Mes turime 441 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4551
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14738
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90768
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Iš stovyklos – pailsėję, sustiprėję ir susiradę naujų draugų

2014 m. rugpjūčio 13 d. trečadienis Nr. 61 (1399)

Vasara labiausiai įsimena įvairiais žygiais, stovyklomis ir kitokiomis pramogomis gamtoje. Neseniai stovyklaudami gamtoje puikių pramogų patyrė ir daug vertingų dalykų išmoko ir didžiulis būrys mūsų rajono jaunuolių. Viena iš šios stovyklos organizatorių su jaunimu daug dirbanti ir įvairius jiems skirtus projektus įgyvendinanti Inesa Bagdonienė sakė, kad 34 jaunuoliai su vadovais kelias dienas stovyklavo gamtoje. Margaspalviame stovyklautojų būryje buvo daugelio rajone veikiančių jaunimo organizacijų atstovų. Jau trečius metus vykstančiame vasaros poilsio projekte, finansuojamame iš Švenčionių rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos programos, šiemet dalyvavo Lietuvos šaulių organizacijos Švenčionių rajono 13-oji kuopa, Jaunimo organizacijos „Darbas“ Švenčionėlių skyrius, Zigmo Žemaičio gimnazijos neformali jaunimo grupė, Švenčionių kultūros centro atvira jaunimo erdvė ir kiti, jokioms organizacijoms nepriklausantys jaunuoliai. I.Bagdonienė paaiškino, kad į stovyklautojų būrį pakviesti ir niekur nedirbantys ar nesimokantys jaunuoliai, o tai mažina jų socialinę atskirtį, padeda susirasti draugų ir skatina bendravimą.

Grįžusi iš stovyklos viena iš jauniausių jos dalyvių švenčionėliškė Neda Mažvilaitė sakė, kad iš pradžių buvo neįprasta anksti keltis, tačiau didelėje ir draugiškoje kompanijoje buvo labai įdomu ir linksma. Prieš plaukdami baidarėmis pirmiausia išsirinko sau porininkus, nes nepilnamečiai plaukė su pilnamečiais. O ir plaukimas nebuvo šiaip sau – stovyklautojų užduotis buvo surinkti upėje pasitaikančias šiukšles. Dideliam stovyklautojų džiaugsmui Lakajos upė buvo gana švari – gal jau ir baidarėmis plaukiojantys turistai, ir žvejai ar šiaip prie upių besiilsintys žmonės tapo tvarkingesni bei sąmoningesni.

Plaukiant baidarėmis teko susidurti ir su netikėtomis kliūtimis, pavyzdžiui, į upę užvirtusiais medžiais. Tad vaikinai drąsiai brido į vandenį, pjaustė rąstą ir atlaisvino vandens kelią.

Kadangi prie stovyklos organizavimo prisidėjo Lietuvos šauliai, tai ir kariškos veiklos elementų netrūko. Stovyklautojai rengėsi įvairiems orientaciniams žygiams, taip pat ir naktiniam, studijavo žemėlapius, mokėsi pagal koordinates juose aptikti reikiamus taškus, žemėlapius įsilaminavo, klausėsi paskaitos apie šaudymą ir t.t.

Žygeiviams patiems teko atlikti ir visus buities darbus, susitepti sumuštinius, padėti išplauti indus, pasirūpinti malkomis. Stovyklos vadovai džiaugėsi, kad čia susirinko puikus jaunimas, kurie jokių darbų nesibaidė, buvo draugiški, linksmi ir išradingi.

Pirmą vakarą vyko vakaronė ir komandos formavimo užsiėmimai. Kęstutis Pilipavičius ir Donatas Polučanskas ruošė visus žygius, o trečią dieną prie jų prisijungė ir Juventas Malinauskas.

Jaunimui ypač patiko susitikimas su Krašto apsaugos savanoriškų pajėgų (KASP) 811 rinktinės karininkais Mariumi Komka ir Michailu Dubinovič, kurie yra dalyvavę ir misijoje Afganistane, yra Lietuvos šaulių organizacijos nariai. Jų pasakojimas apie tarnybą, apie ginklus buvo labai įdomus. Norintieji galėjo ir pašaudyti mokomaisiais ginklais. Be to, Michailas yra ir paramedikas, tad jo pasakojimai buvo gana kraupūs.

Labai gerai orientaciniame žygyje pasižymėjo Andrius ir Rimvydas, su kuriais keliavo keturios merginos ir pats jauniausias stovyklautojas Robertas, svajojantis tapti Lietuvos šaulių organizacijos nariu. Pasak I.Bagdonienės, ši grupė puikiai atlaikė orientacinį žygį, meistriškai slėpėsi nuo kitų žygeivių, surinko visus ženklus. „Naktinis žygis puikiai pavyko, - juokėsi Inesa. – Nes, pasak stovykloje budėjusių patrulių, visi saldžiai miegojo...“.

Šios stovyklos vadovas – Lietuvos šaulių sąjungos Švenčionių r. 13-osios kuopos vadas Anatolij Sivoj, instruktoriai Kęstutis Pilipavičius ir Laura Vinciūnaitė, neformaliojo ugdymo vadovai Lijana Špakova ir Povilas Bagdonas. Šauliams stovykla taip pat patiko, buvo lengva dirbti su entuziastingais jaunuoliais, tad kitąmet planuojama įtraukti dar daugiau įvairaus jaunimo.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis