Mes turime 274 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4504
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23048
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70374
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajonas sparčiai atsinaujina - kadencija baigiasi, darbai tęsiasi

2014 m. lapkričio 22 d. šeštadienis Nr. 88 (1426)

Lapkričio 21 d. sukako 18 metų, kai rajonui vadovauja meras Vytautas Vigelis. Žmonių per rinkimus reiškiamą pasitikėjimą balsuojant jis laiko didžiausiu darbo įvertinimu.

Greta mero pareigų reikšmingos ir antros Vytauto Vigelio pareigos, apie kurias rajono gyventojai nedaug tėra girdėję. Nuo pat Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis yra Vyriausybės paskirtas ES Regionų komiteto narys, Briuselyje atstovauja Lietuvos savivaldai. Darbas šiose pareigose matuojamas kadencijomis, bet jos gali būti ir pratęsiamos. Nemaža dalis Regionų komiteto narių pasikeitė, o Vytauto Vigelio kadencijos visus kartus buvo pratęstos – vertinamas politiko profesionalumas. Dabar jis, vienas iš 9 Lietuvos atstovų, paskirtas 2015-2020 metų laikotarpiui.

Mero Vytauto Vigelio nuopelnai savivaldai ir Lietuvai įvertinti ne tik rinkėjų pasitikėjimu, bet ir aukštais apdovanojimais: ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ karininko kryžiumi, Vilniaus apskrities II laipsnio nominacija „Už pasiekimus žmogiškojo kapitalo ugdymo srityje“, Auksinės krivūlės riterio ženklu, pirmajam šalyje merui įteiktas medalis „Už nuopelnus Valstybinės sienos apsaugai“, Karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-mečio medalis, kiti apdovanojimai.

Sukakties išvakarėse rajono meras Vytautas Vigelis lankėsi statybų objektuose, kurių rajone šį rudenį ypač daug: rekonstruojamos gatvės, viešosios paskirties pastatai ir viešosios erdvės, kuriama turizmo infrastruktūra, sparčiai juda daugiabučių renovacija – visa tai išsamiai apžvelgsime ateityje.

Už didžiausią pasiektą progresą renovacijos srityje metų pradžioje tuometinis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis įteikė „Aktyviausios savivaldybės“ nominaciją Švenčionių rajono merui Vytautui Vigeliui. Nors vadinamai Mazuronio programai pelnytai priskiriama daug nuopelnų dėl pajudėjusios daugiabučių renovacijos, mūsų rajone renovacija vyko ir iki tol. Pagal VRM finansuojamą programą Švenčionėliuose buvo renovuojamas Liepų - Bažnyčios g. kvartalas (8 namai), Švenčionyse Rymo g. kvartalas (10 namų), Pabradėje 4 dideli blogiausiai šilumą laikę daugiabučiai. Visur darbai jau baigti arba artėja prie pabaigos. Iš šios programos sutaupytų lėšų bus renovuoti dar du daugiabučiai – po vieną Švenčionyse ir Pabradėje, darbai jau vyksta.

Patekę į šią programą, kuriai projektai parengti savivaldybės iniciatyva, gyventojai išlošė daugiausiai, jiems reikėjo prisidėti tik 15 proc. savo lėšų. Visus šiuos namus renovavo konkursą laimėjusi mūsų rajono įmonė UAB „Žeista“. Apsilankęs objektuose meras Vytautas Vigelis džiaugėsi, kad statybininkai dirba tvarkingai, gera darbų kokybė. Pats asmeniškai susitikimuose su gyventojais pristatinėjęs renovacijos programą, meras džiaugiasi, kad nemažai gyventojų sutiko renovuoti namus, o laikas parodė, kad padarytas vertingas darbas – atnaujinti namai gražiai atrodo, taupo šilumą, butuose daugiau komforto.

Pagal liaudies vadinamą Mazuronio programą rajone renovuojami dar 12 daugiabučių – 9 Švenčionyse ir 3 Švenčionėliuose, daugelis darbų jau vyksta. Įgyvendinus šiuos projektus, rajone bus 36 renovuoti daugiabučiai. Jau senokai renovuotos ikimokyklinio ugdymo įstaigos, daugelis švietimo ir kultūros įstaigų – bent iš dalies, pagal to meto galimybes. Meras Vytautas Vigelis džiaugiasi, kad netrukus prasidės plati renovacija ir šios srities objektuose – pavyko gauti finansavimą jų atnaujinimo projektams. Švenčionių kultūros centro atnaujinimo darbai jau įpusėjo, Pabradės kultūros centras įrašytas į VIP (valstybės investicijų programa). Į VIP įrašyta ir daugiau stambių objektų: Švenčionių vidurinės mokyklos pastato rekonstravimas, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos pastato modernizavimas, Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos sporto aikštyno su bėgimo takais ir krepšinio aikštele atnaujinimas, rajono ligoninės pastato renovacija ir V aukšto patalpų pritaikymas gerontologijos ir reabilitacijos paslaugų teikimui. Kiekvieno projekto vertė – po kelis milijonus litų, todėl nesistengiame apkrauti informacijos skaičiais, bet jie labai įspūdingi. Apie darbus šiuose objektuose dar kalbėsime plačiau, tad bus progų ir investicinius milijonus paskaičiuoti. Viskas, kas ateina į mūsų rajoną, jį praturtina – darbu ir atlyginimu, gražėjančia aplinka, biudžetą – mokesčiais.

Šie ir daugelis kitų projektų tik prasideda, o vyks jie artimiausius penkerius metus, yra ir dar ilgesnį laikotarpį apimančių projektų. Taigi su rajono savivaldybės tarybos kadencija, kurios pabaiga jau kitų metų vasarį, darbai nesibaigia. Geriausia, kai darbus vykdo ir užbaigia tie, kas juos suplanavo ir pradėjo. 18 metų, per kuriuos rajone padarytų darbų piniginė išraiška artėja prie 200 milijonų litų, rajonui sėkmingai vadovauja meras Vytautas Vigelis, ne kartą atsisakęs karjeros ir siūlytų aukštų postų. „Man patinka šis darbas, todėl ir atsisakiau visų pasiūlymų, nors jų buvo ne vienas. Po kiekvienų rinkimų, gavę daugumos rinkėjų palaikymą, jaučiame pareigą įgyvendinti tai, ką numatėme. Jeigu žmonės pasitikės, ir toliau tęsiu pradėtus darbus, kaip matome iš strateginių planų, jie numatyti daugeliui metų, net daugiau negu trunka tarybos kadencija“, - patikino rajono meras Vytautas Vigelis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ