje, adresu http://deklaravimas.vmi.lt/, o tuos žemės savininkus, kurie dar nėra EDS vartotojais, popierinės deklaracijos jau pasiekė ir paštu.

Šiemet VMI pirmą kartą žemės mokesčio mokėtojams (tik tiems, kurie nėra EDS vartotojai) žemės mokesčio deklaracijas paštu išsiuntė su specialiu brūkšniniu kodu („BAR kodu“), kuris artimiausiu metu leis žemės mokestį sumokėti UAB Perlo paslaugos terminaluose. Gyventojai, norėdami sumokėti žemės mokestį už kitus asmenis, pvz. savo šeimos narius (tėvus, sutuoktinius ir pan.) mokėjimo dokumente privalo nurodyti ne tik mokėjimo paskirtį (žemės mokestis), bet ir asmens, už kurio valdomą žemę šis mokestis yra mokamas, duomenis, t.y. žemės savininko asmens kodą.

VMI duomenimis, šiais metais žemės mokesčio mokėtojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 61 mln. litų. Iš viso šalyje yra per 926 tūkst. žemės mokesčio mokėtojų, tačiau dėl savivaldybių nustatytų lengvatų šį mokestį moka apie 575 tūkst. gyventojų ir įmonių. Žemės mokesčio mokėtojai 2008 metais sumokėjo beveik 48 mln. litų, 2009 – aisiais – 49 mln. litų, o 2010- aisiais - 52 mln. lt
Šiais metais, gavus informaciją iš trečiųjų šaltinių bei ją išanalizavus, daliai mokesčių mokėtojų (apie 17 tūkst.) buvo patikslintos mokėtinos žemės mokesčio sumos už 2007- 2010 metus. Beveik 5 tūkst. mokesčių mokėtojų permoka siekia 86,5 tūkst. litų. Permokėtos sumos bus įskaitomos 2011-ujų metų žemės mokesčiui padengti, o tiems gyventojams, kuriems prievolės sumokėti žemės mokestį už 2011 m. nebėra, pateikus prašymą, VMI grąžins.

Formuodama žemės mokesčio deklaracijas, VMI taip pat įvertino Valstybinės įmonės Registrų centro atnaujintą informaciją apie gyventojų žemės sklypus: pasikeitusius sklypų plotus, sklypų vertę, žemės įsigijimo dokumentų pradžios ir pabaigos datas, gautą papildomą informaciją iš testamentų registro apie paveldėtojus ir perskaičiavo žemės mokestį už ankstesnius mokestinius laikotarpius. Todėl po perskaičiavimo apie 5 tūkst. gyventojų 2011m. žemės mokesčio suma bus sumažinta, o daliai (iki 12 tūkst.) ji padidės. “, - pasakoja V. Vildžiūnaitė, ir primena, jog tokiems žemės mokesčių mokėtojams kuriems už 2007- 2010 metus žemės mokesčio suma buvo perskaičiuota, pateiktoje žemės mokesčio apskaičiavimo deklaracijoje už 2011 metus automatiškai bus apskaičiuota, kiek žemės mokesčio iš viso jis turi sumokėti arba kiek gali susigrąžinti lėšų. Jokie delspinigiai už ankstesnius laikotarpius apskaičiuotas papildomas sumas nebus skaičiuojami iki lapkričio 2d.

VMI akcentuoja, jog žemės mokesčių mokėtojui pateikiamoje deklaracijoje nurodytas mokesčių specialistas ir pateikti jo kontaktai. VMI atstovas, mokesčių mokėtojui pageidaujant, galės išaiškinti, kaip susigrąžinti žemės mokesčio permoką, permokos ar nepriemokos atsiradimo priežastis.

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet didžiajai daliai žemės mokesčio mokėtojų mokėtina suma nesiekia 50 litų. Tokių visoje šalyje yra apie 322 tūkstančiai, kitiems priskaičiuotos sumos yra kiek didesnės.

Žemės mokesčio mokėtojas, turintis laikinų finansinių sunkumų, gali kreiptis į teritorinę valstybinę mokesčių inspekciją dėl galimybės mokestinę nepriemoką mokėti dalimis. Jei gyventojui reikia valstybės paramos, tokio gyventojo mokestinės nepriemokos gali būti pripažintos beviltiškomis ir neišieškomos, kol nepasikeis mokesčių mokėtojo ekonominė socialinė padėtis. Tokie mokesčių mokėtojai galės būti atleisti nuo priskaičiuotos, bet nesumokėtos žemės mokesčio delspinigių sumos dėl jų sunkios ekonominės ir socialinės padėties.

VMI inf.
 

 
Reklaminis skydelis