Mes turime 420 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4087
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14274
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90304
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Akmeninės tvoros nuo seno saugojo kapuose atgulusių ramybę

2014 m. spalio 29 d. trečiadienis Nr. 82 (1420)

Prieš kurį laiką rašiau apie Dvarciškių kaime gyvenantį ir ten kuriantį nuostabų akmenų parką Vytautą Misiūną. O šį kartą apie šio darbštaus žmogaus idėją akmenimis apdėti Dvarciškių kaimo kapines.

Lietuvoje ne vieną amžių kaimų kapinės buvo apdedamos akmenimis, nes tik gerokai vėliau atsirado medinės, metalinės ar mūro tvoros. Dar ir dabar daug kur, ypač atokesnėse vietose, kaimo kapinaitėse amžino poilsio atgulusių žmonių ramybę saugo akmeniniai pylimėliai, dažnai jau apaugę samanomis, o kartais ir erškėčiais. Panašiai buvo ir su Dvarciškių kapinaitėmis, kurios taip pat buvo iš senų senovės apdėtos akmenimis, kol vieną dieną Vytautas Misiūnas nesugalvojo atnaujinti tos akmenų tvoros. Ir taip palengva jau didžiąją dalį kapinių tvoros atnaujino. Įdomūs ir akmenys, pastatyti prie vartų. Viename net kryžiaus ženklas matyti. O abiejose kelio į kapines pusėse išrikiuoti dideli rieduliai suteikia savotiško panteono jausmą. Pats Vytautas sakė visa tai darąs todėl, kad šiuose kapuose ilsisi amžino poilsio atgulę jo giminės, o ir pats sau vietą išsirinkęs.

- Juk mes ne amžini šioje Žemėje, - sakė jis, kai paklausiau, kam, iš kokių altruistinių paskatų daro visa tai. Ir dar Vytautas Misiūnas negailėjo gerų žodžių Sarių seniūnei Janinai Jankevičiūtei, nes teritorija aplink jo kaimą, kaip, beje, ir kitų, visada sutvarkyta, apšienauta, o tai, anot Vytauto, labai svarbu žmonėms, atvykstantiems aplankyti artimųjų kapų. Nemažai jų užsuks į Dvarciškių kapinaites ir per Visų Šventųjų ir Vėlinių dienas. Matyt, ne vienas žmogus bus dėkingas ir Vytautui Misiūnui už atnaujinamą akmeninę Dvarciškių kaimo kapinių tvorą.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis