Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3936
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14123
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90153
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajone auga sergamumas gripu ir ŪVKTI

2015 m. sausio 31 d., šeštadienis Nr.8 (1444)

Kas savaitę didėja sergamumas gripu ir ŪVKTI

Vilniaus visuomenės sveikatos centro (toliau – VVSC) Švenčionių skyriaus duomenimis, 4 – ąją 2015 metų savaitę (sausio 19 –25 d.) sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) Švenčionių rajone, palyginus su prieš tai buvusia savaite, padidėjo iki 81,0 atv. /10 tūkst. gyv. (3– ąją savaitę šis rodiklis buvo 71,5 atv. /10 tūkst. gyv.). 4 – ąją 2015 metų savaitę rajone užregistruota 3 gripo ir 210 ŪVKTI atvejai. Vaikai sudaro apie 74 proc. visų užregistruotų atvejų. Pernai tuo pačiu metu Švenčionių rajono gyventojų sergamumo rodiklis siekė 51,7 atv./10 tūkst. gyventojų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ŪVKTI 2015 m. 4 sav. siekė 79,4 atv./10 tūkst. gyventojų. 3–ąją metų savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 63,1 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Didesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose.

 

Gripo ir „peršalimo ligų“ simptomai

VVSC Švenčionių“ skyriaus specialistai atkreipia dėmesį, kad žmonės dažnai supainioja gripą ir ŪVKTI, dar kitaip vadinamas „peršalimo ligas“. Šioms skirtingoms ligoms yra būdingi panašūs klinikiniai simptomai, tokie kaip: gerklės skausmas, kosulys, silpnumas ir kt. Pagrindinis skirtumas tarp gripo ir peršalimo ligų yra karščiavimas. Peršalus temperatūros nėra arba ji yra nežymi (apie 37 °C), tuo tarpu gripo atveju pakyla aukšta temperatūra (didesnė nei 38 °C). Gripo simptomai prasideda staiga (per 12 val.): dažnai vargina bendras silpnumas ir nuovargis, galvos ir raumenų skausmas, sausas ir sunkus kosulys. Liga trunka 6 – 7 d. Taip pat gripui būdingos sunkios ir dažnos komplikacijos. Peršalimo simptomai atsiranda pamažu, laipsniškai. Šios ligos būdingi simptomai yra: lengvas iki vidutinio gerklės skausmas, čiaudulys, sloga, švelnus kosulys. Skirtingai nei gripo atveju, peršalimui nebūdingas šaltkrėtis, galvos ir raumenų skausmas, krūtinės diskomfortas. Peršalimo trukmė – 3 – 4 d.

Gripo virusai ir ŪVKTI plinta oro lašeliniu būdu, t. y. kosint, čiaudint, kalbant. Infekcijos greičiau plinta ankštose, blogai vėdinamose patalpose, esant drėgnesniam orui, todėl svarbu yra gerai vėdinti patalpas bei jas valyti drėgnuoju būdu.

 

Profilaktika ir gydymas

Primename, kad skiepai yra pagrindinė ir labai efektyvi gripo specifinė profilaktikos priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kt. Vakcinacija yra ypač svarbi asmenims, priklausantiems rizikos grupėms ir jų artimiesiems.

Švenčionių rajono gydymo įstaigoms 2014 – 2015 metų gripo sezonui skirta 850 sezoninio gripo vakcinos dozių, kurios naudojamos rizikos grupių asmenims skiepyti. VVSC Švenčionių skyriaus duomenimis, šiuo metu beveik visos šios vakcinos (845) yra panaudotos.

Jeigu jau pasiskiepijote sezoninio gripo vakcina, reikia imtis kitų kasdieninių veiksmų, padėsiančių išvengti gripo: laikytis atstumo nuo sergančių gripu asmenų ir plautis rankas (ne trumpiau kaip 20-30 sekundžių). Nusiplovus rankas nusausinti. Kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis. Panaudotas nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas. Jeigu susirgote gripu, likite namuose, neikite į darbą ar mokyklą, taip apsaugosite kitus nuo gripo viruso platinimo.

Susirgus būtina nedelsti ir kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Tik gydytojas gali nustatyti diagnozę, įvertinti ligonio būklę ir skirti tinkamą gydymą.

Jolanta SAVICKIENĖ

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis