Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2364
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12551
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88581
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Aš irgi galiu ir noriu būti fiziškai aktyvus“

2014 m. gruodžio 17 d. trečiadienis Nr. 95 (1433)

Žmonių su negalia visada buvo, tačiau anksčiau jie buvo labiau užsisklendę. Įstojus į Europos Sąjungą, pradėta aktyviau kalbėti apie neįgaliųjų integraciją. Paaiškėjo, jog įstatymai priimti, tačiau lietuvių sąmonė dar nepasirengusi priimti žmonių su negalia kaip lygiateisių visuomenės narių – neretai, viešoje vietoje pamatę neregį, žmogų judantį ratukų pagalba arba pastebėję bet kokį kitą negalios požymį, praeiviai stabteli, smalsiai stebi. Svarbu tolerancija ir gebėjimas bendrauti su jais, o ne nuostaba ar žvilgsnio nukreipimas į šalį. Bendravimo kultūra nepriklauso nuo teisinių aktų – visų pirma reikėtų pradėti nuo asmenybės vertybių ugdymo. Su derama pagarba ir nuoširdumu reikėtų ištarti sau, kad visi žmonės nusipelnė lygių bendravimo galimybių.

Svarbu pastebėti žmogaus sugebėjimus ir asmenybę, o tik po to – jo negalią. Išmokti tinkamai bendrauti su šiais žmonėmis nesunku – svarbiausia noras ir asmeninės nuostatos. Galbūt kol kas neturite draugų su negalia, bet sunku nuspėti, kas laukia ateityje ir į kurią pusę likimas pasuks gyvenimo vairą rytoj. Norint būti lygiaverčiais partneriais, bendraujant reikėtų pamiršti išorinius skirtumus ir dėmesį sutelkti į esminius dalykus - dalintis naujienomis, pomėgiais ir patirtimi. Reikėtų pripažinti, kad visoms socialioms būtybėms reikia pripažinimo ir lygiateisiškumo. Žmonėms su negalia reikia sudaryti tokias pat ugdymo, darbo, laisvalaikio leidimo, dalyvavimo visuomenės ir bendruomenės gyvenime galimybes.

Švenčionių pradinė mokykla jau antrus metus inicijuoja fizinio aktyvumo ir judėjimo projektą „Aš irgi galiu ir noriu būti fiziškai aktyvus“, kuris skirtas mokiniams su negalia, jų integracijai. Vieni iš projekto partnerių – sporto klubas „Liūto narvas“. Švenčionių pradinės mokyklos lavinamosios klasės mokiniai naudojasi šio klubo sporto sale. Sporto klubo treneriai parinko vaikams su negalia suprantamus, nesudėtingus, saugius ir teikiančius geras emocijas pratimus. Užsiėmimai sporto klube vaikams su negalia tapo aktyvaus laisvalaikio forma, padedančia atgauti jėgas, patirti teigiamų emocijų ir atgauti pasitikėjimą savimi.

Dažnai įgalūs mokiniai nežino, kaip elgtis su neįgaliu bendraamžiu, nepažįsta jo vidinio pasaulio ir tik todėl dažnai atsiribojo nuo jo. Supažindinant sveikuosius su neįgaliojo pasauliu galima keisti jo požiūrį. Vieni iš projekto uždavinių – tai neįgalių mokinių socializacija per sportinę veiklą, visuomenės išankstinių nuostatų keitimas ir stereotipų laužymas. Siekiant šio tikslo buvo organizuoti bendri sportiniai užsiėmimai Švenčionių pradinės mokyklos lavinamosios ir 4a klasių mokinių. Įgalūs mokiniai puikiai priėmė neįgalius vaikus. Visi kartu žaisdami, sportuodami praleido smagiai laiką ir atrado savo talentus judėjimui. Šie bendri užsiėmimai vaikams su negalia suteikė galimybę susirasti draugų, bendrauti su kitais žmonėmis, išbandyti naujus įgūdžius. Sportuojant su lavinamosios klasės mokiniais, 4a klasės mokiniai išmoko tolerancijos, bendrauti su neįgaliais žmonėmis, jiems padėti, nenuvertinant jų gebėjimų ir galimybių. Vaikai patyrė naujų įspūdžių, teigiamų emocijų ir išsiskirstė su gera nuotaika.

Projektas „Aš irgi noriu ir galiu būti fiziškai aktyvus“ sukūrė sąlygas natūraliai integracinei sąveikai tarp neįgalių ir įgalių vaikų. Jie įsitraukė į bendrą veiklą, aktyviai sportavo pagal savo galimybes. (Projektas finansuojamas iš Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos sveikatos lėšų).

Irina BUROKIENĖ

Ina PETROVSKIENĖ

 
Reklaminis skydelis