Mes turime 335 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1764
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11951
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87981
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Švenčionių rajone“ baigtas

2014 m. gruodžio 23 d. antradienis Nr. 97 (1435)

Apie projekto baigimą ir rezultatus kalbamės su projekto vadovu Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistu Grigorijumi Avinu.

 

- Šis didelei daliai rajono gyventojų reikšmingas projektas vyko ilgiau negu penkmetį. Kas per tą laiką padaryta?

- Didelę rajono vandens ūkio dalį apimantis projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Švenčionių rajone“ įgyvendintas. Projekto kodas VP3-3.1-AM-01-V-02-045, projekto biudžetas įvertinus visus patikslinimus – 15 469 736,66 Lt, iš jų ES fondų lėšos - 13 120 278,21 Lt, Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos - 1 543 562,14 Lt, Švenčionių rajono savivaldybės biudžeto lėšos - 805 896,31 Lt. Šio projekto įgyvendinimo trukmė 2009-2014 m. Projekto tikslas – užtikrinti gyventojams kokybišką geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą Švenčionių rajone, sumažinti aplinkos taršą – pasiektas. Pagal patikslintus duomenis suteikta galimybė 537 būstams Pabradės ir Švenčionių miestuose prisijungti prie komunalinių nuotekų tinklų, 353 būstams – prie vandentiekio tinklų.

Projekte numatytos visos trys veiklos įgyvendintos: 2011 m. pakloti ir atiduoti eksploatuoti Pabradės miesto vandentiekio ir nuotekų tinklai, 2013 m. baigta Pabradės nuotekų valyklos rekonstrukcija, 2014 m. baigti kloti Švenčionių miesto vandens ir nuotekų tinklai.

 

Kaip šis įgyvendintas projektas pakeitė situaciją Pabradės mieste?

 - Pirmoji veikla - vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcija ir plėtra, naujos siurblinės statyba Pabradės mieste – baigta 2011 m. Išspręsta labai sena Fabriko skersgatvio, kuriame 8 daugiabučiai namai 40 metų naudojosi išgriebimo duobėmis, vandens ir nuotekų tvarkymo problema. Taip pat prijungtas prie miesto nuotekų tinklų prie pat Žeimenos esantis Pabradės miesto kultūros centras, kurio nuotekos buvo surenkamos į išgriebimo duobę. Prie tos pačios išgriebimo duobės dar buvo prijungtas 20-ties butų namas Kranto g. 4.

Paklojus trasas, atsirado galimybė prisijungti ir Arnionių bei kitų netoliese esančių gatvių nuosavų namų gyventojams. Manau, per trejus metus pasiekta neblogų rezultatų. Prie nuotekų tinklų prisijungė 63 proc., prie vandentiekio tinklų 54 proc. vartotojų, skaičiuojant nuo visų turinčių galimybę prisijungti prie tinklų. Prie vandentiekio kol kas jungiasi mažiau vartotojų, nes daug kas turi gręžinius, šulinius. Bet kai jie atitarnaus, manau, gyventojai nesiims jų atnaujinti, o jungsis prie tinklų.

 

- Kaip išlaikė išbandymus Pabradės nuotekų valykla?

- Už kelių kilometrų nuo miesto esančių Pabradės valymo įrenginių rekonstravimas baigtas prieš metus. Metus veikiantys įrenginiai defektinį laiką praėjo sėkmingai, žymesnių defektų nepastebėta.

Po rekonstrukcijos šie valymo įrenginiai daro tai, ko iki tol negalėjo, - papildomai šalina iš nuotekų fosforą ir azotą. Šių junginių nuotekose ypač daugėja dėl gausiai naudojamų buitinės chemijos priemonių. Mažinant aplinkos taršą tai labai svarbu.

Tikimasi, kad valymo įrenginiai be kapitalinio remonto bus eksploatuojami 20 metų.

 

- Švenčionyse mažai trūksta tinklų?

- Trečioji projekto veikla – vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcija Švenčionių mieste – ką tik baigta, spalio 17 d. pasirašytas darbų baigimo aktas. Paklota beveik 20 kilometrų tinklų. UAB „Panevėžio ryšių statyba“ darbus atliko per 15 mėnesių. Kad visas miestas turėtų vandentiekio ir nuotekų tinklus, reikia dar apie 6 km nuotekų ir vandentiekio.

Gyventojai jau jungiasi prie naujų tinklų. Per 1,5 mėnesio sudarytos 56 naujos sutartys, bus ir daugiau – yra tam tikros procedūros, tad procesas kažkiek užtrunka.

Prisijungimo tvarka nesikeičia. Gyventojai, norintys prisijungti prie nuotekų tinklų, privalo gauti prisijungimo sąlygas (kreiptis į UAB „Vilniaus vandenys“ Švenčionių sk,. turėti pastatų ir namų valdos nuosavybę patvirtinančius dokumentus) ir paruošti inžinerinių tinklų įvado projektą. Pagal projektą atlikti darbus, paruošti nutiestų tinklų išpildomas nuotraukas, sudaryti vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sutartį su UAB „Vilniaus vandenys“. Pabradės miesto gyventojai dėl prisijungimo sąlygų prie vandentiekio tinklų turi kreiptis į UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Projektavimo paslaugas teikia nemažai įmonių ir fizinių asmenų, kainos nusistovėjo ir tikrai nesikandžioja. 

 

-Kas bus su tais, kurie neprisijungs prie tinklų?

- Su vandeniu paprasčiau – jeigu turi iš kur paimti ir kokybė gera, tai viskas tvarkoje. Su nuotekomis sudėtingiau. Suprantama, kad dalis gyventojų tiesiog neturi finansinių galimybių prisijungti prie nuotekų tinklų, o ir niekas neuždraudė lauko tualetų ir išgriebimo duobių, bet šie statiniai turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Svarbu, kad nuotekos neprasiskverbtu į gruntą. Ateityje bus tikrinama, kaip gyventojai tvarko nuotekas. Manome, kad vertėtų pamąstyti, ar ne paprasčiau prisijungti prie miesto tinklų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis