Mes turime 208 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3464
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17463
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64789
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ukmergės Akušerijos skyrius lygiuojasi į geriausius

2014 m. rugsėjo 10 d. trečiadienis Nr. 68 (1406)

Ukmergės ligoninėje neseniai vyko Lietuvos Akušerių sąjungos organizuota respublikinė praktinė konferencija „Naujagimio ir motinos gerovė“. Tai neeilinis įvykis regiono ligoninei, rodantis, kad mūsų Akušerijos skyrius žengia koja kojon su mokslo naujovėmis. Konferencijos dalyviai liko maloniai nustebinti skyriaus jaukumu, šilta atmosfera ir aukštu profesionalumu.

Neseniai vaikelio susilaukusi Lina pasakojo turėjusi galimybę vykti gimdyti į bet kurį Lietuvos stacionarą, bet pasirinko Ukmergę. Moteris sakė galėjusi čia susikurti aplinką pagal savo pageidavimus – pasirinkti apšvietimą, muziką ar tylą, masažinę vonią, gimdymo metu – tinkamą padėtį ar epidurinę nejautrą. „Gavau visokeriopą pagalbą, palaikymą, informaciją apie vaikelį, išmokau taisyklingai žindyti. Personalo kantrybė, geranoriškumas, buvo neįkainojami“, – pasakojo mama.

Skyriaus vyresnioji akušerė Jurgita Zakarauskienė pasakojo, kad Ukmergės ligoninė siekia palankios naujagimiui ligoninės vardo, tad didelis dėmesys čia skiriamas natūraliam maitinimui. Būsimos mamos pradedamos mokyti gimdymo bei žindymo subtilybių Nėščiųjų mokyklėlėje. Paskaitų metu supažindinama su gimdymo eiga, nuskausminimo būdais, analizuojami naujagimio žindymo ir priežiūros klausimai, aptariama, kada nėščioji nedelsdama turi kreiptis pagalbos. Supažindinama ir su skyriumi, personalu. Tai ypač aktualu gimdyti atvykstančioms iš kitų rajonų.

Mūsų nuostata, kad kiekvienai gimdyvei būtų kuo geriau. Jei moteris jaučiasi saugi, tai ir gimdymas vyksta sklandžiai“, – pasakojo J.Zakarauskienė, primindama Akušerijos skyriaus priėmimo telefono numerį (8 340) 65080.

Per metus šiame skyriuje gimdo apie 300 moterų. Ne tik ukmergiškės, bet ir moterys iš Širvintų, Anykščių, Rokiškio, Utenos, Vilniaus ir net užsienio šalių. Daugelio patirtis byloja, kad ten, kur skyriai nėra perpildyti, pacientam skiriamas didesnis dėmesys, be to – mažesnė infekcijos rizika.

Skyriuje – dvi gimdyklos ir operacinė, vienvietės arba dvivietės palatos. Kiekvienoje įrengtas dušas, tualetas. Yra ir vadinamos komercinės palatos. Jose – namus primenančios sąlygos dvivietė lova, televizorius, šaldytuvas. Šiose palatose visą parą gali pasilikti ir namiškiai.

„Esame pasiruošę visoms gimdymo komplikacijoms, turime reikalingas priemones, medikamentus, aukšta personalo kvalifikacija“, – pasakojo J.Zakarauskienė.

Lietuvos sveikatos mokslo universiteto ligoninė Kauno klinikos kartu su partneriais – 22 Lietuvos ligoninėmis – įgyvendina Šveicarijos Konfederacijos ir mūsų šalies lėšomis finansuojamą projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“.

Projekte dalyvauja ir Ukmergės ligoninė. Akušerijos skyriui pagal šią programą skirtos 38 priemonės nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimui. Tai – portatyvus ultragarso aparatas, narkozės aparatas suaugusiems, kardiotakografai vaisiaus sekimui, dozuojamų vaistų įvedimui skirti perfuzoriai, prietaisas naujagimio klausos patikrai, reanimaciniai staleliai.

Pasak medikų, įranga niekuo nesiskiria nuo tos, kurią turi didžiosiose šalies ligoninėse, todėl gimdyvėms netenka nuogąstauti dėl savo ar vaikelio sveikatos, svarstyti ar pagalba gimdymo metu bus suteikta kvalifikuotai.