Mes turime 415 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4054
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36430
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:118179
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pašerinėje skamba maldos

2014 m. rugsėjo 6 d. šeštadienis Nr. 67 (1405)

Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Pašerinės kaimo religinė bendruomenė jau nuo seno norėjo turėti savo namus, kuriuose būtų vykdoma švietėjiška veikla, įtraukiami vietos gyventojai, sudaromos poilsio ir laisvalaikio praleidimo galimybės. Dabar ši idėja virto realybe, o daugiafunkciniame centre, turinčiame susirinkimų salę, virtuvėlę ir svečių kambarius, galės susirinkti bei praleisti laisvalaikį ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus žmonės.

2011 m. liepos 5 d. buvo pasirašyta paramos sutartis tarp VVG „Švenčionių partnerystė“ ir Pašerinės religinės bendruomenės projektui „Gyvenamojo namo statyba bendruomenės namams įkurti“ įgyvendinti. Projekte buvo numatyta pastatyti gyvenamąjį namą ir jame įrengti bendruomenės centrą. Projekto, kurio bendra vertė – 222 222 Lt, įgyvendinimui buvo skirta 200 tūkst. Lt parama. Bendruomenė prisidėjo savo įnašu: nekilnojamuoju turtu, t.y. žeme, ir savanorišku darbu. Daug tai ar mažai, sunku vertinti. Brolis Astijus, maloniai pakvietęs į centro šventinimą rajono merą Vytautą Vigelį, sakė, kad tai, ką matome, kainavo triskart daugiau, bet pradžių pradžia ir suteikęs ryžto šio didelio darbo imtis buvo būtent tas projektas.

Pašerinės kaime gan atokioje vietoje miškuose, kur net navigacija nenuveda, keli kilometrai iki Labanoro miestelio įsikūrusiame mažųjų brolių pranciškonų bendruomenės centre nepamatėme jokios prabangos, tik būtiniausi dalykai – medinis dviaukštis namas, pirtelė, pavėsinė. Prieš kelis dešimtmečius atradę šią tylią ramią vietelę, tarsi suskurtą susikaupimui ir maldai, vėliau įsigiję sklypą, broliai pranciškonai suvažiavę glausdavosi palapinėse. Dabar, pastačius bendruomenės namus, daugelis apsistoja kukliuose kambarėliuose name, nors visi ir netelpa. Yra entuziastų, kurie nė už ką neatsisakytų palapinių.

Maldoms broliai ir dabar pasistato didelę palapinę, nes gyvenamajame name tokios salės nėra. Suvažiuoja kelios dešimtys brolių – beveik visi Lietuvoje esantys, o jų per 40, ir dar atvyksta keletas iš kitų valstybių. Todėl dabar didžiausia brolių pranciškonų svajonė – dar vienas pastatas (sklype vietos užtektų), kažkas panašaus į kluoną, nesvarbu, kaip jis besivadintų, kur galėtų visi susėsti ratu bendrai maldai. Numatoma ir įvairių veiklų, įtraukiant platesnį visuomenės ratą, - žvakių liejimas, vainikų pynimas, paskaitų organizavimas ir kt.

Į religinės bendruomenės namų pašventinimo ceremonijos šventę brolis Astijus pakvietė rajono merą Vytautą Vigelį, Žemės ūkio ministerijos, kuri finansuoja vietos veiklos grupių projektus, atstovus. Ministrė negalėjo atvykti, šventėje dalyvavo jos patarėjai Jolanta Butkevičienė ir Algirdas Gricius.

Projektas įgyvendintas pagal LEADER programą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ