Mes turime 368 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2159
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18360
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94390
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajone sergamumas gripu ir ŪVKTI peržengė epideminį slenkstį

2015 m. vasario 14 d., šeštadienis, Nr.12 (1448)

Vilniaus visuomenės sveikatos centro (toliau – VVSC) Švenčionių skyriaus duomenimis, 6-ąją 2015 metų savaitę (vasario 2–8 d.) sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis pasiekė epideminį sergamumo lygį ir siekia 121,6 atv./10 000 gyv. per savaitę, tačiau bendras užregistruotų klinikinių gripo atvejų skaičius iš visų susirgusiųjų sudaro tik 8,7 proc. (gripo epidemija skelbiama, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų/10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų užregistruotų gripo ir ŪVKTI atvejų).

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu ir ŪVKTI minėtą savaitę padidėjo visoje šalyje ir sudarė 101,6 atv./10 000 gyv. Iš 60-ties administracinių teritorijų, sergamumo gripu ir ŪVKTI epideminis slenkstis jau peržengtas 23-ose savivaldybėse.

 

Daugiausiai serga vadinamomis „peršalimo ligomis“

6-ąją 2015 metų savaitę rajone iš viso užregistruota 313 gripo ir ŪVKTI atvejų. Vaikai sudaro apie 64 proc. visų užregistruotų atvejų. Gripu susirgo 25 rajono gyventojai – iš jų 9 vaikai. ŪVKTI diagnozuota 288 rajono gyventojams (iš jų – 192 vaikams). VšĮ Švenčionių rajono ligoninėje dėl gripo hospitalizuoti 4 asmenys. Lyginant su praėjusiųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Švenčionių rajone yra daug didesnis. Pernai 6-ąją metų savaitę Švenčionių rajone sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 39,0 atv./10 000 gyv., ŪVKTI diagnozuota 105 rajono gyventojams.

 

Rekomendacijos gyventojams

Didėjant sergamumui gripu, primename – pajutus pirmuosius peršalimo ar į gripą panašius simptomus (karščiavimas, sloga, kosulys, gerklės, galvos, raumenų skausmai, nuovargis, silpnumas, viduriavimas, vėmimas) rekomenduojama pasilikti namuose (nevykti į darbą, neleisti vaikų į ugdymo įstaigas), kad tarp sveikų asmenų nebūtų platinami ligų sukėlėjai. Taip pat rekomenduojama dažniau plauti rankas, kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartine nosinaite, o susirgus stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis, vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis. Patariama vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, kasdien vėdinti patalpas, valyti jas drėgnu būdu ir pajutus pirmuosius ligos požymius laiku kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Jolanta SAVICKIENĖ

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis