Mes turime 325 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1594
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11781
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87811
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Trijų valstybių atstovai drauge džiaugėsi bendrais namais – Europos Sąjunga

2014 m. rugpjūčio 23 d. šeštadienis Nr. 63 (1401)

Šventės šeimininkas -  Vengrovo burmistras Jaroslav Grenda savo kalbose džiugiai kartojo: „Gera būti tarp draugų“

Suvienijo projektas

Vengrovo (Lenkija) burmistro Jaroslavo Grendos kvietimu Švenčionių rajono savivaldybės delegacija, vadovaujama rajono mero Vytauto Vigelio, dalyvavo tarptautiniame projekte  „Vengrov- Švenčionys – Valsolda – 3 miestai, ta pati Europa“. Tarptautinis seminaras demokratinių procesų ES tema vyko tradicinių Vengrovo miesto dienų šventės metu, tad delegacijos dalyvavo ne tik projekto renginiuose, bet ir šventėje. Be oficialios delegacijos, iš mūsų rajono  į Vengrovą vyko pelnytai laikomas rajono pasididžiavimu pasaulinio garso kolektyvas - Pabradės fanfarinis orkestras, vadovaujamas, beje, politiko – ilgamečio rajono savivaldybės tarybos nario Bronislovo Vilimo. Orkestras taip pat buvo ir projekto dalyvis, ir šventės svečias.

Vengroviečių projektas labai įdomus, išradingas ir turiningas, kaip dabar madinga sakyti – su iššūkiu. Juk tikras iššūkis šventinėje scenoje dviejų valstybių orkestrams groti drauge viso labo vieną dieną repetavus. Pabradės fanfarinis orkestras Vengrove koncertavo ne pirmą kartą, bet po šio pasirodymo žiūrovai ilgai nepaleido vadovo ir dirigento Bronislovo Vilimo nuo scenos.

 

ES tarnauja piliečiams

Po oficialių delegacijų sutikimo ir trumpos pažinties jau pirmąjį vakarą miesto širdyje – Marijos aikštėje priešais Šv. Marijos baziliką svečiai ir vietos gyventojai klausėsi brandaus ir kartu labai gyvai, žaismingai pateikto pranešimo apie ES gyventojų teises ir pareigas, pilietiškumo ugdymą, piliečių skatinimą dalyvauti demokratiniame Europos gyvenime. Pranešimą skaitė vienas didžiausių politikos autoritetų Varšuvos universiteto profesorius daktaras Jerzy Wojciechowski. Po pranešimo Pabradės orkestro kvintetas, užtvindęs aikštę Lotynų Amerikos  ritmais, džiugino žiūrovus, keitė atsitiktinių praeivių maršrutus, sutraukdamas juos į vakarėjančią aikštę, temstant sužimbančią spalvotu fontanu. Ši aikštė rekonstruota ES lėšomis.

 

ES projektai atnaujina ir Lenkiją

Šeštadienį, kol orkestrai rengėsi bendram pasirodymui, oficialios Lietuvos ir Italijos savivaldybių delegacijos susipažino su Lenkijoje įvykdytais ES lėšomis finansuojamais projektais. Savivalda ir jos problemos, ko gero, turi daug panašumų visose Europos Sąjungos valstybėse, kurias svetingo Vengrovo burmistras Jaroslav Grenda maloniai vadino draugais. Galbūt tik projektų apimtys ir sumos skiriasi priklausomai nuo savivaldybių dydžio. Vengrovo mieste yra apie 13 tūkst. gyventojų, Švenčionių savivaldybėje beveik 27 tūkst., Valsoldoje (Italija) 1600 gyventojų. Taip taip, tik 1600. Tai mažytė unikali savivaldybė, kaip kregždės lizdas pakibusi ant kalno šlaito. Gal juokais, gal rimtai ten kalbama - kadaise Valsoldoje vištoms būdavo parišami maišeliai, kad sudėti kiaušiniai nenuriedėtų į jūrą... Aišku, kad tokių skirtingų savivaldybių projektų masteliai taip pat skirtingi.

Lenkai pirmiausia parodė svečiams atnaujintas vandentiekio ir nuotekų valymo sistemas. Mūsų akimis tai gigantiški įrenginiai. Mieste yra 180 kilometrų vandentiekio tinklų ir 120 kilometrų nuotekų tinklų. Pasak šeimininkų, tokį ūkį atnaujinti be ES paramos būtų buvę tiesiog neįmanoma. Įgyvendinto projekto vertė 30 milijonų zlotų, pusė sumos buvo savos lėšos. Savivaldybei priklausanti įmonė investicijoms ne tik ima paskolas, bet ir išradingai prasimano pinigų, pavyzdžiui, parduodama skolas.

Daugiausia europinių lėšų Vengrove panaudojama infrastruktūros atnaujinimui, siekiant sudaryti patrauklesnes sąlygas ten gyventi, dirbti ir ilsėtis. Delegacijos apsilankė rekonstruojamame miesto parke ir įlankoje įrengtame paplūdimyje su vaikų žaidimo aikštele. Beje, šis paplūdimys yra istorinėje vietoje - prie pat buvusios Lietuvos didžiosios kunigaikštystės sienos.

Kaip ir pas mus, daug investicijų skiriama švietimo objektų atnaujinimui. Burmistras pats vedžiojo svečius po atnaujintą gimnaziją, kurią pats baigė,  ir sporto aikštynus (stulbinamai panašūs į įrengtus ir pas mus).

Vengrovas per besibaigiantį ES finansinį laikotarpį labai aktyviai įsisavino ES paramos lėšas ir gerokai pralenkė kitas savivaldybes, todėl centrinė valdžia spūstelėjo stabdį – kitame finansiniame laikotarpyje mažins projektų įgyvendinimo apimtis trečdaliu. Burmistrą tai liūdina ir neramina, sako: „Per gerai dirbome“...

Didžiuojasi vengroviečiai ir pritrauktomis privačiomis investicijomis. Viename iš tokių objektų ir lankėsi svečiai – modernioje nuolat besiplečiančioje metalo dirbinių gamykloje, kurią prieš 19 metų merdėjusią įsigijo Olandijos verslininkas ir, galima sakyti, iš naujos sukūrė, pakeitęs gamybą, nuo 9 darbo vietų išauginęs iki dabartinių 400, o perspektyvoje – tik plėtra, statomi nauji cechai.

 

Projekto kulminacija

Šeštadienio vakarą Vengrovo širdyje – Marijos aišktėje – oficialios delegacijos ir miesto gyventojai rinkosi į miesto šventę. Po burmistro sveikinimo žodžio delegacijų vadovai Vytautas Vigelis ir Fabio Venini pristatė savo savivaldybes, taip pat pasisakė garbės svečias – visuomenės veikėjas iš Valsoldos Carlo Ceroni. Labai simboliška, kad jis iš tos pačios garsios architektų dinastijos, vienas kurių projektavo Šv. Marijos baziliką, priešais kurią vyko šventė ir kurioje sekmadienį buvo laikomos Šv. Mišios.

Po pranešimų vyko tradicinės miesto dienų pramogos, konkursai ir vaikams, ir suaugusiems, pasirodė saviveiklininkai, įsibėgėjo šventinė prekyba.

Vis pilnėjanti aikštė nekantriai laukė svarbiausios šventės dalies – Pabradės fanfarinio orkestro koncerto ir pagaliau bendro Pabradės ir Vengrovo orkestrų pasirodymo. Nuotaikingos orkestro melodijos kėlė plojimų audras, o baigėsi šis nuostabus pasirodymas Europos Sąjungos himnu, kurį dviejų valstybių orkestrai  atliko taip darniai, tarsi būtų vienas kolektyvas.

Bet tai dar nebuvo šventės pabaiga. Prieš akis – sekmadienis.

 

Šv. Mišios ir iškilmingas posėdis

Vengrovo miesto dienos tęsėsi sekmadienį.  Bazilikoje buvo aukojamos Šv. Mišios, po kurių vyko iškilmingas Vengrovo tarybos posėdis, dalyvaujant Lietuvos ir Italijos miestų valdžiai bei delegacijoms. Posėdyje pasisakė Vengrovo burmistras ir svečių delegacijų vadovai. Posėdžio metu  metu pagerbti labiausiai miestui nusipelnę piliečiai. Pasibaigus šventiniam posėdžiui koncertavo Pabradės fanfarinis orkestras.

 

Projektas suartino lietuvius ir italus

Senkant numatytai programai ir šventei artėjant prie pabaigos, vengroviečiai surengė svečiams betarpiško bendravimo vakarą gamtoje.

Švenčionių rajono savivaldybė su  Vengrovo miestu  seni pažįstami, bendradarbiavimo sutartį pasirašę 2010 metais jau keitęsi delegacijomis. Italai iš Valsoldos savivaldybės yra dar senesni lenkų partneriai – jie pasirašę sutartį 2008 m. Dvi projekto šalys – italai ir švenčioniškiai – susitiko pirmą kartą, bet taip nuoširdžiai ir šiltai, kad ateityje dviejų ES šalių atstovai tikriausiai taip pat bendradarbiaus.

Projektą  „Vengrov - Švenčionys – Valsolda – 3 miestai, ta pati Europa“ ir visas su juo susijusias išlaidas finansavo Europos Komisija.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis