Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2217
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12404
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88434
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ar įmanoma išvengti eismo įvykio? Dažnai įmanoma

2015 m. sausio 10 d., šeštadienis Nr.2 (1438)

Taip, daugeliu atvejų didesnio ar mažesnio eismo įvykio galima išvengti, jei griežtai laikysimės Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Juk kiekvienas Kelių eismo taisyklių punktas paremtas dešimtmečių patirtimi, eismo įvykių analize.

Ne veltui kartais sakoma, kad kiekvienas Kelių eismo taisyklių punktas aplaistytas eismo nelaimėse žuvusių ar sužeistų žmonių krauju. Čia tikrai yra daug tiesos, nes automobilio vairavimas – ne relaksas, o pavojinga užduotis, kuriai įvykdyti reikalingas susikaupimas ir atidumas. Daug kas gali nesutikti su šiuo mano pasakymu, nes yra nemažai vairuojančių žmonių, kurie teigia, kad vairuodami relaksuojasi, bet kuo toks relaksas dažnai gali baigtis?

Tam, kad jūsų važiavimas būtų saugus, pirmiausia atminkite paprastą tiesą – atsisėdai prie vairo, tai ir vairuok, stebėk kelią, gatvę, o ne kalbėk mobiliuoju telefonu, nesukiok radijo imtuvo rankenėlių, nekeitinėk muzikinių diskų, vairuodamos moterys dar ir lūpas bando dažytis... Bet kuriuo iš išvardytų atvejų dėmesys nuo pagrindinės užduoties – atidumo ir koncentracijos, situacijos kelyje, kuri labai greitai keičiasi, - nukrypsta į pašalinius dalykus, ir jei netikėtai susidarys avarinė situacija, eismo įvykio išvengti nepavyks, nes jūs tiesiog negalėjote laiku visko pastebėti ir priimti tinkamą sprendimą neužteko tegul ir kelių sekundžių.

Tiesa, kurią reikėtų prisiminti ne tik nedidelę patirtį turintiems, bet ir patyrusiems vairuotojams – atsipalaiduoti vairuojant negalima, nes jei iš anksto pamatysite pavojingą situaciją, kuri gali baigtis eismo įvykiu, jūs galėsite, pavyzdžiui, duoti kelią užsižiopsojusiam ar pažeidusiam Kelių eismo taisykles vairuotojui. Na ir kas, kad jūs turite pirmumo teisę, bet jei kitas eismo dalyvis užsižiopsojo ar pasimetė susidariusioje situacijoje, sustokite, praleiskite jį, ar tiesiog pasitraukite labiau į šalį. Panašiai elkitės ir tuo atveju, jei matote įžūliai besielgiantį vairuotoją. Jūsų orumas dėl to tikrai nenukentės, kaip ir jūsų transporto priemonė. Yra toks gražus posakis: „Duok kvailiui kelią“. Prisiminkite jį ir vairuodami.

Dar viena skaudžių eismo nelaimių priežastis – didelis greitis. Kartais matydamas dideliu greičiu gatve lekiantį automobilį, pagalvoji, kur taip skuba žmogus. Skubėdami, viršydami greitį gal ir sutaupysite kelias minutes, bet ar verta dėl jų rizikuoti savo ir kitų eismo dalyvių gyvybe ir sveikata, nes nei žmogaus gyvybė, nei sveikata neįkainojama jokia valiuta.

Anksčiau ant sunkvežimių buvo madinga rašyti: „Vairuotojau, kelias – ne kosmosas, automobilis – ne raketa. Neskubėk“. Daug tiesos šioje lakoniškoje frazėje. Nors baudos už važiavimą be diržų yra gana didelės, bet dažnai dar tenka matyti važiuojančius be jų. Policijos pareigūnai, manau, papasakotų aibes pasiteisinimų, pvz.: „Man su diržu nepatogu vairuoti.“, „Avarijos metu nenoriu įstrigti automobilyje.“ ar „Mano automobilyje kelios oro pagalvės.“ ir panašių. Tai tik bandymai pateisinti savo neatsakingą elgesį, nes saugos diržai ne šiaip sau įrengti, o tam, kad eismo įvykio metu padėtų išvengti tragiškų pasekmių. Vairuotojas privalo pasirūpinti, kad ir keleiviai būtų prisisegę saugos diržus. Ypatingą dėmesį skirti reikia vaikams, kurie turi sėdėti specialiose kėdutėse ir prisegti saugos diržais. Tėvai neturi nusileisti vaikų norams stovėti važiuojančiame automobilyje ar sėdėti ne kėdutėje. Atminkite, jei dėl to įvykio metu bus sužalotas jūsų vaikas, to sau niekados negalėsite atleisti.

Labai dažnai tenka matyti, kaip vairuotojai atlieka manevrą prieš tai neparodę posūkio signalo. Atminite, kad posūkius rodote ne tam, kad kažkas įrašė į Kelių eismo taisykles, o tam, kad apie savo būsimus manevrus informuotumėte kitus eismo dalyvius. Keistas jausmas apima, kai matai, kaip buvęs mokinys, kuriam dešimtis kartų aiškinai paprastą tiesą, kad posūkio signalą privalai rodyti tiek miesto gatvėje, tiek užmiesčio keliuose, tiek kaimo vietovėse ar autostradose, gavęs vairuotojo pažymėjimą pamiršta šią elementarią tiesą, kad savalaikis  posūkio signalo rodymas pradedant važiuoti, darant posūkį, persirikiuojant ar stojant yra vienas pagrindinių saugaus vairavimo garantu.

Ir dar keli patarimai. Nepamirškite patikrinti transporto priemonės techninės būklės, nepamirškite, kad keliuose ir gatvėse galite sutikti sunkiai prognozuojamus eismo dalyvius – dviratininkus, vis dar mažai savo saugumu besirūpinančius pėsčiuosius, ypač tamsiu paros metu. Būkite atidūs prie mokyklų, vaikų darželių, žaidimo aikštelių. Tas atidumas padės išvengti eismo nelaimės. Būkime atidūs kelyje, gerbkime vienas kitą, laikykimės Kelių eismo taisyklių reikalavimų ir eismo nelaimių bus gerokai mažiau, nes pagrindinis eismo nelaimių faktorius – žmogiškasis.

Henrikas VOITECHOVIČIUS

Vairavimo mokyklos savininkas

 
Reklaminis skydelis