Mes turime 252 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:945
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19489
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66815
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Padaryta daug prasmingų darbų

2014 m. gruodžio 17 d. trečiadienis Nr. 95 (1433)

Praėjusią savaitę įvyko VVG „Švenčionių partnerystė“ konferencija „Leader“ metodo įgyvendinimas ir perspektyvos Švenčionių rajone ir Lietuvoje“.

Kad būtų vaizdžiau kalbėti apie projekto rezultatus, konferencijos metu pirmoji renginio dalis buvo praktinė – rajono bendruomenių atstovai ir svečiai apsilankė keliuose įgyvendintuose projektuose. Iš daugelio vietos projektų, kurie visi įdomūs ir vertingi vietos bendruomenėms, buvo pasirinkti skirtingose rajono pusėse esantys: fotomenininko kūrybinės erdvės sukūrimas Pabradėje, Jurgeliškės maldos namų rekonstrukcija ir Reškutėnų mokyklos dalies pastato kapitalinis remontas pritaikant patalpas tradicinių amatų veiklai. Apie visus juos laikraštyje rašėme, kai vyko ar objektai buvo bebaigiami. Vis dėlto reikia pabrėžti, kad jeigu ne „Leader“ projektai, sunku būtų prognozuoti bent jau pastarųjų dviejų objektų ateitį. Likę be langų ir durų su pakrypusiu bokštu Jurgeliškės maldos namai akyse griuvo, o lėšų jiems tvarkyti nebuvo. Lygiai taip pat neaiški būtų buvusi ištuštėjusios Reškutėnų mokyklos ateitis. Šiuos objektus išgelbėjo „Leader“ vietos projektų įgyvendinimas ir bendruomenių aktyvumas. Kaip, beje, ir dar daug kitų svarbių ir žmonėms reikalingų pastatų, kuriems remontuoti reikėjo nemažų lėšų.

Fotomenininko kūrybinės erdvės sukūrimas buvo vienas pirmųjų verslo projektų (bendra projekto vertė 104 102 Lt, iš jų paramos suma 67 666 Lt), įgyvendintas 2012 metais ir paskatinęs rengti paraiškas kitus verslininkus. Tais pačiais metais imtasi Jurgeliškės maldos namų tvarkybos (bendra projekto vertė 355 555 Lt, paramos lėšos 320 000 Lt). Apie buvusios Reškutėnų mokyklos pastato, kurio perspektyva – tradicinių amatų centro veikla, atnaujinimą neseniai rašėme, ten jau projekto užbaigimas ne už kalnų. Rengiant ir įgyvendinant projektus svarbus savivaldybės vaidmuo. Savivaldybės dalyvavimas ne tik užtikrino sėkmingą projektų įgyvendinimą. Daugeliu atvejų – viešųjų erdvių, bendruomenės namų, daugiafunkcinių centrų tvarkymo projektuose – savivaldybės partnerystė buvo būtina.

Kaltanėnų kaimo bendruomenės namuose vykusioje konferencijoje „Leader“ metodo įgyvendinimą rajone, bendruomenių įvykdytus projektus ir bebaigiamos įgyvendinti strategijos naudą rajonui apžvelgė VVG „Švenčionių partnerystė“ pirmininkas Darius Velička. Jis įteikė padėkas visų bendruomenių pirmininkams.

VVG iš palyginti nedidelių lėšų – per visą strategijos įgyvendinimo laikotarpį įsisavinta truputį daugiau kaip 6 mln. litų – rajone padaryta labai daug gražių darbų.

„Leader“ metodo įgyvendinimą Lietuvoje ir programos perspektyvas naujuoju laikotarpiu apžvelgė programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodo centro specialistė Monika Raudonienė. Ir lektorei, ir auditorijai tai buvo ypač malonios akimirkos – prieš septynetą metų Monika dirbo mūsų savivaldybėje. Programos „Leader“ rezultatai ir rajone, ir šalyje vertinamai teigiamai. 2007-2013 metais kaimo bendruomenės visoje Lietuvoje išsidalino 473 mln. litų. Šios lėšos padėjo gražinti aplinką, burti, sutelkti žmones bendrai veiklai. Tikimasi ne mažiau sėkmingo ir būsimo laikotarpio, bet apie jį kol kas konkrečiau sudėtinga būtų kalbėti, nes strategija dar rengiama. Žinomos tik bendros nuostatos – didžiausias dėmesys, taigi ir lėšos, bus skiriama darbo vietas kuriantiems projektams, jaunimo užimtumo skatinimui ir nedarbo mažinimui.

Konferencijos metu dalinosi patirtimi su švenčioniškiais ir svečiai iš kaimyninių rajonų vietos veiklos grupių – Zarasų, Molėtų, Ignalinos, Širvintų.

Per konferencijos pertrauką dalyviai galėjo pasigėrėti net dviem parodomis – Advento ir Kūčių patiekalų bei rankdarbių, kurių dauguma taip pat siejosi su artėjančiomis šventėmis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ