Mes turime 169 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3530
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10266
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54249
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Kur yra noras, ten yra ir kelias“

2015 m. sausio 10 d., šeštadienis Nr.2 (1438)

Skautų šūkis „Dievui, Tėvynei, Artimui“ svarbus kiekvienam skautui. Betliejaus taikos ugnis padeda įgyvendinti šį šūkį praktiškai: stiprinti tikėjimą, dalintis juo, skleisti taikos idėją visuomenėje ir su šypsena pasitikti kiekvieną, kuris laukia ugnelės arba dar nieko nežino apie ją.

Betliejaus taikos ugnies akcijos tikslas – pasiekti kuo daugiau žmonių ir paskatinti kiekvieną aktyviai kurti taiką savo aplinkoje, siekti tolerancijos visoms etninėms, kultūrinėms, politinėms ar religinėms grupėms. Betliejaus taikos ugnies idėja kilo iš 1986 m. Austrijos radijo inicijuotos socialinės paramos-labdaros akcijos „Šviesa tamsoje“. Tada vienas ypač pasižymėjęs Austrijos vaikas skrido į Palestiną ir Betliejuje uždegė Taikos ugnį, kurią parskraidino į Vieną. Nuo to laiko Kristaus gimimo grotoje Betliejuje Austrijos skautų tradiciškai įžiebta ugnis iš rankų į rankas išplinta po visą Europą ir net už jos ribų.

Lietuva į akciją įsitraukė 1994 m., kai Lietuvos-Lenkijos pasienyje pirmą kartą iš lenkų skautų Ugnį perėmė Lietuvos Lenkų Harcerų Sąjunga. Šiandien visų Lietuvos skautiškų organizacijų skautai ne tik skleidžia ugnelę Lietuvoje, bet ir perduoda ją kaimynams latviams, o šie – estams. Tradiciškai liepsnelė traukiniu Vilnius-Klaipėda ir Vilnius-Turmantas vežama per visą Lietuvą ir dalijama stotelėse. Kiekvienoje stotelėje laukia skautai, kurie toliau skleidžia Ugnį savo miesteliuose. Iki šv. Kalėdų taikos ugnis pasiekia vaikų ir senelių globos namus, ligonines, kalėjimus, universitetus, valstybines institucijas, parapijų bendruomenes ir šeimas.

Skautai šia akcija įrodo, kad moka gerai organizuoti darbus: paskleisti žinią tarpusavyje, suburti komandas, operatyviai pagaminti ir išdalinti atributiką, suderinti susitikimus su valstybinėmis institucijomis ir kitomis organizacijomis. Būtent gerai vykdomi įprasti organizaciniai darbai yra pagrindinė priežastis, kodėl ši akcija nenutrūkstamai ir plačiai vyksta jau daugelį metų.

Šiais metais Švenčionių Zigmo Žemaičio skautų draugovės nariai, perėmę akcijos estafetę iš Švenčionėlių ateitininkų, Betliejaus taikos ugnimi dalinosi su Švenčionių rajono bendruomenės jaunimu.

Kristina SPIRIDONOVAITĖ