Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3650
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13837
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89867
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Baigtos asfaltuoti gatvės ir aikštelės - „talkina“ šiltas ruduo

2014 m. lapkričio 15 d. šeštadienis Nr. 86 (1424)

Ketvirtadienį rajono meras Vytautas Vigelis, Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius ir vykdomų projektų vadovas Grigorijus Avinas drauge su statybinių organizacijų vadovais Švenčionių mieste apžiūrėjo baigtas rekonstruoti tris buvusias bene baisiausias gatves. Strūnaičio, Mažoji ir Partizanų gatvės šiandieną pasikeitė neatpažįstamai. Tiesa, tai kainavo daug milijonų, bet džiugu, kad didžioji dalis atiteko kaip dovana – ES parama.

 

Brangiausia - Strūnaičio g.

Eismas šia gatve intensyvus – apie 2300 automobilių per dieną, o blogu oru gatvė buvusi neišvažiuojama, duobė ant duobės. Dabar gatvė lygutėlė, atsinaujinusi ne tik išoriškai, atnaujinti ir jos „požemiai“ - visos komunikacijos. Gatvės rekonstrukcija prasidėjo nuo senų medžių, kurie trukdė darbams, išpjovimo, todėl dabar atrodo šviesi ir erdvi, net platesnė.

Projekto vadovas G.Avinas vardina atliktus darbus: pakloti lietaus kanalizacijos kolektoriai, atliktas elektros įvadų kabeliavimas, pakloti apšvietimo, ryšio kabeliai, įrengtas naujas apšvietimas, inžineriniai tinklai, nauji šaligatviai, asfalto danga, įrengti aklųjų vedimo elementai. Rangovo – UAB „Kerista“ direktorius Edmundas Vaičiulis pripažįsta – projektas techniškai sudėtingas, nelengva buvo dirbti, kai vienu metu darbus atlieka penki rangovai, teko taikytis vieniems prie kitų, buvo ir nenumatytų nemalonių staigmenų, bet tai jau praeityje. Statybininkai pademonstravo ir profesinį meistriškumą, ir mokėjimą susitarti su gyventojais.

Strūnaičio gatvės rekonstrukcijos projektas apėmė ir su šia gatve besiribojančią didelę aikštę Vilniaus g. tarp pašto ir savivaldybės. Ši teritorija buvo perplanuota šiek tiek kitaip, įrengtas šviesoforas. Beje, dėl jo kilo karštų diskusijų, ne visi mokėjo juo naudotis, pyko – kam jis. Pasak UAB „Eurovia“ komercijos direktoriaus Vladimiro Šaškovo, visada taip būna, naujovės žmones piktina, kol su jomis apsipranta. Iš tikrųjų vienas svarbiausių reikalavimų rekonstruojant ir tiesiant gatves, kelius – saugaus eismo užtikrinimas. O jo priemonės pirmiausia – šviesoforai, atitvarai, kurie taip pat įrengti ir Strūnaičio-Vilniaus gatvių sankryžoje.

Strūnaičio g. su aikšte ir šaligatviu paklotos dangos su pėsčiųjų takais ilgis 2 kilometrai 535 metrai, projekto vertė 8,5 mln. litų. Vilniaus g. važiuojamoji dalis rekonstruota Lietuvos automobilių direkcijos lėšomis, visa kita - ES Regioninės plėtros fondo ir biudžeto lėšos. Taip pat paklota 1,5 kilometro vandentvarkos tinklų, kurie kainavo 800 tūkst. litų.

 

Dvi gatvės išasfaltuotos iš sutaupytų lėšų

Rekordiškai greitai išasfaltuotos Mažoji ir Partizanų g., nors ir čia statybininkai susidūrė su tais pačiais apsunkinimais kaip ir Strūnaičio g. Projekte buvo numatyta atlikti darbus per 15 mėn., o darbai baigti per 7 mėn. Rangovo „Eurovia“ komercijos direktorius Vladimiras Šaškovas sako: „Stengėmės dėl žmonių“. Projekto užbaigimo biurokratinė dalis, kol sutvarkys dokumentus, dar užtruks, bet gyventojų tai neliečia, jie jau vaikšto ir važinėja asfaltuotomis gatvėmis.

Abiejų gatvių remonto darbų vertė 2 mln. 553 tūkst. Lt.

Vykdant Europos regioninės plėtros fondo finansuojamą projektą, kai buvo iš pagrindų su visais inžineriniais tinklais rekonstruojama po vieną gatvę visuose trijuose rajono miestuose – Vilniaus g. Švenčionėliuose, Pakalnės g. Švenčionyse ir Upės g. Pabradėje, vykdant pirkimus buvo sutaupyta lėšų. Vilniaus regiono plėtros taryba priėmė sprendimą sutaupytas lėšas palikti savivaldybei ir leido jas panaudoti naujiems darbams. Sutaupytų lėšų užteko Partizanų g. ir Mažajai g. suremontuoti - pakloti tinklus, asfaltą, įrengti apšvietimą.

 

Nebus purvyno ir Rymo g. kvartale

Statybininkai skuba išnaudoti kiekvieną šiltą rudens dieną, o jis šiemet švelnus, sausas, tik dirbk. Todėl, nepaisant keleto kaprizingų gyventojų, darbai sparčiai pasistūmėjo ir Rymo g. kvartale, kur vykdomas aplinkos tvarkymo projektas. Beliko pakloti antrą asfalto sluoksnį, ir įvažiavimai bei automobilių aikštelės bus baigti. Statybos darbų vadovas Dainius Simanavičius tikisi, kad dar spės ir pėsčiųjų takus pakloti. Projekto vertė 3,7 mln. litų. Sporto aikštelių, žaliųjų zonų įrengimas tikriausiai atsidės iki pavasario, nes teritorija didelė, kiemai erdvūs, bet svarbiausia, kad gyventojams nereikės purvo bristi, jo tiesiog neliks. Rymo g. renovuoti daugiabučiai jau dabar pavydėtinai gražūs, o sutvarkius aplinką šis kvartalas konkuruos su miesto centru.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis