Mes turime 356 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1738
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17939
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93969
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Individualių įmonių, mažųjų bendrijų ir ūkinių bendrijų tikrųjų narių dėmesiui

2015 m. balandžio 4 d., šeštadienis, Nr.28 (1461)

Nuo 2015 m. sausio 1 d. už individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų narius ir ūkinių bendrijų tikruosius nariusįmokas privalu mokėti nuo sumos ne mažesnės nei minimali mėnesinė alga (toliau – MMA), net jeigu lėšos asmeniniams poreikiams nėra išimamos. Valstybinio socialinio draudimo (toliau – VSD) įmoka negali būti mažesnė kaip 78,90 Eur, privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmoka – 27 Eur per mėnesį. Jei šie asmenys per mėnesį išsiims daugiau kaip MMA, turės mokėti VSD ir PSD įmokas nuo išsiimtos sumos, tačiau ne didesnės negu 4 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių (DPD) suma per mėnesį, t. y. 1724 Eur (431 x 4).

 Individualių įmonių savininkams, mažųjų bendrijų nariams ir ūkinių bendrijų tikriesiems nariams, jeigu: 1) veikla vykdoma pirmuosius metus; 2) savininkas ar narys yra ne vyresnis nei 29 metų; 3) paskirta senatvės arba netekto darbingumo (invalidumo) pensija; 4) įmokos už asmenį jau sumokėtos (pvz., dirbant pagal darbo sutartį); 5) jei savininkas ar narys pats sumokėjo įmokas kaip individualia veikla užsiimantis asmuo (išskyrus dirbančius su verslo liudijimais), VSD įmokas reikia mokėti tik tuo atveju, jeigu lėšos išimamos asmeniniams poreikiams. Jeigu lėšos nėra išimamos, įmokų mokėti nereikia.

 Už minėtus asmenis PSD įmokos kas mėnesį skaičiuojamos 9 procentų tarifu nuo sumos ne mažesnės nei MMA (27 Eur), jeigu jie nėra drausti valstybės lėšomis arba jie nėra asmenys, už kuriuos mokamos ar jie patys moka PSD įmokas (dirbantys pagal darbo sutartis, pareigūnai, verslo liudijimą įsigiję asmenys, jeigu asmens ūkio ekonominis dydis ne didesnis nei 2 EDV ir moka 3 proc. PSD įmokas kas mėnesį nuo minimalios algos).

 Jeigu individuali įmonė, mažoji bendrija ar ūkinė bendrija veiklos nevykdo ir apie tai yra informavusi VMI, minėtų kategorijų įmonės neturi mokėti VSD ir PSD įmokų. Šiais atvejais tik PSD įmokas (9 proc. nuo MMA) kas mėnesį privalo mokėti pats savininkas arba narys (tikrasis narys), išskyrus atvejus, kai jis draustas valstybės lėšomis arba įmokos už jau sumokėtos (pvz., dirbant pagal darbo sutartį).

„Sodros“ Utenos skyrius

 
Reklaminis skydelis