Mes turime 186 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1118
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11305
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87335
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ką daryti su euru?

2015 m. kovo 21 d., šeštadienis, Nr.21 (1457)

Pardavėjas sako – pirk, bankininkas – nešk į banką ir taupyk, verslininkas – investuok. Pamatęs tokią jo pinigo medžioklę dažnas lietuvis nusprendžia geriau jau savo pinigus laikyti kur nors kojinėje ar stiklainyje ir niekam nerodyti. Iš amžių amžinųjų pagal tėvų ir senelių išmintį reikia taupyti.

 

Keletas gajų mitų

Taupė mūsų seneliai, taupė tėvai, mes dabar taupom ir vaikus tą daryti mokom. Bėda tik ta, kad taupymo šiais laikais jau nebeužtenka. Čia ne auksinį caro rublį į metalinę dėžutę nuo saldainių pasidėt. Pinigai dabar irgi tėra prekė, už kurią galima įsigyti kitas prekes. Ir dar blogiau, kad ta prekė turi savybę pigti.

Mažai kalbama apie tai, kad geriausias būdas taupyti - yra išleisti turimus pinigus, nes mes gyvename sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, kuriame pinigų saugojimas įgijo visai kitą prasmę.

Pažiūrėkim į keletą mitų:

1. Bankai – saugiausia vieta pinigams.

Bankai įsipareigoja apdrausti tam tikrą indėlio dalį, tačiau visa likusi dalis gali būti. Kita vertus, esant žemoms palūkanų normoms pinigus „naikina“ infliacija. Tokiu atveju geriau juos investuoti, jei artimiausioje ateityje neplanuojate išlaidų.

2. Atsiskaitydami grynaisiais taupote.

„A Dunn & Bradstreet“ tyrimų duomenimis, žmonės, mokėdami grynais, išleidžia 12-18 proc. daugiau nei mokėdami kortele. Dažnai grynieji pinigai yra išleidžiami net nesusimąstant už ką buvo mokama.

3. Saugiausia taupyti atidedant tam tikrą dalį pajamų.

Gal ir taip, tik nepamirškite, kad einant laikui sukaupta pinigų suma negarantuoja norimo rezultato.

 

Sąlygos pasikeitė iš esmės

Pažiūrėkite, kaip keitėsi sąlygos - vos patekome į eurozoną, nafta ėmė pigti, o euras pasirodė per brangus. Ir Europos Sąjunga nusprendė gelbėti per stiprų eurą ir padidinti pinigų kiekį. Paskelbė, kad bus išspausdintas trilijonas papildomų eurų. Spėjom įstot, o dalį mūsų sutaupytų pinigų infliacija jau ir praris.

Prisiminkite, kaip ne taip seniai minimalus atlyginimas Lietuvoje buvo 400 litų, o paskutiniu metu pasiekė beveik 1000 litų. Bet perkamoji galia išliko tokia pati, kas esant 400 litų vos pragyveno, tas ir dabar taip pat vos pragyvena. Jeigu žmogus, gaudamas 400 litų, atidėdavo per mėnesį po 100 litų, tai šiuo metu tas 100 litų yra tolygus 250 litų. Pinigas nepasikeitė, o vertė – žiauriai. Jeigu kalbėti skaičiais, tai nuo 2007 metų litas neteko 27 procentų savo vertės. Įsivaizduokit žmogų, kuris keletą metų taupo, tarkim, kompiuteriui, bet kasmet jo trokštamas daiktas vis brangsta ir jam vis pritrūksta dalies pinigų. Nebeveikia iš tėvų paveldėtas taupymo mokslas - kuo daugiau žmogus taupo, tuo daugiau ir praranda, nes didėjant pinigų kiekiui jie pinga, o mūsų turimos santaupos lygia dalimi netenka savo vertės. Paradoksalu, bet labiau išlošia tie, kurie skolinasi. Jie įsigyja norimą turtą, kuris pirkimo metu turi objektyvią vertę, o grąžina pinigus, kai pinigų vertė jau būna pakitusi.

Todėl saugiausias būdas išsaugoti turimą turtą yra investuoti.

 

Svajonių iki begalybės negalima atidėlioti

Įsigyti norimą nekilnojamąjį turtą dabar pats laikas dėl keleto priežasčių:

1. Euro įvedimas. Žmonės tik pratinasi prie naujosios valiutos.

2. Kainos yra pasiekusios savo „dugną“ ir pasirinkimas objektų yra nemažas.

3. Pinigų kiekis rinkoje dar sparčiai nedidėja, todėl ir kainos taip pat nekyla.

4. Palankios sąlygos skolintis – palūkanos labai mažos.

5. Artėja pavasaris.

 

„Namudė“ yra už tai, kad Jūs neprarastumėt savo pinigų, kai Lietuvą pasieks trilijono eurų banga, mūsų specialistai pasiruošę padėti Jums pasirinkti norimą nekilnojamąjį turtą ir sėkmingai investuoti savo santaupas.

Įsigykite dalelę Aukštaitijos...

Alvydas BOGUŠEVIČIUS

 
Reklaminis skydelis