Mes turime 423 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4626
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14813
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90843
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Intriguojančios trys Z...

2014 m. gruodžio 23 d. antradienis Nr. 97 (1435)

Švenčionėlių bibliotekoje surengta rankdarbių paroda „Trys Z“. Jos iniciatorė ir viena iš autorių Laimutė Zinkevičiūtė-Šinkūnienė apie intriguojantį parodos pavadinimą papasakojo taip: „Čia eksponuojami mano senelės, mano mamos ir mano rankdarbiai – trijų moterų, kurių pavardės prasideda Z raide“.

Pasak parodos sumanytojos, pomėgis ir gebėjimas kurti įvairiausius rankdarbius perduodamas iš kartos į kartą. Marijona Z. Buvo puiki audėja, iki pat gilios senatvės išliko guvaus proto (mirė turėdama 96 m.), dailiai nėrė vąšeliu. Jos nerta skara Laimutė buvo pasipuošusi ir parodos atidarymo metu, o austas takelis iki šiol tarnauja patiestas ant grindų.

Laimutės mama Regina Z. Siuvinėjo paveikslus – pokario Vilniuje tai buvo labai madinga, nors ir trūko siūlų, audinių. Parodoje demonstruojamas paveikslas su skalikais, kurį Regina Z. Išsiuvinėjo per šešias dienas, nes tokiam laikui buvo gavusi pasiskolinti lekalą.

Laimutė Z. – vertėja iš anglų kalbos į lietuvių, tačiau ir iš močiutės, ir iš mamos, matyt, paveldėjo pomėgį rankdarbiams. Moka gražiai megzti: drabužius, takelius, riešines. Dabar susidomėjo skiautiniais, kuriems sukurti reikalingas ne tik gebėjimas derinti spalvas, raštus, formas ir įvairius audinius, bet ir begalinis kruopštumas. Didžiulę skiautinių lovatiesę Laimutė Z. sakė siuvusi tris mėnesius. Didelio populiarumo sulaukia ir jos vąšeliu nerti kilimėliai – spalvingi, stori, šilti arba balti su išsiuvinėta avytės galva. Tokius rankdarbius moteris sako lengvai parduodanti Vilniuje Kaziuko mugėje. Jie stilistiškai labai tinka kaimo sodybose arba etno stiliaus interjeruose.

Nors vertėjai darbo netrūksta, bet Laimutė Z. randa laiko ir savo pomėgiams: rankdarbiams ir kelionėms pėsčiomis po Lietuvą. Prieš kelis metus persikėlusi gyventi į Švenčionėlius, kad būtų arčiau savo dukros ir vaikaičių, vilnietė Laimutė Z. aktyviai įsiliejo ir į miestelio bei rajono kultūrinį bei visuomeninį gyvenimą.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis