Mes turime 280 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1242
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17443
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93473
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarptautinei žmonių su negalia dienai – šventinis koncertas

2014 m. gruodžio 13 d. šeštadienis Nr. 94 (1432)

Gruodžio 3-ioji – Tarptautinė žmonių su negalia diena. Nuo 1983 m. buvo pradėta aktyviai supažindinti plačiąją visuomenę su negalią turinčių  žmonių problemomis ir kovoti už tai, kad tokiems žmonėms būtų suteiktos vienodos teisės, kad jiems būtų sudarytos sąlygos pritapti visuomenėje. Bemaž po dešimt metų, 1992 m. pabaigoje, Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3-ąją Tarptautine neįgaliųjų žmonių diena, kurios metu būtų organizuojami renginiai, skirti atkreipti dėmesį į pagalbą neįgaliesiems.

Ta proga daug kur vyksta įvairūs renginiai, skirti aptarti sveikatos sutrikimus turinčių žmonių problemas, koncertai ir t.t. Kiekvienais metais šiai dienai pažymėti mūsų rajone taip pat surengiamas koncertas, į kurį susirenka negalią turintys žmonės iš įvairių rajono kampelių. Šiemet toks tradicinis susitikimas vyko Švenčionėlių kultūros centre, kurį negalią turintys žmonės pasiekė Švenčionių rajono savivaldybės, Socialinės paramos skyriaus pagalba. Švenčionių rajono žmonių su negalia draugijos pirmininkas Tadeušas Šimkovičius pasidžiaugė, kad iš rajono mero Vytauto Vigelio, savivaldybės administracijos, Socialinės paramos skyriaus, Socialinių paslaugų centro ir kitų institucijų visada sulaukia supratimo ir noro padėti, prireikus išspręsti pasitaikančias problemas, visoms draugijos narių išvykoms suteikiamas transportas. Ir į šių metų šventę rajono meras Vytautas Vigelis atvyko ne tuščiomis – su didžiule pintine vaisių, kuri buvo skirta pasivaišinti į renginį atvykusiems negalią turintiems žmonėms. Meras palinkėjo visiems stiprybės ir sveikatos, ir toliau pažadėjo remti visas iniciatyvas bei paragino visada drąsiai kreiptis. Sveikinimo žodžius ir linkėjimus išsakė, pateikė vertingos informacijos apie rajone teikiamas paslaugas turintiems negalią žmonėms bei dovanas įteikė ir kiti svečiai: Socialinės paramos skyriaus specialistė Eglė Jakštaitė, Švenčionių Socialinių paslaugų centro direktorė Joana Jurkevičienė, Švenčionėlių Socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja Rita Jakubėnienė. Tadeušas Šimkovičius padėkojo svečiams ir kitiems renginio rėmėjams: „Iki“ parduotuvių tinklui, „Švenčionių vaistažolėms“, gėlininkėms Irenai Cibienei, Elenai Markauskienei, DNB bankui, Švenčionėlių kultūros centro direktorei Onai Raguckienei.

Švenčionėlių Socialinių paslaugų centro Dienos centro žmonėms su negalia Giedra Kaminskienė pasidžiaugė, kad Švenčionių rajono žmonės su negalia aktyviai dalyvauja meno mėgėjų veikloje, užsiima rankdarbiais, išvyksta pailsėti, sportininkai – į varžybas. Ji pabrėžė, kad žmonės su negalia gali išreikšti save įvairiose srityse. Žinoma ne viena akla dainininkė, stebinanti savo balsu. Šiais laikais galima sutikti ne vieną neįgalų žmogų, kuris kompiuteriu ne tik dirba, bet ir programuoja kojomis. Technologijos, kompiuteris, internetas gali gerokai pasitarnauti tokiems žmonėmis, visų pirma, sudaryti jiems sąlygas bendrauti ir nesijausti kitokiu, nei kiti.

Reikšmingais sportiniais pasiekimais džiugina ir rajono žmonių su negalia draugijos pirmininkas T.Šimkovič, skinantis pergales Europos ir Pasaulio čempionatuose, parolimpiadose.

Šventės, skirtos paminėti Tarptautinę žmonių su negalia dieną, metu ją vedusi Gražina Jarmalytė skaitė Algio Jakšto eiles, dainavo Giedra Kaminskienė, Justina Pozniakovienė, Vitalijus Laptevas, Marijonas Dieninis, Švenčionių rajono žmonių su negalia draugijos vokalinis ansamblis „Upelė“ (vadovas Rimantas Ankėnas), Švenčionių rajono žmonių su negalia draugijos Pabradės moterų vokalinis ansamblis „Praeities aidai“ (vadovė Janina Demidova), Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos kaimo kapela „Berželis“ (vadovas Pranas Pliuška), Švenčionėlių Socialinių paslaugų centro Dienos centro žmonėms su negalia moterų vokalinis ansamblis „Melodija“ (vadovė Giedra Kaminskienė). Pabradiškės dar suvaidino ir humoristinį vaizdelį „Pas gydytoją“, o Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Molėtų filialo jungtinė humoro grupė „Molėtuvka“ – nuotaikingą scenos vaizdelį „Pasaulis kaime“. Taip pat šoko Renatos Grigianecienės parengti modernaus šokio duetas ir šokėjų grupė.

T.Šimkovičius įteikė visiems dalyviams padėkas, o po to visi bendravo vakaronėje.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis