Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:116
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16317
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92347
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pavoverės orkestrui – „Aukso paukštė“

2015 m. vasario 25 d., trečiadienis, Nr.15 (1451)

Jau antrasis Bronislovo Vilimo pučiamųjų instrumentų orkestras įvertinamas aukščiausiu mėgėjų meno apdovanojimu

 

Šiemet jau šešioliktąjį kartą Lietuvos liaudies kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigtų mėgėjų meno kolektyvų ir jų vadovų apdovanojimų „Aukso paukštė“ nominacijomis bus įvertinti labiausiai nusipelnę šalies folkloro, liaudiškos muzikos, vokaliniai, liaudiškų šokių ansambliai, chorai ir teatrai.

Pučiamųjų instrumentų orkestrų kategorijoje nominacija „Ryškiausia Lietuvos žvaigždė“ bus įteikta Pabradės miesto kultūros centro Pavoverės filialo varinių dūdų orkestrui ir jo vadovui Bronislovui Vilimui. Ta proga šventinis renginys vyks Pabradės „Ryto“ gimnazijoje kovo 10 d. 16 val.

„Aukso paukštė“ – aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas Lietuvoje. Beje, 2008 m. Pabradės fanfariniam orkestrui skirta „Aukso paukštės“ apdovanojimo „Tarptautinio spindesio žvaigždė“ nominacija.

Nuo 1987 metų Pabradės kultūros centre pradėję dirbti Lolita ir Bronislovas Vilimai per beveik tris savo veiklos dešimtmečius nuveikė labai daug. Veržlūs, ambicingi ir kūrybingi Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetų absolventai darbą pradėjo kupini idėjų ir noro jas įgyvendinti. To maksimalizmo ir kūrybiškumo jie nestokoja visus tuos dešimtmečius. Organizuoja įvairius renginius ne tik kultūros centre, tačiau ir mieste, yra aktyvūs bendruomenės nariai, įgyvendinę sėkmingų projektų, kad Pabradėje būtų geriau gyventi. Pavyzdžiui, pernai Pabradės miesto kultūros centras baigė vykdyti pagal „Vietos plėtros 2009-2014 metų strategija“ prioritetą „VVG teritorijos atnaujinimas ir plėtra siekiant gerinti gyventojų gyvenimo kokybę“ projektą „Pabradės m. paplūdimio prie Dubingės upės tvenkinio įrengimas“. Projekto vadovas Bronislovas Vilimas sakė, kad teritorija prie Dubingės upės tvenkinio jau daug metų yra naudojama kaip Pabradės miesto paplūdimys. Tai mėgstama laisvalaikio leidimo vieta ir pabradiškiams, ir miesto svečiams. B.Vilimas yra ir projekto festivalio „Sidabriniai vasaros akordai“ Pabradėje 2012 m., 2013 m., 2014 m. vadovas. Bronislovas Vilimas nuo 2007 m. – Švenčionių rajono savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo komiteto pirmininkas. Tais pačiais metais apdovanotas Vilniaus apskrities Kunigaikščio Gedimino 3 laipsnio apdovanojimu „Už pasiekimus žmogiškojo kapitalo ugdymo srityje“.

Bronislovas, muziko kelią pats pradėjęs nuo mokyklinių metų ir pamilęs pučiamuosius instrumentus, puikiai supranta, kaip svarbu jaunimui suteikti galimybę laisvalaikiu užsiimti įdomia veikla: muzikuoti, sportuoti, piešti, šokti, lankyti kitokius būrelius. Ir labai svarbu mokantis jaunimą pritraukti ir uždegti vadovas. Tokių mokytojų sutiko ir pats Bronislovas, tokiu mokytoju dabar tapo ir jis pats. Nuo 1987 m. jis dirba Pabradės meno mokykloje varinių pučiamųjų instrumentų mokytoju, turi mokytojo eksperto kvalifikaciją.

1992 m. įkūrė Pabradės fanfarinį, 2010 m. – Pavoverės varinių dūdų orkestrus, Pabradės miesto kultūros centro pučiamųjų grupę „Prie fontano“. Tai – rinktinė pučiamųjų instrumentų grupė, energinga, charizmatiška jaunuolių kompanija, grojanti įvairią jazz, latin bei pop stiliaus muziką. 2014 m. Bronislovas įkūrė pučiamųjų grupę „Bruno Angels“, kurios didžioji dalis muzikantų – merginos. Tai nuotaikingas, linksmas kolektyvas, grojantis įvairią muziką.

Pradėję groti bet kokiame Bronislovo Vilimo orkestre jaunieji muzikantai tampa vienos didelės ir draugiško šeimos nariai. Visi užsikrečia mokytojo entuziazmu, todėl su džiaugsmu lanko repeticijas, neapleidžia grupės net tapę studentais ar išvykę dirbti ir gyventi į Vilnių. Visi B.Vilimo vadovaujami ansambliai groja Pabradės, rajono, respublikos ir tarptautiniuose renginiuose, kartu keliauja, dalyvauja talkose, įvairiose stovyklose, kuriose formuojasi ne tik asmeniniai, socialiniai įgūdžiai, bet ir sveikos gyvensenos poreikis, daugiau vaikų ir jaunimo įtraukiami į muzikinę veiklą, supažindinami su pučiamųjų instrumentų orkestrų žanru, išplečiamas akiratis, ugdomas psichologinis atsparumas, kūrybiškumas, iniciatyvumas, savarankiškumas, mokomasi bendrauti ir bendradarbiauti.

Nors Pavoverės varinių dūdų orkestras įsikūrė tik 2010 m. kovo mėnesį, tačiau daug koncertuoja ir turi svarių laimėjimų. Lietuvos orkestrų čempionate 2012 m. „A“ kategorijoje užėmė 1 vietą, 2013 metais iškovojo Grand Prix, o 2014 metais Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionate jau „B“ kategorijoje buvo įvertintas aukščiausia Grand Prix vieta.

2012 m. orkestras dalyvavo Lietuvos moksleivių respublikinėje dainų šventėje, 2014 m. Lietuvos dainų šventėje ,,Čia mano namai“. Orkestras kasmet nuo 2010 m. dalyvauja orkestrinio meistriškumo vasaros stovykloje Vengrove (Lenkija), kur 2014 m. paruošė 1 val. koncertinę programą ir surengė miesto aikštėje 2 koncertus. Dabar orkestre groja 30 vaikų ir jaunimo. 2015 m. orkestras ruošia programą ir dalyvaus Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionate jau „C“ kategorijoje.

Ir pats Bronislovas nesustoja ties pasiektais laimėjimais – nuolat auga ir tobulėja. 2009 m. su pučiamųjų instrumentų orkestru „Brass Band Senjorai“ dalyvavo Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionate Ostende, Belgijoje. Tais pačiais metais Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“ ir 2014 m. Lietuvos dainų šventės „Čia mano namai“ pučiamųjų instrumentų orkestrų dirigentas. 2012 ir 2014 m. su Pabradės fanfariniu orkestru laimėjo Lietuvos orkestrų čempionate „D“ kategorijoje Grand Prix.

Būdamas puikus pedagogas Bronislovas subūrė ne tik meistriškus ansamblius, skinančius laurus įvairiose scenose, bet ir atrado bei išugdė puikių solistų. Pabradės fanfarinio orkestro programose nuo 2010 m dalyvauja vokalistė Kristina Radžiukynaitė, daugeliui pažįstama iš televizijos projektų „Lietuvos talentai“, X-faktorius. Kartu su orkestru Pabradėje užaugo nemažai solistų, grojančių įvairiais instrumentais: Andrius Balevičius (mušamieji), Petras Juška, Paulius Vilimas (trombonai), Jonas Vilimas, Vitoldas Sokolnikas, Vilandas Kazdailevičius, Rimvydas Poberijus (trimitai).

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis