Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4653
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14840
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90870
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mūsų pagalba paukščiams jau reikalinga!

2014 m. lapkričio 29 d. šeštadienis Nr. 90 (1428)

Jau pradėjo šalti, aplink namus sukiojasi būreliai zylių ir žvirblių. Paukščiai ieško maisto, tad pats laikas pradėti lesinti mažuosius sparnuočius. Jei to nepadarysime dabar, jie nuskris kitur ieškoti pagalbos ir mes neteksime malonumo pro langą stebėti kaip paukščiai maitinasi lesykloje.

Kai ruduo ilgas ir šiltas, tai tik lapkričio viduryje ar pabaigoje pirmosios zylės, bukučiai, geniai ima lankytis prie namų. Jie sukinėjasi tose vietose, kur buvo lesinami pernai, užpernai. Lesykla paukščiams bent 4-5 mėnesiams taps viso gyvenimo centru sodyboje ar balkone.

Kuo mes galime padėti mažiesiems sparnuočiams? Lesinkite paukščiukus visais baltos duonos gaminiais (ne tik trupiniais). Tinka ir įvairių pyragų ir sausainių likučiai. Tačiau reikėtų vengti juodos duonos gaminių, ypatingai pasenusių, supelijusių. Jais paukščiai gali stipriai apsinuodyti.

Dauguma paukščių noriai lesa įvairų virtą maistą, ypač košes (ryžių, manų, sorų, avižų ir pan.). Be to, jį ruošiant, galima paįvairinti papildoma porcija riebalų (tinka visi tiek gyvuliniai riebalai, tiek aliejus), kurie ne tik padidina lesalo energetinę vertę, bet ir neleidžia jam visiškai sušalti. Paukščiai noriai lesa keptas ar virtas bulves ir net bulvių košę, galima duoti ir nevirtas kruopas. Beveik visi sparnuočiai noriai lesa sausus avižinius dribsnius, smulkias kvietines ar miežines kruopas.

Paįvairinimui lesyklose patrupinkite balto sūrio ar varškės, labai smulkiai sukapotų virtos ar žalios kiaulienos odelių ar virtos mėsos.Visų augalų sėklos taip pat labai vertingas maisto produktas. Iš jų paukščiai gauna organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Geriausiai šiam tikslui tinka juodos saulėgrąžų sėklos. Jas lesa beveik visi lesyklose apsilankantys paukščiai. Tokie sėklų mišiniai puikiausiai tinka naminių žvirblių, karklažvirblių, geltonųjų startų ir kitų paukščių lesinimui. Paukšteliams labai tinka žali nesūdyti lašinukai, ypač juos mėgsta zylutės.

Negalima siūlyti sūdytų ar rūkytų lašinių, pakepintų ir pasūdytų saulėgrąžų sėklų, pasenusių riebalų ar kitų atliekų nuo mūsų stalo!

Ne visi paukščiai maitinasi lesyklose, geltonosios startos jų vengia. Jas galima maitinti tiesiog ant žemės, atviroje vietoje nuvalomas sniegas ir paberiamas maistas. Ant žemės besimaitinančių paukščių maitinimui tinka įvairių dydžių piktžolių sėklos, kurios gana gausiai aptinkamos šieno ir šiaudų pabirose. Prie startų dažnai prisijungia ir žvirbliai.

Iš lesyklų periodiškai valykite sniegą ir pašalinkite nesulesto maisto likučius. Lesinimo nutraukimas gali būti pražūtingas prie lesyklos pripratusiems paukščiams!

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė Onutė Gylienė

 
Reklaminis skydelis