Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3083
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13270
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89300
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Baltijos kelio 25-mečiui – rekordinė Lietuvos trispalvė

2014 m. rugpjūčio 30 d. šeštadienis Nr. 65 (1403)

Šiemet, rugpjūčio 23-ąją, sukako 25 metai, kai trijų Baltijos valstybių piliečiai rankų vainiku apjuosė savo laisvę, saugodami ją kaip kūdikį, tvirtai spausdami prie savęs ir pranešdami pasauliui apie savo apsisprendimą būti laisviems. Atsigręždami į istorijos vingius, prisiminėme, kad 1989 m. rugpjūčio 23 d. Baltijos tautos išreiškė norą būti laisvos ir apie 2 mln. Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonių grandinė nusitiesė nuo Vilniaus per Rygą iki Talino.

Minint Baltijos kelio 25-metį Lietuvoje Baltijos kelio trasoje nuo Vilniaus iki Saločių vyko renginys „Baltijos kelio sąšauka“. Delegacija, vežanti palaimintą duoną, Baltijos kelio knygą, į kurią buvo įrašomi Lietuvos miestų, rajonų atstovų palinkėjimai Lietuvai iš kartos į kartą, ir palinkėjimų dėžę su žmonių palinkėjimais, išvyko iš Katedros aikštės Vilniuje ir lankė palei visą Baltijos kelią susirinkusias Lietuvos miestų ir rajonų atstovų grupes. Švenčionių krašto žmonės rinkosi, kaip ir prieš 25 metus, kelio Vilniaus-Panevėžys 61 kilometre. Baltijos keliui atminti pastatytas Juozapo Jakšto kryžius nebyliai jungė vienybės akimirkai susirinkusius Baltijos kelio dalyvius. Juozo Macijausko prisiminimus apie pasirengimą Baltijos keliui, kryžiaus atvežimą, statymą tęsė Broniaus Lazaraičio pasakojimas apie Baltijos kelio organizavimą. Prisiminimus keitė Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblio, vadovaujamo Palmiros Krivickienės ir Stanislovo Rumbučio, atliekamos dainos, Gražinos Jarmalytės skaitomos eilės. Klausydami visi, net jauni žmonės, nedalyvavę Baltijos kelyje, kartu išgyveno, pajuto tų laikų nuotaiką, pasižadėjo sau perduoti išgyvenimus ateinančiai kartai.

Pasidalinę prisiminimais prie kryžiaus, vėl iš naujo išgyvenę tą prasmingą susikibimą rankomis, Švenčionių rajono žmonės dalyvavo Baltijos kelio 25-mečio minėjime Ukmergės piliakalnio papėdėje. Minėjime koncertavo Švenčionių, Ignalinos, Jonavos, Jurbarko, Marijampolės, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Kėdainių, Raseinių, Šakių, Ukmergės Utenos, Vilkaviškio rajonų kolektyvai, rajonų atstovai sveikino visus susirinkusius. Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys Bronislovas Vilimas pasidalino atmintyje likusia Baltijos kelio dalyvių vienybe, pasiaukojimu ir stiprybe bei pristatė minėjime koncertavusį Lazdinių-Adutiškio ansamblį. Tai vienintelis Lietuvoje išlikęs ansamblis, kuris perėmė sutartinių atlikimą iš gyvosios tradicijos.

Katedroje palaimintos žvakutės bus padovanotos skulptoriui Juozapui Jakštui, Nalšios muziejui ir Švenčionėlių bažnyčiai.

Apie Baltijos kelią nepamiršo ir jaunieji Švenčionių rajono piliečiai, prisidėję prie Baltijos kelio 25-mečio progai skirtos 1000 metrų Lietuvos trispalvės siuvimo. Rekordinė vėliava buvo išskleista Vilniuje, Upės gatvėje. Trispalvė susideda iš keturių po 250 metrų ritinių, kurie simbolizuoja Lietuvos etninius regionus – Aukštaitiją, Žemaitiją, Dzūkiją ir Suvalkiją. Vėliavą tris dienas siuvo 160 Lietuvos savanorių. „Trispalvė vienybės vėliava sulaukė išties nemažai dėmesio. Jaunimo organizacija DARBAS iškėlė sau pilietišką tikslą ir jį įgyvendino. Džiaugiamės, jog turėjome puikią progą prisidėti prie šio rekordo siuvant vėliavą bei dalyvaujant iškilmingoje ceremonijoje. Į šią ceremoniją atvyko daug žmonių. Visi su džiaugsmu laikė ištiestą vėliavą, taip paminėdami Baltijos kelio 25-etį ir įrodydami, jog yra vieninga ir pilietiška tauta,“- įspūdžiais dalinosi Jaunimo organizacijos DARBAS Švenčionių skyriaus nariai.

Inga VARNIENĖ

 
Reklaminis skydelis