Mes turime 257 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4632
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23176
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70502
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Karines pratybas Pabradės poligone stebėjo ir šalies, ir rajono vadovai

2014 m. lapkričio 15 d. šeštadienis Nr. 86 (1424)

Lapkričio 2-14 dienomis Lietuvoje vyksta 9 NATO šalių karinės pratybos „Geležinis kardas 2014“. Pratybose dalyvauja apie 2,5 tūkstančio karių ir beveik 300 vienetų karinės technikos. Lapkričio 13 dieną Pabradės kariniame poligone lankėsi ir karines pratybas stebėjo Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tarp pakviestųjų buvo ir Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis bei nemažas būrys rajono seniūnų.

Į mokymų vietą ir Prezidentė, ir kiti svečiai, ir mes, žiniasklaidos atstovai, vykome karine technika, tad savo kailiu teko patirti, kaip jaučiasi kariai. Karinių pratybų vietoje stebino įvairios technikos gausa. Vieni karinės technikos vienetai buvo išrikiuoti pristatymui, kiti – pasiruošę kovinei užduočiai. Po trumpo karinių mokymų pristatymo laukėme prasidedančių parodomųjų karinių pratybų. Žinoma, karinės pratybos – tai tik galimo mūšio inscenizacija, o realiame mūšyje viskas sunkiau prognozuojama, bet vis tiek buvo įdomu stebėti 9 NATO valstybių bendrus kovos veiksmus. Juolab ir virš galvų praūžė naikintuvai, pamėtė sprogmenų, o ir pėstininkų mūšyje naudojama karinė technika ne tik iš kulkosvaidžių šaudė. Kariškiai gana greitai įvykdė užduotį, ir planuotas placdarmas buvo užimtas.

Pasibaigus inscenizuotam mūšiui, Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis kartu su Lietuvos KAM vadovais ir kariškiais apžiūrėjo karinę techniką. Po to vykusios spaudos konferencijos metu Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė atsakė į žurnalistų klausimus, kurie buvo ne tik apie karinius mokymus, bet ir apie minimumo kėlimą ir kitus gyvenimiškus dalykus. Buvo kalbama ne tik apie išlaidų kariuomenei didinimą, bet ir apie karinių poligonų plėtrą. Tad prieš kurį laiką gerokai susitraukęs Pabradės karinis poligonas, ko gero, vėl plėsis, nes jei kasmet daugės bendrose NATO šalių karių pratybose dalyvaujančių valstybių skaičius, teks gerokai išplėsti ir poligonų teritorijas.

Algis JAKŠTAS