Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3588
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13775
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89805
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Viena sveikatos diena gali pakeisti požiūrį visiems laikams

2014 m. rugsėjo 20 d. šeštadienis Nr. 71 (1409)

Kaltanėnuose ketvirtą kartą vyko „Žolinčių akademijos“ surengta „Šermukšnėlės“ sulčių stovykla – mokykla. Šįkart – tik vienos, bet labai turtingos, dienos

 

Sveiko gyvenimo pamokos

Švenčionių visuomenės sveikatos biuras, propaguojantis sveiką gyvenseną, šeštadienį kvietė į renginį su gražiu raginimu - „Padovanok sau sveikatos dieną“. Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos sveikatos projektų lėšomis finansuojamas renginys šiais metais pakeitė ankstesniais metais „Žolinčių akademijos“ rengtas sulčių pasninko stovyklas, kurios trukdavo tris dienas. Trukmę pareguliavo aplinkybės. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras, užsiėmęs daugiafunkcinio centro įrengimu, taigi ir patalpų remonto darbais, tegalėjo pasiūlyti renginiui salę, o ir lėšos šįkart buvo kuklesnės.

Aišku, trys dienos yra geriau – ne tik suteikia žinių, bet per tą laiką jau prasideda pokyčiai. Organizmas ima persitvarkyti, valytis, įvyksta mąstymo lūžis. Ne visi ištveria, bet kantresnieji įgyja vertingos patirties. Trys dienos be buities rūpesčių, nuolatinio skubėjimo, nuodijimosi netinkamu maistu – tai poilsis ir kūnui, ir sielai, skatina pamąstyt, pakeisti požiūrį į daugelį dalykų. Ir šįkart viskas buvo taip pat, tik tarsi suspausta laike. Sveikos gyvensenos žinovės „Žolinčių akademijos“ įkūrėja ir prezidentė Danutė Kunčienė ir KTU kūno kultūros dėstytoja Lukrecija Augustaitytė sumaniai suglaudė programą ir per vieną dieną daug ko išmokė.

 

Viskas – iš Dievo sodo

Stovyklautojai (daugiausia moterys, vyrų, kaip visada, buvo tik du) visą dieną maitinosi tik šviežiomis sultimis, daug judėjo ir klausėsi naudingų patarimų, paskaitėlių.

Jokių pagundų varstyti šaldytuvą, o ant stalo kas tris valandas – po stiklinę ką tik išspaustų vis kitokių sulčių. Vertingiausios sultys pirmąsias 10 minučių po išspaudimo. Tai – prabangiausias maistas, koks tik gali būti. Tai ne tik malonumas, bet pirmiausia sveikata. „Dievo sode yra visko, ko tik žmogui reikia“, - mėgstamas energija trykštančios ilgametės vegetarės Danutės Kunčienės posakis. Atsisakiusi ir pieno produktų, šiemet ji tapo vegane. Pasak jos, gamta dosniai mums duoda savo gėrybių, tik spėk laiku jas visas išragauti, pradedant pirmais garšvų, žliūgės, dilgėlių daigeliais, o rudenį tiek gėrybėmis užverčia, kad jų visam šaltam laikotarpiui pakanka. Žinoma, ne konservuotų, o paruoštų natūraliai – džiovintų, raugintų ir šiaip gerai išsilaikančių. Sveikuoliai šaltu metų laiku labiausiai vertina raugintus produktus. Jau dabar pats laikas mėgautis raugintais moliūgais, o žiemai pasiraugti ne tik kopūstų, bet ir burokėlių, obuolių, žalių pomidorų. Tik jokiu būdu ne marinuoti, o būtent rauginti. Nuo seno taip buvo, kol, sako, nelabasis įsikišo. Tai, kad visus metus parduotuvių lentynose matome vasarą – vis tas pačias daržoves ir vaisus, kad pataikaujame liežuviui (skoniui, o ne protui) sveikuolė Danutė vadina nelabojo darbu: „Dievas sukūrė maistą, o velnias – kulinariją“.

Sveikuoliai neragina visų masiškai tapti vegetarais, bet įsitikinę, kad jeigu didesnę dalį valgiaraščio sudarytų tinkamai paruoštas augalinis maistas, mažiau reikėtų vaistų, o akys spindėtų džiaugsmu.

 

Oi kaip nesinori, bet kaip reikia judėti...

Neatsiejama sveikos gyvensenos dalis – judėjimas. Deja, judėti dažnai tingi ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet jau ir vaikai, tarsi magnetu pritraukti prie kompiuterių. Kartok kiek nori, kad judėjimas – gyvybė...

Lygiavertė žolinčių sveikatinimo programos dalis – fizinis aktyvumas. Po gaivių sulčių stiklinės ir trumpos paskaitėlės – pašnekesio sveikatos stiprinimo imasi trenerė Lukrecija. Įvairūs savimasažai, sąnarių, stuburo, raumenų, akių mankštos. Trenerė Lukrecija tai apibūdina – atsikėlus pasirąžyti. Kad nesustingtume, būtume žvalesni, stipresni. Jeigu norime išlikti tvirti ant savo kojų ir senatvėje, reikia to imtis. Net per vieną dieną su trenerės pagalba daugelio pratimų galima pramokti, tereikia jų nepamiršti grįžus namo. „Bent pasirąžykite lovoje, rankas kojas pasitrinkite, sąnarius pačiupinėkite – patikrinkite, ar „varžteliai neatsisuko“, - moko nenustygstanti vietoje Lukrecija.

 

Keturi metų laikai

Be išvažiuojamųjų stovyklų, kaip Kaltanėnuose, „Žolinčių akademija“ Kaune, Pažaislio vienuolyne, nuolat rengia sulčių stovyklas 4 kartus per metus, siedama jas su metų laikais ir konkrečiam metų laikui parinktomis sultimis bei fiziniais užsiėmimais. Pasak D.Kunčienės, idealu organizmą atgaivinti šviežių sulčių kursu kiekvienu metų laiku. Brangios egzotikos visai nereikia, ir mūsų žemė užaugina pakankamai gėrybių.

Dešimtmetį atšventusi „Žolinčių akademija“ plečiasi – šią vasarą atidarė filialą Ispanijoje, La Palmos saloje, nuo šiol sulčių stovyklas dukart per metus rengs užsienyje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis