Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2602
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12789
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88819
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėliuose atsidarė „Veterinarijos paslaugos“

2015 m. balandžio 11 d., šeštadienis, Nr.29 (1462)

Prieš kurį laiką Švenčionėliuose važiuodamas Žilvičių gatve, ant namo Nr. 14, ten, kur anksčiau buvo vaistinė, pamačiau užrašą „Veterinarijos paslaugos“. Kad tokios paslaugos buvo, yra ir bus reikalingos, manau, niekam net abejonių nekyla, nes naminius augintinius rasime ne tik privačiuose namuose, bet ir daugiabučiuose. O jei turi augintinį, privalai ir rūpintis, kad jis būtų sveikas.

Norėdamas plačiau paskleisti gerą žinią, pakalbinau „Veterinarijos paslaugų“ šeimininkę, veterinarijos gydytoją Rasą Grigaitę.

- Esu švenčioniškė, ten baigiau gimnaziją. Mintis apie veterinarijos gydytojos profesiją man kilo besimokant dvyliktoje klasėje. Kai tą pasakiau, daugelis nustebo. Vieniems atrodė, kad tai – ne moteriška profesija, kiti sakė, kad ši profesija neturi perspektyvos, nes fermų jau nėra. Aš tada patylėjau, o dabar tie patys žmonės, kurie abejojo mano pasirinkimu,  kreipiasi į mane dėl savo augintinių. Vadinasi, pasirinkau teisingai, - pradėdama mūsų pokalbį sako veterinarijos gydytoja Rasa Grigaitė.

- Rasa, ar ir vaikystėje mylėjai gyvūnus, ar pasirinkimas buvo spontaniškas?

- Vien tik mylėti gyvūnus neužtenka, bet gyvūnus myliu nuo vaikystės, būdavo apmaudu, kai negalėdavau padėti sergančiam gyvūnui. Dabar jau žinau, ką ir kaip reikia daryti. Per tuos 6 mokslo metus tiek žinių, tiek praktikos bagažą gavau gerą, - šyptelėjusi sako Rasa Grigaitė.

- Kartais žmonėms gal ir atrodo, kad operuoti gyvūną, tarkim, šunį ar katę, paprasta. Juk tai – ne žmogus.

- Klysta tie, kurie taip mano, nes operuodama gyvūną junti atsakomybę už gyvūno gyvybę.Vienu metu dirbi kaip chirurgas ir anesteziologas.  Žinoma, tokiais momentais emocijoms vietos neturi būti, nes reikalingas susikaupimas, šaltas protas, reikalui esant- greita reakcija. Nepamirškime, jog ir gyvūnų anatomija ir fiziologija nėra vienodos. O juk yra tokių žmonių, kurie savo augintiniais rūpinasi labiau, nei patys savimi - atsakydama į mano klausimą sako veterinarijos gydytoja Rasa.

- Kodėl pasirinkote Švenčionėlius, o ne Švenčionis?

- Norėjau, žinoma, rasti vietą Švenčionyse, bet to padaryti nepavyko, o radusi šias buvusios vaistinės patalpas labai džiaugiausi. Tai tiesiog likimo dovana. Patalpos erdvios, įrengtas net įvažiavimas žmonėms su negalia. Be to, gana aktyvioje vietoje, prie pat gatvės. O kas norės, tai ir iš Švenčionių atvažiuos. Juk tai nėra didelis atstumas, o ir pati beveik kiekvieną dieną būnu Švenčionyse.

- Kokias veterinarijos paslaugas teiksite?

- Paslaugų spektras bus įvairus. Žinoma, pirmiausia tai skiepai, gydymas, kastracija, sterilizacija. Atsitikus rimtesnei nelaimei, tarkim lūžiui, būtų suteikta pirmoji pagalba ir duotas siuntimas pas specialistus. Kol kas stengiuosi paslaugas teikti čia, gydykloje. Tam tikrais atvejais vykstu ir į vietą, bet stengiuosi išsiaiškinti, kokia yra situacija, piktas ar nepiktas gyvūnas. Tarkim, jei šeimininkas nesusitvarko su šunimi,  aš nenoriu  rizikuoti savo sveikata ir rankomis, kurios yra mano darbo įrankis. Nuvykusi į vietą stebiu gyvūną, bandau surasti kontaktą. Jei to nebus, nieko gero nelauk ir, svarbiausia, visada turi būti pasiruošusi atsitraukti. Su kačiukais šiek tiek paprasčiau, nors visko pasitaiko - sako mano pašnekovė.

- Su kokiais dar augintiniais gali kreiptis žmonės?

- Gali kreiptis ir su kitų rūšių augintiniais. Kiek mano kompetencija leis, padėsiu. Įdomiausias mano pacientas, su kuriuo teko susidurti, buvo vėžliukas. Beje, gyvūnai jaučia, kad nori jiems padėti, bet kartais iš tos baimės, pasimetimo gali ir netinkamai sureaguoti. Tad visada reikia būti pasiruošus įvairiems netikėtumams. Juk gyvūnas – ne žmogus, įspėti ar pasakyti negali. Sunkiausia mūsų darbe yra gyvūnų eutanazija, arba, paprasčiau šnekant, užmigdymas. Be priežasties gyvūnų nemigdau, tą darau tik tais atvejais, kai gyvūnas kankinasi ir nėra galimybių jį išgydyti, o kitais atvejais siūlau nenorimą gyvūną atiduoti kitiems, ar, galų gale, į prieglaudą, - sako veterinarijos gydytoja Rasa Grigaitė.

- Ką dar galite pasakyti apieveterinarijos kliniką ?

- Prekiaujamame  gyvūnų pašaru, antiparazitinėmis priemonėmis, vitaminais ir t.t. Ateityje nusimato plėtra. Tai priklausys nuo klientų ir pacientų poreikių ir reikalavimų.

- Koks „veterinarijos paslaugų“ darbo grafikas?

- Nedirbu pirmadieniais ir sekmadieniais, o šeštadieniais dirbu pusę dienos, bet geriausia, kad prieš atvykdami pasiskambintų telefonu 8 624 27998 ir suderintų atvykimo laiką, nes būna, kai turiu planines operacijas, tada užsirakinu, kad niekas netrukdytų. Tada nebus jokių nesusipratimų, nereikės laukti. Beje, malonu, kad žmonės domisi, užsuka. Ką galiu, patariu. Ateityje ruošiuosi ir trichineliozės tyrimus daryti, bus ir kitų paslaugų. Svarbu juk pradžia, startas. Stebiu žmones, jų poreikius, ko jie nori, ir į tai ateityje tikrai bus atsižvelgta. Tiesa, norėčiau dar sugrįžti prie skiepų. Lietuvoje tiek šunis, tiek katinus privaloma skiepyti nuo pasiutligės, klysta tie žmonės, kurie mano, kad katinų skiepyti nereikia. Reikia, nes jie daug daugiau kontaktuoja. Paprasta tiesa – profilaktika visada pigiau nei gydymas. Kiekvienas žmogus paėmęs augintinį, turi jausti atsakomybę, nes gyvūnas – ne žaislas, - baigiantis mūsų pokalbiui sako Švenčionėliuose įsikūrusių „Veterinarijos paslaugų“ šeimininkė, veterinarijos gydytoja Rasa Grigaitė, sugrįžusi į gimtąjį Švenčionių rajoną ir čia bandanti pritaikyti įgytas žinias.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis