Mes turime 166 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:813
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4206
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51532
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ministerija apsižiūrėjo, kad globos namų jai nebereikia

2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis Nr.69 (1116)

Tik truputį daugiau kaip prieš metus perdavusi didžiąją dalį vaikų globos namų savivaldybėms, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atsisako ir jos žinioje likusių septynių, pasilikdama tik psichoneurologines įstaigas. Tokį sprendimą ministerija motyvuoja tuo, kad dėl vaikų gerovės pereinama prie mažesnių globos įstaigų. Tarsi savivaldybei perėmus įstaiga staiga sumažėtų...


Švenčionėlių vaikų globos namus savivaldybė perėmė

Vykdydama socialinės globos įstaigų reorganizaciją, SADM prieš porą metų buvo pasiūliusi savivaldybei perimti abejus vaikų globos namus – Švenčionėlių ir Pabradės. Kadangi Švenčionių socialinių paslaugų centre jau yra vaikų globos namai, savivaldybė nusprendė perimti tik Švenčionėlių, reorganizuoti juos ir prijungti prie Socialinių paslaugų centro, kuris yra vienas iš pavyzdinių šalyje. Pabradės vaikų globos namai liko ministerijos pavaldume.

Opozicija tada dėl neaiškių priežasčių rengė „kryžiaus žygius“ į įvairias instancijas, kad Švenčionėlių vaikų globos namai nebūtų perduoti savivaldybei. Dabar akivaizdu, koks tai buvo trumparegiškas požiūris, situacijos neišmanymas. Laimei, opozicijos rankos buvo per trumpos, nepadėjo net „savi“ valdžioje. Švenčionėlių vaikų globos namai, kaip ir daugelyje rajonų, buvo perduoti, nuo praėjusių metų liepos 1 d. jų steigėja tapo Švenčionių rajono savivaldybė. Tiesa, vieną „darbelį“ opozicija sugebėjo nuveikti, o padėjo jiems tuo metu dienas bebaigianti apskrities valdžia, prieš pat globos namų perdavimą pakeitusi direktorę. Nusižengus liaudies išminčiai, kad perkėloje arkliai nekeičiami, globos namuose sukeltas chaosas, visiška netvarka su skaudžiomis pasekmėmis, bet šįkart - ne apie tai.

 

Vaikai turėtų augti arčiau namų

Praėjus vos metams ministerija siūlo savivaldybei perimti ir Pabradės vaikų globos namus. Deja, savivaldybei jie taptų nepakeliama našta. 4000 kvadratinių metrų ploto globos namų šildymas dujomis kainuoja po keliasdešimt tūkstančių litų per mėnesį, metinis globos namų išlaikymas – 2 mln. Lt, kai tuo tarpu puikiai funkcionuojančio Socialinių paslaugų centro su 7 padaliniais išlaikymui užtenka 1 mln. Lt. Be to, šioje įstaigoje gyvena daugiausia ne mūsų rajono vaikai. Iš 68 vaikų tik 20 mūsų rajono. Kiti 24 - Vilniaus rajono ir 4 – Vilniaus miesto.

Vargu ar rasite savivaldybę, kuri turėtų net kelerius vaikų globos namus. Nėra tokio poreikio ir Švenčionims. Tuos 20 vaikų puikiausiai galima apgyvendinti jau turimuose globos namuose. Vilniaus rajonas bebaigiąs statyti savo globos namus ir galėtų į juos pasiimti savo rajono vaikus, kad šie būtų arčiau gimtųjų vietų ir savo biologinių tėvų, kas labai skatintina. Su 4 vilniečiais neturėtų kilti problemų. Deja, bendravusi su Vilniaus rajono savivaldybe Pabradės globos namų direktorė Joleta Veronika Dubauskienė sako išgirdusi, kad jie neketina atsiimti visų savo vaikų iš Pabradės vaikų globos namų, o statomus globos namus sieja su esamų ir naujų problemų sprendimu...

Vaikų apgyvendinimą Pabradės vaikų globos namuose ministerija sustabdžiusi, reiškia, jų kasmet mažės. Ko gero, mažiausiai skausmingas sprendimas būtų ministerijai išlaukti kol vaikai užaugs. Tik 3 vaikai yra iki 10 metų, visi kiti vyresni, yra pilnamečių. Bet ministerijos planai kiti.

 

Renovacija – fatališkas ženklas?

Įdomu, kiek tokių „ūkiškų“ valdžios sprendimų padaryta šalyje, kai pastatai už europines lėšas renovuojami ir... netrukus ištuštinami. Rajone – jau trečias toks atvejis. Pirmoji buvo Švenčionių darbo birža. Po reorganizacijos tapus Vilniaus teritorinės darbo biržos skyriumi, ką tik įrengti prabangūs rūmai apmirė. Nuo Naujųjų metų toks pats likimas laukia neseniai renovuoto trijų aukštų Sodros Švenčionių skyriaus, kuris prijungiamas prie Utenos. Neoficialiais duomenimis, jame liks maždaug 7 darbuotojai.

Pabradės vaikų globos namus bėda užklupo netikėtai. Vasaros pabaigoje, kai direktorė Joleta Veronika Dubauskienė džiaugėsi bebaigiamu renovuoti vienu globos namų korpusu ir dalinosi ateities planais, nė mintis nekilo, kad viskas gali taip pasisukti. Net jeigu savivaldybės geranoriškai pasiimtų kiekviena savo vaikus, ką tik renovuotas pastatas liktų niekam nereikalingas. Jeigu darbo biržos ir Sodros atvejai išsisprendė mažiau skausmingai, nes įstaigos bent lieka egzistuoti, tai nelikus vaikų globos namų tektų grąžinti lėšas į ES biudžetą, nes po projekto įgyvendinimo 5 metus negalima keisti objekto paskirties.

Visi trys neapgalvotai renovuoti objektai rodo ne ką kitą, kaip visišką valdžios ateities vizijų nebuvimą. Įdomus sutapimas, kad visi trys objektai priklauso tai pačiai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

 

Išeitis galėtų būti šeimynų kūrimas

Reziumuodamas diskusiją, rajono meras Vytautas Vigelis pabrėžė, kad, ko gero, geriausia išeitis būtų šeimynų steigimas, kuriose galėtų apsigyventi Pabradės zonos vaikai. Ministerija net žadėjo tokiu atveju nupirkti butus arba pastatyti namuką. Meras sakė visiškai palaikantis šeimynų steigimą, bet joms steigti reikia privačios iniciatyvos. Gal pasiryš to imtis kas nors iš dabartinių darbuotojų?

Meras atkreipė dėmesį, kad, be visų minėtų problemų, ne mažiau svarbi - galimas 53 darbo vietų naikinimas (tiek yra darbuotojų Pabradės vaikų globos namuose). Buvo keliami reikalavimai turėti socialinio darbo išsilavinimą, žmonės mokėsi, nesitikėjo, kad gali tapti nereikalingi. Visi darbuotojai darbingo amžiaus, 18 iš jų yra socialiniai darbuotojai. Ministerijos siūlymas panaudoti juos seniūnijoje darbui su rizikos šeimomis – ne išeitis. Visose seniūnijose yra socialinių darbuotojų tiek, kiek reikalauja normatyvai.

Primygtinai siūlomus bendruomenės reikmėms globos namų pastatus nuspręsta apžiūrėti ir išklausyti statybos specialistų nuomonę, bet lėšų už renovaciją grąžinimo tai vis tiek neišspręstų, nes objekto paskirtis būtų keičiama.

Derybos šiuo klausimu tik prasidėjo. Savivaldybė savo ruožtu pateikė įdomių pasiūlymų ministerijai, abiems pusėms sutarus, gali gimti naudingas projektas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ