Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4047
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14234
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90264
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Palaimintojo Jurgio Matulaičio paminėjimas Švenčionyse

2015 m. sausio 24 d., šeštadienis Nr.6 (1442)

Sausio 25 d. (sekmadienį) 12 val. Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje vyks palaimintojo Jurgio Matulaičio relikvijų (karsto, kuriame buvo palaidotas) pagerbimas.

Kviečiame prisiminti iškilią tautos ir Vilniaus vyskupijos asmenybę. Mintimis apie palaimintąjį Jurgį Matulaitį pasidalins Vargdienių seserų vyresnioji sesuo Kristina Venskauskaitė.

 

Kas gi buvo palaimintasis Jurgis Matulaitis? Svarbiausios šio iškilaus žmogaus gyvenimo datos:

1871 m. balandžio 13 dieną gimė Lūginės kaime, netoli Marijampolės. Kai Jurgiui buvo ketveri, neteko tėvo, dar po šešerių metų – ir motinos. Susirgo kaulų džiova, kamavusia jį visą gyvenimą.

1889 m. mokėsi Kielcų ir Varšuvos kunigų seminarijose, tęsė studijas Petrapilio dvasinėje akademijoje.

1898 m. akademijos koplyčioje buvo įšventintas kunigu.

1902 m. po ketverių metų studijų Friburgo universitete gavo teologijos daktaro laipsnį.

1904 m. gydėsi Varšuvoje. Angažavosi socialinėje veikloje: organizavo socialinius kursus, būrė darbininkus į krikščioniškais principais paremtą organizaciją.

1909 m. davė vienuolio įžadus, daug dirbo atnaujindamas Marijonų vienuoliją.

1918 m. Kaune konsekruotas vyskupu ir gruodžio 8 d. atvyko į politinėse sumaištyse skęstantį Vilnių.

1925 m. polonizacijos šalininkų spaudžiamas, pasitraukė iš Vilniaus vyskupo pareigų. Romoje popiežius Pijus XI paskyrė arkivyskupu ir išsiuntė į Lietuvą apaštaliniu vizitatoriumi. Aktyviai rengė Lietuvos bažnytinės provincijos projektą.

1927 m. sausio 27 d. mirė Kaune.

1987 m. birželio 28 d. popiežius Jonas Paulius II paskelbė Palaimintuoju.

 

Palaimintojo Jurgio Matulaičio šūkis: BLOGĮ NUGALĖTI GĖRIU. Ši mintis įrašyta pal. Jurgio Matulaičio herbe „Vince malum in bono“ (plg. Rom 12, 21).

Galime iš naujo įsiklausyti į šv. popiežiaus Jono Pauliaus II kvietimą, nuskambėjusį Lietuvos 600 m. krikšto jubiliejaus ir arkivysk. Jurgio Matulaičio beatifikacijos šv. Mišių homilijoje: „Brangūs broliai ir sesės lietuviai! Šiandien Bažnyčia kreipiasi į jus Kristaus žodžiais iš Evangelijos: „Priimkite pranašą kaip pranašą, priimkite teisųjį kaip teisųjį“ (Mt 10, 41). Toks yra šios beatifikacijos šūkis Krikšto jubiliejui. Šventuosius reikia priimti širdimi ir tikėjimu, kad jie rodytų mums kelią – kelią, prasidedantį pasinėrimu Kristuje per Krikštą“.

Širdimi priimdami pal. Jurgį Matulaitį ir jo pavyzdžiu sekdami, galime tobuliau gyventi savo Krikštu. Per Krikštą tampame Dievo vaikais ir Bažnyčios bendruomenės nariais. Juo esame įgalinami ir kviečiami gyventi tikėjimu, viltimi ir meile. Šios dieviškosios dorybės yra tas gėris, kuriuo nugalime blogį.

Medardas ČEPONIS

Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios klebonas

 
Reklaminis skydelis