Mes turime 387 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4407
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20608
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96638
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Patys pirkdami kelio ir klubo sąnarių protezus žmonės permoka kelis kartus

2015 m. vasario 14 d., šeštadienis, Nr.12 (1448)

Žmonėms  patariama neskubėti savo lėšomis įsigyti kelio ir klubo sąnarių endoprotezų, kurie reikalingi jų judėjimui palengvinti, o rinktis tuos, kuriuos Valstybinė ligonių kasa perka ir kompensuoja Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Juolab, kad VLK duomenimis, šiemet skirta 20 proc. daugiau lėšų šiems gaminiams kompensuoti.

Prieš apsisprendžiant įsigyti kelio ar klubo sąnario endoprotezą savo lėšomis, pirmiausia vertėtų  pasidomėti, kokios yra jų kainos, perkant iš privačių bendrovių, ir sužinoti, kiek už tokius gaminius moka ligonių kasos.

VLK direktoriaus pavaduotojos Neringos Bernotienės teigimu, kai žmonės patys perka endoprotezus, kuriais keičiami nusidėvėję, už juos ženkliai permoka.

Tai paaiškėjo atlikus išsamią analizę dokumentų, kuriuos žmonės pateikia prašydami kompensacijos už cementinius klubo sąnarių protezus, kuriuos jie įsigijo savo lėšomis, norėdami pagreitinti operaciją ir nelaukti eilėje kompensuojamų endoprotezų. Yra susidariusi situacija, kai žmogus turi mokėti 2 ar 3 kartus brangiau už kelio ir klubo sąnarių protezus, kai juos perka savo lėšomis. Tuo tarpu VLK centralizuotai juos perka  keliskart mažesnėmis kainomis.

Žmonėms reikėtų žinoti, kad nepaisant to, jog  jie įsigis brangiai kainuojantį endoprotezą, kompensuojama bus tik tokia gaminio kaina, kokią VLK moka pati juos pirkdama. Pavyzdžiui, jei žmogus identišką gaminį įsigijo iš privačios bendrovės už 1753,62 eurų, jam kompensuota bus tik 878,50 eurų. Tai yra jis patirs 875,12 eurų arba beveik 50 proc. nuostolį.

Be to, pastebima tendencija, kad didžiuosiuose  miestuose besioperuojantys pacientai tokius pat gaminius perka brangiau nei tie, kurie operuojasi mažesniuose miestuose.

VLK primena, kad žmonės, norėdami gauti nemokamą kelio ir klubo sąnario endoprotezą, turi laukti VLK sudarytoje eilėje pagal gydymo įstaigą, kurioje jie išreiškė norą atlikti tokią operaciją. Tokiais atvejais nei sąnario keitimo operacija, nei gydymas, nei endoprotezas nieko nekainuoja – visos išlaidos dengiamos PSDF lėšomis. Na, o jei žmogus nenori laukti eilėje, šį procesą jis gali pagreitinti – keisti gydymo įstaigą ir laukti nemokamo sąnario endoprotezo ten, kur eilės yra trumpesnės.

Pastebėta, kad ne visi pacientai priima atsakingą sprendimą dėl sąnario keitimo operacijos. VLK atlikta analizė rodo, kad net 40 proc. pacientų, užsirašiusių į eilę dėl operacijos naudojant nemokamą endoprotezą, apsigalvoja, kai sulaukia savo eilės, ir operaciją atideda. Tai trikdo ne tik medikų darbą, bet ir riboja kitų pacientų, kuriems tikrai reikalinga sąnarių keitimo operacija, galimybes gauti tokią paslaugą greičiau ir palengvinti savo judėjimą.

VLK inf.

 
Reklaminis skydelis