Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4764
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20965
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96995
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Senus daugiabučius būtina renovuoti

2015 m. kovo 21 d., šeštadienis, Nr.21 (1457)

Dauguma daugiabučių Lietuvoje pastatyti dar sovietmečiu pagal galiojusius iki 1993 m. statybos techninius normatyvus. Tuo metu statant blokinius daugiabučius namus buvo skaičiuojama, kad jie tarnaus 25 metus. Šiandien kai kuriems jų - jau daugiau kaip 50 metų ir juos būtina iš esmės atnaujinti.

Gyvename sovietmečio namuose

Pasak rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistės Rinos Rimaš, kuri rajone kuruoja daugiabučių renovaciją, šie namai dar ilgai stovės ir mus pergyvens, jeigu tinkamai jais pasirūpinsime. Žinoma, išskyrus atvejus, kai yra požymių, kad namas gali būti avarinės būklės. Kai kurie požymiai gali būti matomi plika akimi: skylės namo pamatuose, blokiniuose namuose - sienos išlinkimai, vertikalūs arba įstriži plyšiai, platesni negu 5 mm, besidriekiantys per kelias gretimas plokštes arba per visą pastato aukštį ir kt. Poįstatyminiai aktai įvardija ir daugiau požymių, dėl kurių namas gali būti avarinės būklės, bet juos gali nustatyti tik specialistai. Be abejo, tokie namai nerenovuotini. Įtarus tokius defektus, namo gyventojai turėtų imtis kapitalinio remonto, nes nieko nedarant namas tiesiog sugrius. Bet tai jau - ne šios dienos tema. R.Rimaš sakė, kad rajone tarp renovuojamų ar įraštytų į renovuotinų sąrašą daugiabučių, jos žiniomis, tokių nėra.

O renovuoti būtina dėl kelių priežasčių. Vien langų ir durų keitimo, balkonų stiklinimo nepakanka. Daugelis gyventojų tai jau padarė. Žinoma, ir šios priemonės kažkiek sutaupo šilumos, bet nesutvarkius stogų, fasadų ir nuogrindų, ryškesnio energijos taupymo nepasieksime. Be to, pagalbos reikia ir norint prailginti pastatų tarnavimo laiką. Jeigu šiuo metu juose nėra avarinių defektų, tai nieko nedarant jų gali bet kada atsirasti.

Komfortas ir pastato ilgaamžiškumas

Pastaraisiais metais rajone vyko tikras renovacojos proveržis. Su bebaigiamais renovuoti pastatais tokių jau bus 36. Jų patirtis – geriausia reklama. Dalis gyventojų šiemet atnaujintuose namuose praleido pirmąją žiemą, kiti – komfortu džiaugiasi jau kelerius metus. Gyventojai tvirtina, kad į atnaujintą būstą net grįžti po darbo maloniau, o sąskaitos už šildymą sumažėjo iki 60 proc.

Renovacija apsaugo pastatą nuo žalingo aplinkos poveikio ir prailgina pastato eksploataciją. Tinkamai pasirūpinę, šiuo būstu dar ilgai naudosimės, ir nereikia gąsdintis, kad namai buvo statyti 25 metams. Įvertinę pastato būklę, specialistai tiesiog pratęsia jo eksploatavimo laiką.

Norint sutaupyti daugiau šilumos energijos, renovuojant namą derėtų atnaujinti arba pakeisti šilumos bei vėdinimo sistemas. Iki 40 proc. šių energiją taupančių priemonių kompensuoja valstybė.

Pradėta nuo kiauriausių daugiabučių

Pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Švenčionių rajono savivaldybė pirmuoju ir antruoju etapu atrinko 18 renovuotinų daugiabučių namų. Iš jų 14 daugiabučių gyventojai renovacijai pritarė, o prie 9 pastatų netrukus prasidės ir statybos darbai.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa – tai patikimas ir efektyvus būdas, padedantis kiekvienam daugiabučio namo gyventojui atlikti savo pareigą – pasirūpinti turimu turtu. Juo labiau, kad renovacija vykdoma ne tik gyventojų, bet ir valstybės, Europos Sąjungos bei savivaldybių lėšomis. Apie tokią galimybę senų individualių namų gyventojai gali tik svajoti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis