Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2266
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12453
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88483
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dienos centro „Kultūrų įkalnė“ durys atviros visiems

2014 m. gruodžio 3 d. trečiadienis Nr. 91 (1429)

Pirmą kartą į Pabradėje įsikūrusį dienos centrą „Kultūrų įkalnė“ buvau užsukęs atsitiktinai, vasarą, o šis apsilankymas jau nebuvo atsitiktinis. Važiuodamas į projektinį renginį „Atverkime širdis kultūroms“ Pabradės kultūros centre, užsukau ir į dienos centrą „Kultūrų įkalnė“, kur taipogi renkasi skirtingų kultūrų, skirtingų tautybių, rasių, tikėjimų žmonės.

Apie dienos centro veiklą trumpai papasakojo administratorė Dovilė Žaronaitė.

- Mes dirbame jau šešeri metai. Daugiausia pas mus lankosi Pabradės URC gyvenantys prieglobsčio prašytojai. Teikiame jiems humanitarinę pagalbą. Svarbu ir užimtumas bei, žinoma, galimybė internetu bendrauti su toli likusiomis šeimomis, artimais žmonėmis. Čia galima ir stalo tenisą, ir stalo futbolą pažaisti arba tiesiog pabendrauti kitoje aplinkoje.

- Ar daug žmonių apsilanko?

- Ateina per dieną apie 30 žmonių. Daugiausia Pabradės URC apgyvendinti ir leidimą išeiti turintys žmonės. Šiuo metu tai daugiausia rusakalbiai žmonės iš Ukrainos, Čečėnijos, bet yra vienas kitas ir iš egzotiškesnių šalių Indijos, Egipto. Bendraujame rusų, anglų kalbomis. Mūsų kolektyvas nedidelis. Pagrindiniai darbuotojai esam 4. Stengiamės, kad ypač tarp vaikų vyktų integracija, todėl dirbame ir su iš URC ateinančiais, ir vietiniais vaikais.

- O kas šio centro įkūrėjas?

- Vilniaus vyskupijos „Carito“ užsieniečių integracijos programos pagrindais įkurtas šis centras. Buvo rašomas projektas. Gavus iš ES lėšų, kartu su Europos pabėgėlių fondu. Turim partnerius – URC, VSAT ir Raudonasis kryžius. Bet lėšos daugiausia iš ES ir Europos pabėgėlių fondo.

- Kaip sekasi bendrauti su žmonėmis iš tolimesnių egzotinių šalių?

- Daugiausia tai jauni žmonės, ir su jais bendrauti nėra sunku. Ir jie gana laisvai jaučiasi. Neužsisklendžia savyje. Jie yra labai paslaugūs, pasiruošę padėti. Bet jiems Lietuva – tik tarpinė stotelė. Mes visus čia besilankančius informuojame apie jų galimybes, ką jie gali gauti Lietuvoje, kokios jų teisės.

- Kaip sekasi bendrauti su nauju parapijos klebonu Deimantu Braziuliu?

- Draugaujam. Užeina, domisi. Bendravom ir su ankstesniais kunigais, bet kunigo Deimanto vizija stiprinti „Caritą“, yra ir daugiau įdomių minčių, kad mūsų centro darbas būtų dar įdomesnis, - sako dienos centro „Kultūrų įkalnė“ administratorė Dovilė Žaronaitė, o štai keletas minčių, kurias išsakė ukrainietė Nadia Goriumenko iš Marijupolio.

- Mes Lietuvoje jau 3 mėnesiai. Lyginant su Ukraina, Lietuva labai maža. Neįprastai maži miesteliai, dar neįprantu prie to, bet čia pas jus gražu, ramu, čia nešaudo. Patiko Vilnius. Gražus miestas.

Štai toks trumpas pasakojimas apie dienos centrą „Kultūrų įkalnė“, padedantį žmonėms iš svetur bendrauti, neprarasti gyvenimo ritmo ir geriau pažinti Lietuvą ir vienas kitą.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis