Mes turime 392 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5246
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21447
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97477
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tapybos pleneras Reškutėnuose

2014 m. rugpjūčio 6 d. trečiadienis Nr. 59 (1397)

Jau antrą kartą šią vasarą Reškutėnų kaimo bei vasaroti atvykę vaikai ir jaunimas galėjo prisiliesti prie meno paslapčių. Šį kartą tai buvo tapybos pleneras, kurio metu vaikai ir jaunimas padedami vadovų Voldemaro Prunskaus ir Inetos Prunskutės susipažino su tapybos ir piešimo bei akvarelės pradmenimis, o svarbiausia – galėjo prasmingai prakleisti atostogų laiką. Viso to nebūtų buvę be Reškutėnų kaimo bendruomenės pirmininkės Janinos Petkūnienės iniciatyvos ir Vokiečių fondo „Jugend mit Zukunft“, kurio kontaktinis asmuo Lietuvoje yra Antanas Petkūnas, paramos bei, žinoma, plenero metu be jokio atlygio vaikus mokiusių tapyti Voldemaro Prunskaus ir Inetos Prunskutės darbo. Tą dieną, kai lankiausi Reškutėnų kaimo bendruomenės namuose, jaunieji plenero dalyviai jau ruošėsi artėjančiai parodai, kuri turėjo vainikuoti plenerą. Vieni užbaiginėjo jau pradėtus piešinius, kiti stengėsi nutapyti kažką naujo, originalaus. Retkarčiais ir plenero vadovams teko skubėti prie vieno ar kito jaunojo dailininko. Kas ten žino, gal po kažkurio laiko iš šį plenerą lankiusių vaikų išaugs žinomas dailininkas ar dailininkė, nes piešinių mačiau tikrai įdomių. O štai ką apie plenerą ir projektą pasakojo vadovai ir organizatoriai.

 

Voldemaras Prunskus, dailininkas (vadovas)

Plenere dalyvauja virš 10 vaikų. Kiekvienas jų savaip žvelgia į kūrybinį procesą, tad reikia rasti būdų, kaip padėti, paskatinti, nes kiekvienas vaikas – tai savitas pasaulis, ir reikia labai atsargiai padėti, pakoreguoti kūrybos procesą, bet dažniausia leidžiame pasireikšti vaikų fantazijai. Galiu su baltu pavydu žvelgti į vaikams suteikiamas galimybes prisiminti savo vaikystę. O kad tada turėjęs tokius dažus, rėmėjų dėka turime iš tiesų puikius, profesionalius, o ir kitos medžiagos yra puikios kokybės. Vaikai piešia draugiškai, bet yra ir tam tikra konkurencija. Visi nori vienas už kitą geriau nutapyti, bet tai normalu. Džiugina, kad vaikai labai skirtingi ir tuo bus įdomesnė paroda. Dirbti įdomu, o tai svarbiausia.

 

Ineta Prunskutė, Vilniaus Taikos progimnazijos dailės mokytoja (vadovė)

Gyvenant tokioj gražioj aplinkoj kyla natūralus noras įamžinti tą grožį, o čia vaikai turi puikią galimybę tą padaryti. Kai paklausiau jų, ką labiausiai patinka piešti, vaikai beveik vienbalsiai atsakė – piešti gamtą. Gyvendami gamtoj vaikai suvokia gamtos grožį ir nori , kad jų piešiniai būtų gražūs, kad savo paveikslams įkvėptų gyvybę. Mes kalbėjome su vaikais apie tai, kad paveikslas, kaip ir žmogus, turi kūną ir turi dvasią. Tai ir vaikai sako, kad tam, jog paveikslas būtų gyvas, mes turim atiduoti jam dalelytę savo širdies. Žinoma, perkeltine prasme. Bet gerai, kad vaikai taip rimtai žiūri į kūrybos procesą. Tai ir piešiam iš širdies kaip sugebam. Ir jų nuoširdumas, noras piešti labiausiai džiugimas mus, vadovus. Svarbu neprarasti meilės piešimui.

 

Antanas Petkūnas, Vokietijos fondo „Jugend mit Zukunft“ kontaktinis asmuo Lietuvoje

Reškutėnų kaimo bendruomenės centras jau daug metų bendradarbiauja su Vokietijos fondu. Praeitais metais fondo atstovai apsilankė Reškutėnuose ir pamatė, kiek čia padaryta įdirbio per tuos bendradarbiavimo metus. Buvome užsukę ir pas Voldemarą Prunskų pasižiūrėti jo darbų, fondo atstovams jo darbai labai patiko, tad tai išsiplėtojo mintis, kad ta Voldemaro Prunskaus patirtis būtų perduota vaikams, nes fondas orientuojasi į vaikų rėmimą, taip ir gimė šio plenero mintis. Esame labai dėkingi ponui Voldemarui, kad sutiko visuomeniniais pagrindais su dukra Ineta padirbėti, padėti vaikams patobulinti piešimo įgūdžius. Džiugu, kad kaimo vaikai turi tokią galimybę. Fondas turi planų ir toliau remti panašias idėjas.

 

Janina Petkūnienė, Reškutėnų kaimo bendruomenės pirmininkė

Reikia tik džiaugtis Vokietijos fondo „Jugend mit Zukunft“ parama ir šiuo pleneru. Labiausiai džiaugiamės nuoširdžia dailininkų Voldemaro ir Inetos parama, darbu, už kurį niekas nemoka, vaikai ir tėvai turėtų būti dėkingi, kad tokie dalykai kaip šis pleneras vyksta Reškutėnų bendruomenėje. Man, kaip pedagogei, malonu, kad vasaros atostogų metu vaikai gali ne tik ilsėtis, bet ir prisiliesti prie meno paslapčių, o tas prisilietimas juos daro geresnius. Juk į stovyklą vaikus gali išleisti ne kiekviena šeima, o čia viskas nemokamai, tad tuo turime tik džiaugtis. Viena iš Reškutėnų bendruomenės veiklos krypčių – dėmesys vaikams, jaunimui, nes tai mūsų krašto, mūsų Lietuvos ateitis.

 

Štai tokias mintis išsakė plenero vadovai ir organizatoriai, o plenero dalyviai po trumpos pertraukėlės kibo į darbą. Juolab, kad jų laukė dar viena nauja sritis – akvarelės liejimas, o Voldemaras Prunskus kantriai aiškino, kaip reikia viską paruošti bei patį procesą. Jau iš vaikų akių galėjai be žodžių suprasti, kad tai, kas vyksta, jiems be galo įdomu.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis