Mes turime 277 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2963
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6356
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53682
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vilija Blinkevičiūtė: Europos Parlamente - Lietuvos aktualijos

2015 m. balandžio 4 d., šeštadienis, Nr.28 (1461)

Įsibėgėjo naujos kadencijos Europos Parlamento darbas. Apie svarstomus Europos Sąjungos klausimus teiraujamės europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės.

- Kokį reikšmingiausią naujos kadencijos Europos Parlamento įvykį galėtumėte išskirti?

Man buvo labai svarbus susitikimas su Šv. Tėvu Pranciškumi, kuris lankėsi Europos Parlamente.  Pagrindinė jo kalbos mintis buvo ta, kad Europos Sąjunga (ES) yra taikos ir bičiulystės projektas, kurio centre turi būti orus žmogus. ES, norėdama kurti ateitį, privalo atsigręžti į vertybes, kurių pagrindu ji buvo sukurta – tai solidarumas, subsidiarumas, asmens orumu paremtas humanizmas, sakė popiežius. Jo išmintingi žodžiai mums buvo gera paskata siekiant padaryti ES geresnę ir gebančia rasti tinkamą atsaką į visus laikmečio iššūkius.

- Ar galima teigti, kad nedarbas vis dar yra vienas pagrindinių iššūkių?

Neabejotinai. Aš dar įvardinčiau ir skurdą, kuris yra neatsiejamas nuo nedarbo.  ES darbo vis dar negali surasti beveik 24 mln. žmonių, tarp jų – 5 mln. jaunuolių. Europos Parlamente mes nuolat rengiame siūlymus kaip padėti šalims įveikti šią blogybę. Jaunimo nedarbo mažinimui naujame ES biudžete jau skyrėme 6 mlrd. eurų, ieškosime ir daugiau. Daug tikiuosi iš pradedamo steigti naujo Europos strateginių investicijų fondo, turinčio sukaupti ne mažiau 315 mlrd. eurų ir išjudinti stringančią ES ekonomiką, galinčią sukurti nemažai naujų darbo vietų. Neabejoju, kad šis fondas padės steigti darbo vietas ir Lietuvos miestuose bei rajonuose.  

- Ar Europos Parlamente buvo svarstomos ir Lietuvos aktualijos?

Ne tik svarstomos, bet ir priimami konkretūs sprendimai. Džiugu, kad buvo išgirstas mano inicijuotas Baltijos šalių europarlamentarų kreipimasis kompensuoti mūsų žemdirbių ir pieno perdirbėjų dėl eksporto ribojimo patirtus nuostolius ir Lietuvai buvo skirta finansinė parama. Europos Komisija mano prašymu padėjo Lietuvos vežėjams palengvinti Rusijos sienos kirtimą.  Tikiuosi, jog pavyks padėti išspręsti ir problemas, kurios kilo mūsų vežėjams ir vairuotojams  Vokietijoje įteisinus minimalų darbo užmokestį ir apsaugoti juos nuo galimų bankrotų, o vairuotojus – nuo nedarbo.

- Neseniai Jūs kreipėtės į Europos Komisiją su prašymu padėti iš Norvegijos grąžinti į Lietuvą  Gabrielių. Ar tikite, jog  vaikas bus apgintas?

Žinoma tikiu. Turime veikti kartu su Lietuvos institucijomis. Pagalbos prašė ir Gabrieliaus močiutė, su kuria susitikau Rokiškyje. Esu įsitikinusi, kad Gabrielius, Europos Sąjungos pilietis, turi teisę būti globojamas savo gimtinėje. Pritariu siekiams, kad kuo daugiau mūsų vaikų augtų šeimose arba šeimynose Lietuvoje. Dėl to kreipiausi į Europos Komisiją klausdama, kaip ES gali mums padėti pertvarkyti  vaikų globos sistemą. Svetur išvykstančias šeimas reikėtų geriau informuoti apie kitų šalių teisę ir tradicijas. Tai padėtų išvengti skaudžių šeimos tragedijų. Tačiau geriausia būtų, kad kiekvienas galėtų susirasti tinkamą darbą Lietuvoje ir gyventi savo gimtinėje.

Petras Auselis