Mes turime 193 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2249
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16248
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63574
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Baterijų ir akumuliatorių šalinimas

2014 m. spalio 29 d. trečiadienis Nr. 82 (1420)

Norint, kad prietaisas veiktų be elektros srovės, daugelis mūsų naudojame įvairias baterijas bei akumuliatorius. O ar žinome, ką reikia su baterijomis ir akumuliatoriais daryti, kai baigiasi jų galiojimas? Ar susimąstome, kas bus su aplinka bei jos komponentais, jei netinkamai jais atsikratysime?

Dabartiniame pasaulyje baterijos ir akumuliatoriai tapo neatskiriama visuomenės vartojimo dalimi: šie įrenginiai suteikia energijos plačiam prietaisų ratui. Namuose ir biuruose pilna daiktų, kurie naudojasi baterijų ir akumuliatorių energija: nuotolinio valdymo pulteliai, žaislai, smulkūs buities prietaisai, telefonai, kompiuteriai ir pan. Taigi, baterijos ir akumuliatoriai – idealus energijos šaltinis, kai norima pratęsti gaminio veikimą be elektros tinklų, nes baterijos ir akumuliatoriai cheminę energiją paverčia elektros energija. Akumuliatorius ir baterijas sudaro vienas arba keli elementai.

Kiekvienais metais pasaulyje parduodama milijardai įvairių baterijų. Dauguma jų kartą panaudojamos ir išmetamos. Baterijų sudėtyje yra švino, gyvsidabrio, kadmio, kitų toksiškų elementų, kurie žalingi aplinkai ir žmogui. Teigiama, kad baterijos sudaro mažiau nei 0,25 % visų atliekų, bet joms tenka per 50 % visų sunkiųjų metalų atliekų.

Kokia žala aplinkai? Baterijos ir akumuliatoriai yra viena iš bendro atliekų srauto dalių. Jų sudėtyje yra įvairių cheminių medžiagų (sunkiųjų metalų, rūgščių, toksinių medžiagų), kurios kelia pavojų aplinkai ir žmonių sveikatai. Patekusios į aplinką (vandenį, gruntą, atmosferą), atliekos gali užteršti ją pavojingomis, toksiškomis medžiagomis (gyvsidabriu, švinu, kadmiu, chromu ir t.t.) Patekę į aplinką sunkieji metalai, rūgštys bei toksinės medžiagos didina kancerogeninį poveikį, kuris gali sukelti vėžinius susirgimus. Netinkamai pašalintos baterijos ir akumuliatoriai pirmiausia gali užteršti dirvožemį: išsiliejusios cheminės medžiagos padidina pavojingų cheminių medžiagų kiekį grunte, teršalai niekur nepasišalina, o kaupiasi dirvožemio sluoksniuose. Tokiame dirvožemyje augantys augalai per šaknis pasisavina teršalus ir juos kaupia įvairiuose savo audiniuose (šaknyse, stiebuose, lapuose). Šiuos augalus gali suėsti besiganydami gyvuliai ir teršalus kaupti pradeda savo audiniuose. Taip per mitybos grandinę išsilieję cheminiai teršalai iš baterijų ir akumuliatorių gali patekti į žmogaus organizmą. Dėl išsiliejusių rūgščių gali pakisti ir kiti procesai: teršalai sunaikina dalį mikroorganizmų, esančių dirvožemyje, todėl pasikeičia organinių medžiagų irimo procesas. Sunkieji metalai gali būti išplauti ir į paviršinius bei požeminius vandenis bei juos užteršti.

Kaip tinkamai šalinti baterijas ir akumuliatorius? Pasibaigus baterijų ir akumuliatorių veikimo laikui, juos būtina šalinti kaip pavojingas atliekas. Draudžiama juos šalinti kartu su buitinėmis atliekomis į sąvartyną arba deginti. Pagal atliekų tvarkymą reglamentuojančias teisės normas, visos surinktos baterijų ir akumuliatorių atliekos turi būti perduodamos šias atliekas tvarkyti turinčioms teisę įmonėms ir negali būti laikomos ilgiau nei 3 mėn. Netinkamos naudoti baterijos turi būti laikomos tokiuose konteineriuose, kad oras ir vanduo negalėtų sukelti korozijos baterijų korpusams. Baterijų atliekos turi būti surenkamos atskirai, tam skirtuose specialiuose konteineriuose, statinėse, dėžutėse ar kitokiose talpyklose. Pastaraisiais metais nebetinkamas naudoti baterijas galima išmesti prekybos centruose, mokymosi įstaigose, daugelio įmonių patalpose ir kt. esančiose baterijoms surinkti skirtose talpose. Mažus nenaudojamus buities prietaisus taip pat galima šalinti didesniuose prekybos centruose esančiose surinkimo talpose. Surinktas baterijų ir akumuliatorių atliekas galima gabenti tik specialiose sandariose ir atliekose esančių skysčių poveikiui atspariose talpyklose (šis reikalavimas netaikomas, kai savo buityje susidariusias baterijų atliekas gabena fiziniai asmenys).

Naudinga informacija Švenčionių rajono gyventojams. Informaciją apie atliekų surinkimo galimybes bei perdirbimą galite sužinoti pardavimo vietose, Aplinkos ministerijos tinklalapyje bei kitose informacijos pateikimo leidiniuose.

Artimiausia Švenčionių rajonui stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelė yra Ignalinoje, Švenčionių g. 31 (tel. nr.: 8-62179553), joje buitiniai prietaisai ir įrengimai (šaldytuvai, televizoriai, viryklės, elektros prietaisai ir kt.) iš fizinių asmenų yra priimami nemokamai.

Vietos, kur gyventojai gali atiduoti nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekas:

Švenčionių mieste UAB „Paslaugų idėja“ (Vilniaus g. 18), UAB „Čia Market“ (Vilniaus g. 7), Švenčionių vidurinė mokykla (Lentupio g. 32), Švenčionių pradinė mokykla ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija (Adutiškio g. 18), Švenčionių Papildomo ugdymo centras (Adutiškio g. 23A), Švenčionių lopšelis-darželis „Gandriukas“ (Sodų g. 30), Švenčionių meno mokykla (Lentupio g. 3), UAB „Lakaja“ (Vilniaus g. 8/2), UAB „Švenčionių vaistažolės“ (Adutiškio g. 3/4), Švenčionių raj. ligoninė (Partizanų g. 4), Švenčionių raj. Socialinių Paslaugų Centras (Stoties g. 16/2).

Švenčionėlių mieste Švenčionių raj. Švenčionėlių antroji vidurinė mokykla (Stoties g. 4-2), Švenčionėlių Mindaugo gimnazija (Vilniaus g. 124), Švenčionių raj. Švenčionėlių progimnazija (Mokyklos g. 24), Švenčionių raj. Švenčionėlių lopšelis-darželis „Vyturėlis“ (Ateities g. 50), Švenčionių raj. Švenčionėlių meno mokykla (Kaltanėnų g. 3).

Pabradės mieste Švenčionių rajono Pabradės „Ryto“ gimnazija (Upės g. 19), Švenčionių raj. Pabradės „Žeimenos“ gimnazija (Vilniaus g. 47), Švenčionių raj. Pabradės lopšelis-darželis „Varpelis“ (Žalioji g. 9), Švenčionių raj. Pabradės meno mokykla (Vilniaus g. 8).

Švenčionių rajone Švenčionių raj. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras (Mokyklos g. 17, Kaltanėnai), Švenčionių raj. Adutiškio vidurinė mokykla (Postavų g. 36, Adutiškio mstl.).

Jolita Bradulienė