Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5939
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19799
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92156
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybėms pavyko suaktyvinti gyventojus ir sumažinti piktnaudžiavimą socialinėmis pašalpomis

2014 m. spalio 11 d. šeštadienis Nr. 77 (1415)

Nuo šių metų pradžios visos savivaldybės socialines pašalpas moka kaip savarankiškąją savivaldybių funkciją, t.y. savivaldybėms suteikta daugiau teisių ir atsakomybės pačioms priimti sprendimą, kam skirti socialines pašalpas.

Piniginės paramos pertvarkos rezultatai akivaizdūs – suaktyvėjo gyventojai, sustiprėjo individualus darbas su pašalpos gavėjais, pagerėjo tarpinstitucinis bendradarbiavimas, todėl skiriama parama tapo taiklesnė ir veiksmingesnė. Savivaldybėse šiais metais beveik trečdaliu sumažėjo socialinių pašalpų gavėjų skaičius ir padidėjo socialinis teisingumas bendruomenėse.

Kaip savivaldybėms pavyko pasiekti tokių rezultatų? Kokios savivaldybių taikomos priemonės yra pačios veiksmingiausios mažinant piktnaudžiavimą socialinėmis pašalpomis ? Ar nenukenčia žmonės? Ką šiame darbe reikėtų keisti ir tobulinti stiprinant socialinį teisingumą bendruomenėse ir motyvuojant žmones dirbti?

Į šiuos ir kitus savivaldybėms aktualius klausimus buvo ieškoma atsakymų  Lietuvos savivaldybių asociacijoje vykusiame išplėstiniame LSA Socialinių reikalų komiteto posėdyje. Posėdyje dalyvavę kai kurie savivaldybių merai, socialinės paramos specialistai ir kiti savivaldybių darbuotojai kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistais nagrinėjo piniginės paramos pertvarkos rezultatus ir jos poveikį žmonių gyvenimui.

Savivaldybėse įvyko daug gerų pokyčių: žmonės ir bendruomenės tampa labiau aktyvūs ir pilietiški, žymiai sumažėjo piktnaudžiavimas socialinėmis pašalpomis; sustiprėjo žmonių motyvacija ir noras dirbti, sumažėjo nelegalaus darbo mastai, nes būtina dalyvauti visuomenei naudingų darbų atlikime.

Vykdydamos pertvarką, savivaldybės susidūrė ir su trikdžiais. Savivaldybės pasigenda studentų registro, sunku nustatyti nelegalaus darbo atvejus ir įrodyti nelegalias pajamas. Pastebima tendencija, kad kartais gydytojai neatsakingai išduoda pažymas atleisti nuo dalyvavimo visuomenei naudingoje veikloje metams laiko, nors atleidimo laikotarpiu keliems mėnesiams tie patys žmonės įsidarbina viešiesiems darbams.

Savivaldybės pateikė nemažai siūlymų, ką reikėtų daryti, kad pradėta piniginės paramos pertvarka būtų sėkmingai tęsiama ateityje. Nėra darbuotojams jokių etatų normatyvų, kaip kad pvz. dirbantiems su rizikos šeimomis.

Pertvarka buvo vykdoma nuosekliai ir palaipsniui, aiškiai įsiklausant į savivaldybes, todėl galėtų būti pavyzdžiu kitoms šalyje vykdomoms pertvarkoms.

LSA inf.

 
Reklaminis skydelis