Mes turime 387 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3378
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19579
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95609
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Miško žemės pavertimas kitomis naudmenomis

2011 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis Nr.66 (1113)

Miškų įstatymo pakeitimuose, įsigaliojusiuose š. m. liepos 1 d., yra išvardinti konkretūs atvejai, kuomet miško žemę galima paversti kitomis naudmenomis.

Miškų įstatyme nustatytais konkrečiais atvejais miško žemės pavertimą kitomis naudmenomis, pvz., norint įrengti kelią, karjerą, pastatyti pastatą ir pan., inicijuojantys asmenys privalo Vyriausybės nustatyta tvarka jiems nuosavybės teise priklausančioje žemėje įveisti mišką ne mažesniame plote negu kitomis naudmenomis paverčiamos miško žemės plotas arba sumokėti į valstybės biudžetą piniginę kompensaciją. Privačią miško žemę paverčiant kitomis naudmenomis III grupės miškuose, įveisiamo miško plotas turi būti ne mažesnis negu dvigubo dydžio kitomis naudmenomis paverčiamos miško žemės sklypo plotas, o II grupės miškuose – ne mažesnis negu trigubo dydžio. Atitinkamai priklausomai nuo miškų grupės didinama ir piniginė kompensacija.

Sumokėtos piniginės kompensacijos įtraukiamos į valstybės biudžeto pajamas, jų apskaita tvarkoma specialiojoje Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programoje ir naudojamos naujiems miškams įveisti skirtai žemei įsigyti, miškams įveisti ir kitoms su miškų priežiūra, apsauga ir tvarkymu susijusioms priemonėms finansuoti. Kompensacijų apskaičiavimo ir mokėjimo tvarką nustato Vyriausybė.

Paversti miško žemę kitomis naudmenomis draudžiama I grupės miškuose, II grupės – ekosistemų apsaugos miškuose, III grupės – draustinių miškuose ir valstybinių rezervatų apsaugos zonų miškuose. Draudžiama ir miškuose, esančiuose vieno kilometro atstumu nuo Baltijos jūros ir Kuršių marių, II grupės rekreaciniuose miškuose ir III grupės vandens telkinių apsaugos zonų bei kitais Miškų įstatyme nurodytais atvejais.

Pažymėtina, kad miško iškirtimas technologinėms ir gamybinėms miško ūkio reikmėms (medelynams įrengti, miško ūkiniams keliams tiesti, priešgaisrinėms juostoms, technologiniams proskiebiams, poilsio aikštelėms ir medienos sandėliams įrengti, nustatyta tvarka žvyrui ir smėliui kasti miško ūkio reikmėms) nėra miško žemės pavertimas kitomis naudmenomis.

Nerijus Kupstaitis

Miškų departamento Miškų ūkio plėtros skyriaus vedėjas

Parengta bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija
 

 
Reklaminis skydelis