Mes turime 330 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1753
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11940
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87970
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vaikų ir jaunimo folkloro festivalis „Atskrend paukšteliai“

2014 m. gruodžio 6 d. šeštadienis Nr. 92 (1430)

Švenčionėlių miesto kultūros centre vyko rajoninis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis „Atskrend paukšteliai“, kurį suorganizavo Švenčionėlių meno mokyklos direktorė Rita Politienė ir mokytoja metodininkė Loreta Šidlauskienė. Į festivalį aktyviai įsijungė vaikų ir jaunimo folkloro kolektyvai ir jų vadovai iš viso rajono.

Dar spalį Švenčionėlių meno mokykloje buvo surengtas seminaras „Autentiško smuikavimo ypatybės“, kuriame dalyvavo lektorė Gaila Kirdienė – LMTA docentė, Vilniaus etninės kultūros centro specialistė, folkloro kolektyvo „Griežikai“ vadovė. 1997 m. Vilniuje gimę „Griežikai“ subūrė didelę tradicinio muzikavimo patirtį turinčius profesionalius muzikantus. Tad seminare mielai dalyvavo Švenčionių rajono muzikos mokytojai, folkloro kolektyvų vadovai, buvo dirbama su Švenčionėlių meno mokyklos smuiko klasės (mokytoja Virginija Beržinskienė) mokiniais, kurie yra ir Švenčionėlių kultūros centro vaikų folkloro kolektyvo „Erškėtėlis“ nariai.

Festivalio tikslas – skatinti jaunąją kartą domėtis Rytų Aukštaitijos tradicine kultūra, ugdyti jaunuosius folkloro atlikėjus (pasakotojus, muzikantus, dainininkus), kad būtų užtikrintas folkloro tradicijų tęstinumas Rytų Aukštaitijos krašte.

Dalyvavo rajono vaikų ir jaunimo folkloro ansambliai, pasakotojai, muzikantai, pavieniai dainininkai, sutartinių giedotojai.

Festivalio koncertą pradėjo šeimininkai – Švenčionėlių kultūros centro vaikų folkloro kolektyvas „Erškėtėlis“, kurie svečius pasveikino su daina „Sveiki, gyvi, sveteliai“. Tada koncerto vedėjai „Erškėtėlio“ nariai Karina Pokaliuk ir Lukas Kuleš pakvietė į sceną pačius mažiausius dalyvius – Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ folkloro atlikėjus (vadovė Tatjana Šapokienė). Scenoje puikiai pasirodė ir Švenčionėlių progimnazijos vaikų folkloro kolektyvas „Krakatukai“ su programa „Kanapės“ (vadovė Milda Petkevičienė), ir Švenčionių Zigmo Žemaičio folkloro ansambliai „Atgaja“ su programa „Be meilės nėr šilumos“ (vadovė Jūratė Vitkauskaitė) bei „Aušrela“ su programa „Velykų belaukiant“ (vadovas Kazimieras Pranskus), ir Švenčionių kultūros centro vaikų folkloro kolektyvas „Saulala“ su programa „Kaip gera rozam pabūt ir pazbovyt“ (vadovas Rimas Ankėnas), ir Pabradės kultūros centro vaikų folkloro kolektyvas „Žeimenėlė“ (vadovės Lolita Vilimienė, Teresė Raišuotienė ir Danutė Godliauskienė).

Ypač daug įvairių folkloro atlikėjų šiame festivalyje pristatė Švenčionėlių meno mokykla: kanklininkių ansamblį parengė Milda Matijošiūtė, o folkloro šokius šokusius kolektyvus – Romutė Trusova, Rasa Kalendienė ir Virginija Subelienė. Atlikėją Samantą Alechnovič parengė Rima Pumputienė iš PUC.

Vaikų folkloro festivalio koncertą gražiai vainikavo „Erškėtėlio“ pasirodymas. Šiame vaikų folkloro ansamblyje, kuriam vadovauja L.Šidlauskienė, grojama trimis smuikais, bubinu, mažasis pasakorius Radminas papasakojo pasaką „Kukis ir gegužė“.

Festivalio, kurį organizavo Švenčionių r. Švenčionėlių meno mokykla, bendradarbiaudama su Švenčionėlių miesto kultūros centru, koncerte dalyvavęs Švenčionių r. savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo skyriaus specialistas Petras Slabada padėkojo organizatoriams ir dalyviams už puikų renginį, didžiulį vadovų ir kolektyvų narių indėlį, puoselėjant folkloro ansamblių ir atlikėjų tradicijas mūsų krašte, ir įteikė kolektyvų vadovams rajono mero Vytauto Vigelio padėkas, o organizatoriai – tautodailininkų Algirdo ir Rasos Breidokų rištus šiaudinius paukščiukus, kaip kūrybinio polėkio simbolius, beje, atitinkančius ir lietuvių tautos tradicijas, ir festivalio pavadinimą. Taip pat visi dalyviai buvo pavaišinti festivalio „Atskrend paukšteliai“ tortu.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis