Mes turime 264 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1745
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20289
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67615
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Išvažiuojamoji pamoka „Ąžuolai žaliuos žemėj Lietuvos“

2014 m. spalio 22 d. trečiadienis Nr. 80 (1418)

Švenčionėlių Mindaugo gimnazija vykdo projektus „Atvira mokykla“ ir „Pažangi mokykla“. Projekto „Pažangi mokykla“ ir būrelio „Filosofija mokykloje“ nariai spalio 14 dienos ankstų rytą vyko į netradicines pamokas į Reškutėnų kraštą. Pirmą pamoką vedė buvusi Reškutėnų mokyklos direktorė, istorijos mokytoja muziejininkė Viktorija Lapėnienė Jodyno miške prie paminklo žuvusiems partizanams. Mokiniai išgirdo gyvą istoriją, kurią apie partizanų likimus surinko pati mokytoja.

Antra pamoka vyko pas nusipelniusį Lietuvos menininką Juozapą Jakštą, kurio kieme stovi skulptūrų triptikas, skirtas partizanų atminimui. Skulptorius supažindino mokinius su savo skulptūrų karalyste: vidury kiemo, išdidžiai į dangų iškilęs, stovi paminklas Maironiui. Tai pono Jakšto mūza ir vedlys, skatinantis kurti Lietuvai.

Kartais skaudūs išgyvenimai įkvepia siekti tobulumo, kažko nepaprasto. Akys žvelgia į savotišką skulptūrą – priminimą (kuri pastatyta iš išlikusių apdegusių rąstų ) apie sudegintą šeimos turtą, senovinį tėvų kluoną, kurio vietoje šiandien stovi išdidi Jakštų Šeimos koplyčia.

Įeidami į koplyčią visi patekome ne tik į istorinį Lietuvos nepriklausomybės kelią, bet buvome pakerėti nuostabios vargonų muzikos, išgirdome apie karalių Mindaugą ir pamatėme skulptūrą, kurioje įamžintas tų laikų herbas, Altoriaus centre – Jėzus, teikiantis dvasinę ramybę, o šalia Mergelės Marijos – tikroji Jakšto Motina.

Koks turi būti šeimos ryšys, kad sūnus įamžintų mamą šventovėje...

Pamoka neturėjo skambučių, nes ji truko tris valandas be pertraukų, ir mokiniai buvo smalsūs, susidomėję, „apšalę“.

Atsisveikindami su Mokytojais Viktorija Lapėniene ir Juozapu Jakštu, mokinai įteikė V.Lapėnienei jos portretą, kurį nupiešė mūsų 2a kl. gimnazistė Indrė Meidutė, o ąžuolų įamžintojui - laišką, kurį perskaitė mokiniai. Mokytojai buvo apdovanoti Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos padėkomis.

Kad pasakytume jums komplimentą,

Nebūtina matyti, kaip atrodot šios minutės esaty,

Užtenka atsiminti žvilgsnį, nuoširdumo pilną,

Kurio gelmėj gerumo grožį pajunti.

Ir gera vien dėl to, kad esat šitoje būty…

 

Štai kokį laišką gimnazistai perskaitė Juozapui Jakštui:

„Gerb. Juozapai Jakštai,

„Šį pasaulį galime sugriauti arba sukurti. Tai priklauso nuo kiekvieno iš mūsų“. Jūs esate grožio ir regimos meilės kūrėjas. Kas yra regima meilė? Tai Darbas ir Pasiaukojimas. Šiandien prisilietėme prie Asmenybės dvasios... Dar Plutarchas darbą pavadino karališka savybe, nes tik dirbantis žmogus yra laisvas ir nevergauja silpnybės jėgai – tingėjimui.

Gerbiamas Mokytojau Juozapai, Jūsų kūryba – širdies išsūpuota, prakaitu palaistyta, rankų išglostyta. Džiaugiamės kiekvieną rytą matydami Jūsų palikimą – Karaliaus Mindaugo skulptūrą Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos kieme. Kiekviename aukšte – Jūsų kūryba, kuri sušildo.

Paprastai žmogus ieško kažko nepaprasto. Tas nepaprasta ir yra mūsų gyvenimas, kuriame ieškome. Ieškome laimės ir ją suranda tik tie, kurie įveikia sėkmės kalnelius ir nesustoja ties pirmąja įveikta viršukalne. Jūsų Ąžuolai, iškeliavę po platų pasaulį, puošia ne tik pastatus, bažnyčias, bet ir saugo mirusiuosius.

Kaip įmanoma tiek pasiekti vienam žmogui? Atsakymas paprastas – talentas, kūryba ir tarnystė. Jūs sukūrėte šventovę savo bočių žemėje. Tai tikro krikščionio moralė: iš artimo meilės gimstanti nesuvaidinta tarnystė, kurios vainiką puošia Tikėjimas. Jūsų kūryba gyva, nes pats tikintis, stipriai mylite Gyvenimą, Šeimą, Tėvynę. Jūs tikras valstybės piliečio garbės gynėjas, nes tik toks žmogus dirba Lietuvai, gyvena Lietuvai, tampa pavyzdžiu Lietuvai.

Ačiū už gyvenimo pamoką – savęs dovanojimą kitiems. Tegul Jūsų rankos nepavargsta, širdis atranda naujumą, o akys šypsosi gyvenimu.

Su meile ir pagarba Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos projekto „Pažangi mokykla“ mokiniai ir mokytojai“.

 

Koplyčios antrame aukšte – dvasingumo oazėje, pasirašėme svečių knygoje, pameditavome ir užbaigėme pamoką daina „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“. Gimnazijos prezidentė Diana Borovik pakvietė mokytojus į gimnaziją, pasidalinti sėkmės pamokomis.

Vilė URBONIENĖ