Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5410
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23954
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71280
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ką reiktų žinoti apie antibiotikų vartojimą?

2014 m. lapkričio 26 d. trečiadienis Nr. 89 (1427)

Kiekvienais metais lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Ilgus dešimtmečius antibiotikais buvo išgydomos gyvybei pavojingos infekcijos. Tačiau pastaraisiais metais netinkamas antibiotikų vartojimas paskatino antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą. Kai žmogus suserga antibiotikams atsparios bakterijos sukelta infekcija, antibiotikai tampa neefektyvūs gydant šią infekciją ir liga trunka ilgiau arba jos eiga tampa sudėtingesnė. Atsparių antibiotikams bakterijų atsiradimas yra rimta visuomenės sveikatos problema, nes tokios bakterijos lengvai plinta visuomenėje.

 

Kokia svarbiausia atsparumo antibiotikams priežastis?

Atsparumas antibiotikams yra natūralus reiškinys, kurį sukelia bakterijų genų mutacijos. Tačiau per gausus ir netinkamas antibiotikų vartojimas paspartina antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą. Veikiamos antibiotikų, jiems jautrios bakterijos žūva, o atspariosios gali toliau augti ir daugintis. Šios atsparios bakterijos gali plisti ir sukelti infekcijas tiems žmonėms, kurie antibiotikų nevartoja.

 

Kodėl atsparumas antibiotikams yra problema?

Atsparių bakterijų sukeltas infekcijas gydyti labai sunku: įprastai vartojami antibiotikai nebėra veiksmingi ir gydytojai turi parinkti kitus. Dėl to tinkamas pacientų gydymas gali būti pradėtas per vėlai, gali kilti komplikacijų ar infekcija net gali baigtis mirtimi. Be to, pacientui gali reikėti intensyvesnės priežiūros bei alternatyvių ir brangesnių antibiotikų, kurie gali turėti žalingesnį šalutinį poveikį.

 

Antibiotikus gali skirti tik jus apžiūrėjęs gydytojas

Daugelis peršalimo ligų gali sukelti tuos pačius simptomus, tačiau jų gydymas gali skirtis. Jeigu prieš tai sergant jums buvo skirti antibiotikai ir jūs visiškai pasveikote tai nereiškia, kad pasireiškus panašiems simptomams, jūs vėl turite vartoti anksčiau skirtų antibiotikų. Vis dėlto tik jus apžiūrėjęs gydytojas gali nustatyti, ar šį kartą esamiems simptomams mažinti reikia skirti antibiotikų.

 

Antibiotikai nemalšina skausmo ir negali išgydyti visų ligų

Antibiotikai veiksmingi kovojant tik su bakterinės kilmės infekcijomis ir negali padėti išgydyti infekcijų, kurias sukelia virusai, pvz., slogos ar gripo.

Iki 80 % peršalimo ligų, yra virusinės kilmės, taigi vartodami antibiotikus, geriau nepasijusite.

 

Skirkite sau laiko pasveikti. Sergant dauguma peršalimo ligų, ligonio būklė pagerėja po 2 savaičių.

 

Orientacinė paprastų peršalimo ligų simptomų trukmė sergant suaugusiems

Ausų uždegimas

iki 4 dienų

Gerklės skausmas

iki 1 savaitės

Sloga

iki 1,5 savaitės

Gripas

iki 2 savaičių

Varvanti arba užgulta nosis

iki 2,5 savaičių

Sinusų infekcija

iki 2,5 savaičių

Kosulys (dažnai prasidedantis po peršalimo)

iki 3 savaičių

 

Simptomams neišnykus arba iškilus abejonėms, svarbu pasitarti su savo gydytoju.

 

Kaip elgtis, jei sergate peršalimu ar gripu, o gydytojas paskiria antibiotikų:

- paklauskite gydytojo apie galimą slogos, gerklės skausmo, kosulio ir panašių simptomų gydymą be antibiotikų;

- ilsėkitės ir rūpinkitės savimi, kad pasijustumėte geriau;

- gerkite daug skysčių, kad išvengtumėte dehidratacijos

- jeigu per gydytojo nurodytą laikotarpį jūsų būklė negerėja arba net pablogėja, praneškite apie tai gydytojui, nes jam gali prireikti dar kartą įvertinti jūsų būklę.

 

Jei ir toliau taip gausiai vartosime antibiotikus, Europai gali grėsti grįžimas į laikotarpį, kai dar nebuvo antibiotikų, kai įprasta bakterijų sukelta infekcija, tokia kaip plaučių uždegimas, galėjo tapti mirties nuosprendžiu. Jeigu ateityje jums prireiks antibiotikų, jie nebebus veiksmingi.

Visada vadovaukitės gydytojo nurodymais, kada ir kaip atsakingai vartoti antibiotikus, kad jie išliktų veiksmingi ir ateityje.

 

Informacijos šaltinis: Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras

http://ecdc.europa.eu/en/EAAD/Pages/Home.aspx

Informaciją parengė: Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Virginija Mikštaitė-Avinienė