Mes turime 273 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2773
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21317
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68643
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Miškininkai profesinę šventę paminėjo gerais darbo rezultatais

2014 m. spalio 18 d. šeštadienis Nr. 79 (1417)

VĮ Švenčionėlių miškų urėdija savo profesinę šventę - Miškininko dieną pasitiko gerais darbo rezultatais. Urėdija patikėjimo teise valdo 43016 ha valstybinės reikšmės miškų, iš kurių 39747 ha įregistruoti Nekilnojamo turto registre. 2013 metais atkurta – 266,2 ha ir įveista 16,8 ha naujų miškų. Sodmenis miškų atkūrimui ir įveisimui urėdija užsiaugina medelyne, kurio plotas 27,3 ha. 2013 m. medelyne išauginta 1817,6 tūkst. vnt. sodmenų, iš jų 565 tūkst. vnt. lapuočių. Du trečdalius sodmenų urėdija sunaudoja savo reikmėms, kitus parduoda kitiems naudotojams. Vykdant „Ąžuolynų atkūrimo programą“, atkurta 10,3 ha, kai ąžuolas yra vyraujanti rūšis ir 3,0 ha, kai ąžuolas nėra vyraujanti rūšis.

Sanitarinei miškų apsaugai per 2013 metus išleista 28,0 tūkst. Lt, pagaminta ir iškelta miškuose 320 inkilų ir išdėstyta 127 m 3 vabzdžiagaudžių medžių. Priešgaisrinei miškų apsaugai išleista 364,3 tūkst. Lt. Urėdijos miškus nuo gaisrų patikimai saugo įdiegta moderni antžeminė automatinė miško gaisrų stebėjimo sistema, miškuose bokštuose įrengtos keturios gaisrų stebėjimo kameros, kurios duomenis perduoda į centrą Švenčionėliuose, kur prie kompiuterių monitorių pakaitomis budi du gaisrų stebėjimo operatoriai.

Per 2013 metus faktiškai iškirsta 119,5 tūkst. m3, iš jų pagrindiniais kirtimais – 82,6 tūkst. m3, tarpiniais – 36,9 tūkst. m3. Neplynaisiais kirtimais iškirsta 30 % medienos tūrio. Ugdomaisiais kirtimais suformuota 192,8 ha našių medynų, parduota 5,9 tūkst. m3 kirtimo atliekų biokuro gamybai. Urėdija savo lėšomis 2013 metais prižiūrėjo bei remontavo 360 km vietinės reikšmės ir miško kelių, tam išleista 746,5 tūkst. Lt.

Į valstybės biudžetą miškų urėdija pervedė 2304,6 tūkst. Lt privalomųjų atskaitymų, tai sudaro 43,1 % visų išlaidų.

Visa tai pasiekta darnaus urėdijos kolektyvo darbo dėka. Su gera nuotaika rugsėjo 19 dieną profesinė šventė buvo paminėta urėdijos kolektyve. Dvidešimt kolektyvo darbuotojų apdovanoti miškų urėdo padėkomis už gerus darbo rezultatus, ilgametį bei nuoširdų darbą.

Iš pat ryto urėdijos kolektyvą su švente pasveikino lopšelio – darželio „Vyturėlis“ kolektyvas, minėjimo metu sveikino Švenčionių vidurinės mokyklos JMB klubas „Žuvėdra“ su vadove Oksana Gončarova ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vijole Montrimiene. Urėdijos salėje skambėjo muzikos garsai ir eilėraščiai. Grybų šventės atidarymo metu miškininkus su švente pasveikino Švenčionių rajono meras Vytautas vigelis, Švenčionėlių kultūros centras.

Respublikinis miškininko dienos minėjimas rugsėjo 20 dieną vyko Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Čia susirinko keli šimtai miškininkų iš visos Lietuvos. Šventę pradėjo Marijampolės miškų urėdijos medžioklės ragų ansamblis, vadovaujamas Audriaus Pučinsko. Pasveikinimo žodį tarė Miškininkų sąjungos prezidentas Edmundas Bartkevičius. Buvo daug sveikinimų ir sveikintojų bei padėkų. Urėdijos medienos ruošos ir darbų saugos inžinierius Algis Levarauskas apdovanotas LR ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus padėka ir laikrodžiu.

Minėjimo metu buvo perskaitytas Aplinkos ministro įsakymas dėl antros kvalifikacinės girininko klasės suteikimo. Antra klasė buvo suteikta dviems urėdijos girininkams: Gelednės girininkijos girininkui Narvydui Kazlui ir Sarios girininkijos girininkui Linui Novikui. Po apdovanojimų šalies miškininkams koncertavo Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis. Atgaiva dvasiai ir sielai.

Onutė GYLIENĖ