Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4004
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14191
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90221
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono savivaldybės taryboje

2015 m. balandžio 4 d., šeštadienis, Nr.28 (1461)

Kadenciją baigiantys valdantieji naujokams palieka gerą kraitį – 11,6 mln. eurų investicijų ir priesaką tęsti darbus

 

Šis sprendimas vainikavo metų darbą

Paskutiniame šios kadencijos rajono savivaldybės tarybos posėdyje priimtas ypač svarbus rajonui sprendimas - pritarti 2014-2020 m. Švenčionių rajono tikslinės teritorijos vystymo programos projektui ir jį teikti Vilniaus regiono plėtros departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos.

Ateinančią kadenciją besiruošiantys valdyti rajoną kai kurie liberalai reiškė nepasitenkinimą, kad tokius svarbius sprendimus priima dar senoji taryba. Iš tikrųjų viskas logiška – kas parengė, tas ir sprendimus priėmė, nors svarbiausia priežastis ta, kad laikas nelaukia. Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Vaida Babrauskienė paaiškino, kad delsti negalima, nes Švenčionių rajono tikslinės teritorijos vystymo programa yra Vilniaus regiono integruotos teritorijų vystymo programos dalis. Jeigu mes neskubėsime, tą programą gali patvirtinti ir be Švenčionių rajono, o tada beliks vytis nuvažiuojantį traukinį. O vytis būtų dėl ko – pagal šią programą nuo praėjusių metų liepos mėnesio parengta projektų, kurių įgyvendinimas atneš rajonui 11,6 mln. eurų (40 mln. litų). Keistai nuskambėjo būsimo rajono valdančiųjų atstovo liberalo Zenono Zenkevičiaus pesimistinė gaidelė, kad jis nemanąs, jog visi šitie milijonai tikrai pasieks rajoną. Juk iki šiol pasiekdavo – įgyvendinta projektų už 230 mln. litų. Rajono meras Vytautas Vigelis tokias abejones išsklaidė: „Džiaugiuosi, kad pavyko padaryti nemažai gerų darbų rajonui. Pagal šią programą viskas parengta, suderinta, kai kuriems projektams jau finansavimas skirtas. Mes nieko nestabdome, neblokuojame ir ateityje to nedarysime. Esame atsakingi prieš žmones, balsavusius už Darbo partiją, ir vykdysime savo įsipareigojimus rinkėjams. Dirbsime pozityviai, kad rajonui ir žmonėms būtų geriau. Parengėme solidų paketą projektų, tik nenutraukite, tęskite mūsų pradėtus darbus, linkiu sėkmės.“ Meras Vytautas Vigelis padėkojo už darbą kadenciją baigiančiai rajono tarybai ir administracijos darbuotojams. Su tokiu paruoštu pagrindu naujieji vargo nematys.

Mero pavaduotoja Raja Krupenina, atstovavusi rajonui Vilniaus regiono integruotos teritorijų vystymo programos rengimo komisijoje prie VRM, pabrėžė, kad ši programa – ne vienos dienos darbas. „Komisija dirbo vos ne metus. Išsiderėtos ir ateina į rajoną didelės lėšos, reikia džiaugtis, kad tą sugebėjome“, - sakė R.Krupenina. Ji išsklaidė kaip nepagrįstus ir naujojo mero Rimanto Klipčiaus nuogąstavimus, neva gali kažko nesuspėti iki gegužės 15 d. ir gali būti prarastos lėšos. Nėra tokio termino, matyt, jis kažką ne taip supratęs. „Niekas nevėluoja, specialistai gerai išmano savo darbą, nėra ko būgštauti“, - ramino vicemerė.

Apie priimamą sprendimą Vytautas Bulka sakė: „Tai vainikuoja mūsų darbus. Šios investicijos pritrauktos didelėmis mūsų pastangomis su centrinėje valdžioje esančių mūsų atstovų pagalba. Civilizuotai perduodame, nestabdome. Pradėti projektai taip pat bus baigti, nors jau tarp gyventojų pasigirsta abejonių – o kaip dabar bus? Viskas bus padaryta, ir Bėlio pakrantė sutvarkyta, ir dviračių takas nuo Švenčionių iki ežero bus atnaujintas, ir daugiabučių kiemai bus tvarkomi, ir kiti numatyt darbai vyks“.

Daugiabučių kiemų tvarkymui jau skirtos lėšos – po 1 mln. litų kiekvienam miestui – Švenčionims, Švenčionėliams ir Pabradei. Visi darbai vyksta, Švenčionėlių centras jau baigiamas tvarkyti, be reikalo gyventojai po rinkimų skleidė kalbas, kad „dabar tai Vigelis viską sustabdys“. Kadenciją baigiantys valdantieji patikino, kad kenkti rajonui niekas neketina, įrodys, jog opozicija gali būti kitokia, negu buvo pastaruosius beveik du dešimtmečius.

 

Plačiau apie planuojamus įgyvendinti 2014-2020 metų projektus - kitame numeryje.

 

Rajoną aptarnaus Vilniaus miesto greitoji pagalba

Nuspręsta perduoti iki 2015 m. gegužės 1 d. greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo Švenčionių rajono savivaldybėje funkciją įgyvendinti Vilniaus miesto savivaldybei, pavedant ją vykdyti viešajai įstaigai Greitosios medicinos pagalbos stotis. Kito pasirinkimo kaip ir nebuvo. Švenčionių PSPC vyr. gydytojas Vytautas Vaitkevičius paaiškino, kad jau eilę metų TLK nustatė rajonui pagal gyventojų skaičių greitosios medicinos pagalbos tik 1,5 brigados, bet kelerius metus PSPC iš tų pačių lėšų išlaikė 4 brigadas, nes sunku įsivaizduoti, kaip tokią didelę rajono teritoriją galima aptarnauti su 1,5 brigados. Todėl rajone greitosios pagalbos darbuotojų atlyginimai buvo perpus mažesni negu Vilniaus. Pagal naujus reikalavimus labai padaugėjo ligonių pervežimų. Greitoji perveža sunkiomis ligomis (insultas, infarktas, psichikos ligos) sergančius ligonius, uždarius gimdymo skyrių – ir gimdyves. Jeigu 2012 m. buvo 274 pervežimai, tai 2014 m. - 765. Automobiliai seni, reanimobilių išvis nėra.

Pagal naujus reikalavimus vienu metu turi budėti ne mažiau kaip 2 brigados, o rajone net su leistinu nukrypimu šis rodiklis siekia tik 1,9. Tokiu atveju nurodoma funkciją perduoti kitai greitosios pagalbos stočiai. Tai ir buvo padaryta. Posėdyje dalyvavęs Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Tadeuš Rodz užtikrino, kad rajono gyventojai gaus kokybišką paslaugą. Steigėjo funkcijos lieka rajono savivaldybės tarybai, tad ji bet kada gali šią funkciją susigrąžinti į rajoną.

 

7 klasių komplektais mažiau

Tarybos sprendimu nustatytas priešmokyklinio ugdymo grupių ir bendrojo lavinimo mokyklų klasių skaičių pagal vykdomas programas Švenčionių rajono mokyklose 2015-2016 mokslo metams. Klasių komplektų bus 7 mažiau.

 

Kiti sprendimai

* Pritarta Švenčionių rajono savivaldybės administracijos 2014 metų finansų kontrolės būklės ataskaitai.

* Nuspręsta patvirtinti Vienkartinės finansinės paramos (gydymosi tikslams) skyrimo tvarkos aprašą ir pavesta rajono savivaldybės administracijos direktoriui patvirtinti vienkartinei finansinei paramai gydymosi tikslams nagrinėti komisijos sudėtį ir komisijos nuostatus.

* Nuspręsta atleisti Violetą Čepukovą iš Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktoriaus pareigų 2015 m. balandžio 17 d. šalių susitarimu ir pavesti Tatjanai Kuznecovai, Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro metodininkei verslui, laikinai eiti Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktoriaus pareigas, nuo Violetos Čepukovos atleidimo dienos iki konkurso tvarka bus paskirtas centro direktorius.

 

Mero tėvas ruošiasi žvejoti

Senosios kadencijos taryba atsisveikino. Apie du trečdaliai tarybos narių susitiks pirmajame posėdyje balandžio 18 d. Dalis tarybos narių neišrinkti, kai kurie išvis nekandidatavo, kai kurie išrinkti, bet atsisakė mandatų.

Tarybos senbuvis liberalas Rimas Klipčius, išrinktojo mero tėvas, jau prieš merų rinkimų antrąjį turą savo spaudoje pranešė rajono visuomenei, kad nusprendė atsisakyti mandato ir užleidžia vietą jaunimui, o pats ruošiasi meškerioti ir džiaugtis anūkais. Naujoje taryboje – deklaruotieji pokyčiai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis